Matchwinner Luuk de Jong haalt zijn gram en is eindelijk los bij Sevilla

Luuk de Jong heeft zijn eerste doelpunt voor Sevilla te pakken. Na alle kritiek van de afgelopen periode moest hij in het thuisduel tegen Levante op de bank beginnen, maar hij mocht in de slotfase invallen en haalde zijn gram, zoals hij in het Nederlands elftal ook al zijn waarde bewees. De Nederlander werd zondag in de slotfase de matchwinner.

Sevilla
Sevilla
1 - 0
Levante
Levante

De reservebeurt van De Jong kondigde zich al een tijdje aan. De Nederlander stond na zeven competitieduels nog altijd op nul treffers en kende twee weken geleden een ronduit rampzalige avond. Op bezoek bij Barcelona kreeg hij niet minder dan vier (!) opgelegde kansen, maar die hielp hij allemaal om zeep. En dat terwijl er met Javier Chicharito Hernández een gretige concurrent met een behoorlijke reputatie op de bank zat te wachten op een kans in de basis.

Die kans voor de Mexicaanse spits kwam er zondagavond. Tijdens de interlandperiode was De Jong namens het Nederlands elftal als pinchhitter nog wel goud waard geweest, tegen Noord-Ierland. In die cruciale EK-kwalificatiewedstrijd (benauwde 3-1 winst) tekende hij in blessuretijd als invaller voor de bevrijdende 2-1, maar ook die hoofdrol kon Sevilla-trainer Julen Lopetegui niet meer op andere gedachten brengen: De Jong moest tegen Levante plaatsmaken voor Chicharito.

In een eerste helft waarin Sevilla wel wat mogelijkheden kreeg, maar in aanvallend opzicht bepaald niet overtuigde, wist de Mexicaan het net ook direct te vinden. Zijn doelpunt werd echter (terecht) afgekeurd wegens buitenspel. Ook na rust modderde de thuisploeg maar wat aan, waardoor De Jong alsnog mocht opdraven. Twintig minuten voor tijd stuurde Lopetegui hem het veld in als vervanger van Nolito.

Een paar minuten na zijn invalbeurt was alle aandacht inderdaad op De Jong gevestigd, maar niet op een positieve manier. De tegelijk met hem ingevallen Óliver Torres volleerde de bal via de grond richting het doel, waarna de opstuiterende bal precies voor het hoofd van de inlopende De Jong kwam. Zijn eerste doelpunt in Spaanse dienst leek daardoor eindelijk een feit te worden, maar hij kon de bal vanaf een meter of drie voor de doellijn niet het beslissende zetje meegeven en kopte over.

Revanche
Dat werd echter niet de grootste misser van de avond. In de 79ste minuut kreeg Chicharito de bal op een presenteerblaadje van (wederom) Torres, maar hij schoof de bal langs de verkeerde kant van de paal. Kort daarna gaf De Jong de bal voor op zijn concurrent, maar Chicharito zag zijn inzet met de hak ternauwernood worden gestopt door Levante-keeper Aitor Fernández.

Net toen er geen doelpunten meer leken te gaan vallen, was daar de revanche van De Jong. Hij stond vijf minuten voor het einde op de goede plek na een voorzet van Jesús Navas en kopte knap de 1-0 binnen, met zijn eerste treffer in het shirt van Sevilla deed hij het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán ontploffen. Zijn treffer bleek ook de winnende, na het laatste fluitsignaal was hij het middelpunt van een groots Sevilla-feest.

Alavés
Alavés
2 - 0
Celta de Vigo

Alavés stond tot zondagmiddag op een degradatieplek in La Liga en kon een driepunter dan ook goed gebruiken. Dat die er inderdaad kwam, was voor een groot deel te danken aan Lisandro Magallán. De Argentijnse verdediger verhuisde deze zomer op huurbasis naar Spanje, na een vooralsnog bepaald niet geslaagd avontuur bij Ajax. Bij Alavés maakte hij zich zondag vijf minuten na rust wél geliefd, door een vrije trap van Lucas Pérez snoeihard tegen de touwen te koppen. Aangever Pérez was ook degene die in de 82ste minuut zelf voor de eindstand tekende.

Real Sociedad
3 - 1
Real Betis Sevilla

Real Sociedad heeft zichzelf zondagmiddag de topvier in geschoten, door thuis vrij ruim te winnen van Real Betis. Real Madrid-huurling Martin Ødegaard (ex-SC Heerenveen en -Vitesse) stond negentig minuten binnen de lijnen, maar was dit keer eens niet betrokken bij een doelpunt. Na de 0-1 van Loren Morón had de thuisploeg nog voor rust orde op zaken gesteld, dankzij een eigen goal van Javi García en een treffer van Willian José. Een halfuur voor tijd verzorgde Portu het slotakkoord, waarna Alexander Isak (vorig seizoen door Borussia Dortmund verhuurd aan Willem II) nog even mocht invallen.