Manchester City geeft kersvers kampioen Liverpool flink pak slaag

Manchester City heeft donderdag hardhandig een einde gemaakt aan de feeststemming bij Liverpool. De kersverse kampioen ging in het Etihad Stadium met pijnlijke cijfers onderuit.

Manchester City
4 - 0
Liverpool
Liverpool

Liverpool pakte een week geleden zijn eerste titel in dertig jaar tijd, doordat Chelsea met 2-1 wist te winnen van City. De spelers van Pep Guardiola vormden daarom voor aanvang van de clash van donderdagavond een erehaag voor Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, die in het Etihad Stadium allebei een basisplaats hadden bij Liverpool. Jürgen Klopp koos ondanks het binnenhalen van het kampioenschap gewoon voor zijn beste elf: de coach hoopt in het restant van het seizoen immers het puntenrecord van City (honderd punten in het seizoen 2017/18) te verbreken.

Op bezoek bij City viel er echter niets te halen. Liverpool kreeg weliswaar de eerste serieuze kansen (Mohamed Salah dwong Ederson tot een redding en schoot even later op de paal), maar de thuisploeg kwam na ruim twintig minuten op voorsprong. Joe Gomez vergreep zich aan Raheem Sterling en uit de strafschop die volgde schoot Kevin De Bruyne raak. Tien minuten later maakte Sterling er op aangeven van Phil Foden zelf 2-0 van. Voor de voormalig Liverpool-aanvaller betekende het pas zijn eerste goal tegen zijn oude club.

City bleef met de riante voorsprong op zak de aanval zoeken en kwam met dank aan uitblinker De Bruyne vlak voor rust ook nog op 3-0. De Belg combineerde fraai met Foden en de jongeling liet Alisson Becker kansloos. Zo werd het wel een erg vervelende avond voor Liverpool, dat voor donderdag alleen nog maar had verloren van Watford in dit Premier League-seizoen. 28 keer werd er gewonnen, tweemaal werd er gelijkgespeeld.

Een tweede seizoensnederlaag viel na rust simpelweg niet meer te voorkomen. City deed in de tweede helft erg zijn best om meer glans van de Liverpool-titel af te halen en Sterling schoot net naast, voordat Van Dijk een inzet van Foden vlak voor de doellijn weghaalde. Een vierde goal kon simpelweg niet uitblijven en deze treffer viel na ruim een uur, toen Sterling Andrew Robertson op het verkeerde been zette en invaller Alex Oxlade-Chamberlain de inzet van de aanvaller in zijn eigen doel gleed.

In de drinkpauze die volgde probeerde Guardiola zijn spelers te motiveren om op zoek te gaan naar nog meer doelpunten. Diep in blessuretijd leek Riyad Mahrez er nog 5-0 van te maken, maar zijn goal werd afgekeurd omdat de VAR in de opbouw hands had geconstateerd. Het maakte de afgang voor Liverpool er niet veel minder op.

Liverpool kan het puntenrecord van City ondanks de zeperd in Manchester nog altijd breken. De kampioen van Engeland speelt nog zes wedstrijden en kan, bij zes overwinningen, op 104 punten eindigen. De eerstvolgende wedstrijd is zondag tegen Aston Villa.