Manchester United doorbreekt City-vloek en rolt rode loper uit voor aartsrivaal

Reacties

Manchester United heeft zondag eindelijk weer eens een stadsderby in eigen huis gewonnen. De ploeg van manager Ole Gunnar Solskjaer trok de zege op Manchester City knap over de streep, maar heeft aartsrivaal en aanstaand landskampioen Liverpool daarmee wel een flinke dienst bewezen.

Manchester United doorbreekt City-vloek en rolt rode loper uit voor aartsrivaal
© Pro Shots
Manchester United
Manchester United
2 - 0
Manchester City
Manchester City

Het verschil op de ranglijst tussen United (de nummer vijf) en City (de nummer twee) was tot de onderlinge clash op Old Trafford liefst achttien verliespunten, maar ook de andere voortekenen waren bepaald niet gunstig voor The Red Devils. De laatste keer dat United thuis een officiële wedstrijd wist te winnen van de stadgenoot was bijvoorbeeld in oktober 2016, in het League Cup-toernooi. De laatste Premier League-zege op eigen veld tegen City dateerde zelfs al van april 2015, bijna vijf jaar geleden.

Meevaller voor de thuisploeg was in dat opzicht het feit dat Kevin De Bruyne bij de bezoekers ontbrak. Hij had nog teveel last van de schouderblessure die hij vorige week in de slotfase van de gewonnen League Cup-finale tegen Aston Villa opliep. In dat duel was de Belgische spelmaker overigens invaller en begon Phil Foden in de basis; de jongeling mocht ook in de Manchester Derby vanaf het begin spelen, mede door de afwezigheid van De Bruyne. Waar Foden in die League Cup-finale nog de grote uitblinker was, kon hij zich zondag (zeker voor rust) niet onderscheiden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In het eerste kwartier waren er kansen aan beide kanten. Raheem Sterling dwong David De Gea met een poging in de verre hoek tot een redding, terwijl Daniel James aan de overzijde op Ederson stuitte. Kort nadat ook Anthony Martial de Braziliaanse goalie op zijn weg had gevonden, was het na een halfuurtje wél raak voor de Fransman. De deze winter aangetrokken Bruno Fernandes nam een vrije trap snel en gaf de bal met een boogje precies mee in de loop van Martial, die Ederson vervolgens verraste met een volley in de korte hoek.

Tandvlees
Ook na rust kwam City lange tijd maar nauwelijks tot grote kansen, waarna manager Pep Guardiola na een uurtje ingreep. Hij slachtofferde sterkhouders Sergio Agüero en Bernardo Silva, zij werden vervangen door Gabriel Jesus en Riyad Mahrez. Direct daarna kopte Nicolás Otamendi net over uit een corner, even later schoot Foden de bal hard naast, waarna Mahrez geen ploeggenoot vond met een harde voorzet. Richting het einde van de wedstrijd had City nog het geluk dat James voor eigen succes ging, in plaats van de bal af te leggen op Martial of Fernandes.

Dat bleek zo'n beetje het laatste teken van leven van het moegestreden Man United, dat in de slotfase op het tandvlees liep en City steeds meer zag aandringen. Sterling kon net niet goed genoeg bij een voorzet van Mahrez en De Gea redde op een schot van Jesus: mede daardoor overleefde United het slotoffensief. In de allerlaatste seconde werd het zelfs nog 2-0, op zeer curieuze wijze. Ederson pakte de bal aan de zijkant van het strafschopgebied op en wilde het spel met een uitgooi snel hervatten, maar deed dat slecht. De ingevallen Scott McTominay profiteerde daar volop van en reageerde alert: hij schoot de bal ineens in het vrijwel lege doel.

De zege van de mannen van Solskjaer is vooral goed nieuws voor Liverpool. De koploper heeft nu 25 punten meer dan City, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft. De landstitel voor de club van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum komt dus steeds dichterbij.

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
6
Tottenham Hotspur
38
16
11
11
61-47
+14
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.