Man van glas vult de Deventer harten met hoop

Reacties

Na iedere speelronde in de Keuken Kampioen Divisie kiest Voetbal International op basis van de waarderingscijfers een Speler van de Week. In speelronde 9 is dat Paco van Moorsel, de man van glas die weer scherp is en die bij Go Ahead Eagles stiekem aast op zijn derde kampioenschap in de Eerste Divisie.

Man van glas vult de Deventer harten met hoop

Die statistiek intrigeert in Deventer. Van Moorsel kroonde zich in 2015 tot kampioen met NEC en in 2016 herhaalde hij dat kunststukje met Sparta Rotterdam. Is Van Moorsel de talisman in Deventer? Trainer John Stegeman bracht de 28-jarige Brabander voorzichtig. Na een serie invalbeurten mocht Van Moorsel starten tegen Roda JC. Dat dat in eerste instantie vanaf de linkerkant was, zal hem een zorg geweest zijn. Bij Sparta posteerde trainer Alex Pastoor hem ooit eens in de spits. Van Moorsel vulde het op zijn manier in.

Na twee Eredivisie-seizoenen met de Rotterdammers is Van Moorsel terug in de Eerste Divisie. Het is een beetje het verhaal van de loopbaan van de Brabander. Te goed voor de Eerste Divisie, niet goed genoeg voor de Eredivisie. Meer dan twaalf jaar geleden debuteerde Van Moorsel in het betaalde voetbal bij FC Den Bosch. Ruim 130 duels werkte hij af voor de Brabanders voor hij de stap naar het hogere niveau maakte. Bij FC Groningen zat een doorbraak er echter niet in.

Blessures lopen als een rode draad door de loopbaan van Van Moorsel heen. Uitleenbeurten aan SC Cambuur en NEC deden Van Moorsel goed, bij Sparta leefde hij echt op. In het kampioensjaar in de Jupiler League vormde hij met Thomas Verhaar en Loris Brogno een driemanslinie achter spits Roland Bergkamp. Het was Van Moorsels beste seizoen. De sierlijke technisch vaardige speler was in zijn element in een bepalende ploeg in de bovenste regionen van de Eerste Divisie. De speler Van Moorsel is veel minder bruikbaar in een ploeg die degradatievoetbal moet spelen, dat is wel duidelijk geworden. De keuze voor Go Ahead is in dat opzicht te verklaren.

Bij Sparta eindigde Van Moorsel in mineur. In december had trainer Pastoor hem al laten weten dat hij mocht uitzien naar een andere club, maar de trainerswissel in Rotterdam voorkwam een voortijdig vertrek. Niet dat trainer Dick Advocaat ineens een beroep deed op de aanvallende middenvelder, maar zo af en toe was Van Moorsel plotseling weer in beeld. Aan het einde van het seizoen scheidden de wegen van speler en club. Van Moorsel moest op zoek en trainde mee bij RKC Waalwijk alvorens Go Ahead Eagles hem voor dit seizoen vastlegde.

In Deventer begint nu zijn sollicitatie naar een basisplaats. Zijn optreden tegen Roda JC moet trainer Stegeman overtuigen. En de kampioenservaring in de Eerste Divisie is een pré natuurlijk. Van Moorsel als talisman. Liefst als nummer 10, maar op welke positie zal hem niet uitmaken. Als hij maar fit blijft. De man van glas is weer scherp en wil niet meer breken.

De topvijf van speeldag 9:

Paco van Moorsel (Go Ahead Eagles) 8,0
Ilias Alhaft (Sparta Rotterdam) 8,0
Wouter van der Steen (FC Den Bosch) 8,0
Ricardo Ippel (MVV Maastricht) 7,5
Nick Doodeman (FC Volendam) 7,5

Algemeen individueel klassement

1. Bart Vriends (Sparta Rotterdam) 6,79
2. Bryan Smeets (TOP Oss) 6,72
3. Richard van der Venne (Go Ahead Eagles) 6,72
4. Huseyin Dogan (TOP Oss) 6,69
5. Javier Espinosa (FC Twente) 6,67
6. Tim Receveur (Almere City FC) 6,67
7. Anass Achahbar (NEC Nijmegen) 6,67
8. Danilo Pereira (Jong Ajax) 6,67
9. Matthew Smith (FC Twente) 6,64
10. Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 6,61

Spartanen Vriends, Alhaft en Veldwijk in elftal van de week
Terwijl Sparta zich aan kop van de Keuken Kampioen Divisie meldde, nam een Spartaan ook de leiding over in het individueel klassement. Bart Vriends leidt de Rotterdamse defensie op soevereine wijze. Hij miste de vorige twee duels en het was geen toeval dat Sparta in die wedstrijden vier goals incasseerde.

Sparta maakte tegen Cambuur indruk en dat leverde niet alleen Vriends een plek in het elftal van de week op, maar ook zijn ploeggenoten Ilias Alhaft en Lars Veldwijk. In het kielzog van Sparta leveren MVV Maastricht (dat verrassend won bij FC Twente) en FC Volendam (dat medekoploper Almere City FC op een gelijkspel hield) ieder twee spelers aan het elftal van de week.

Verdediger Shermar Martina en middenvelder Ricardo Ippel vertegenwoordigen de Maastrichtenaren, terwijl Mohamed Betti en Nick Doodeman namens de opkrabbelende Volendammers present zijn. Wouter van der Steen is de beste doelman van deze speelronde. De sluitpost van FC Den Bosch hield tegen FC Dordrecht de nul en sluipt met de Bosschenaren omhoog.

Weekuitblinker Paco van Moorsel van Go Ahead Eagles is uiteraard de spil van het elftal van de week. De onlangs bij Telstar aangesloten Terell Ondaan en Jong AZ-buitenspeler Vince Gino Dekker completeren het keurkorps.

In het individueel klassement bezetten de routiniers de bovenste plaatsen. Achter koploper Vriends volgen Bryan Smeets van TOP Oss en Richard van der Venne van Go Ahead Eagles. Een opvallende nieuweling in de toptien is Javier Espinosa van FC Twente. 

Alle rangen en standen in de Keuken Kampioen Divisie vind je hier

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.