Ketchuptheorie bij Man City: royale zege na doelpuntendroogte

Manchester City heeft zaterdag eindelijk weer een probleemloze zege geboekt in de Premier League. Burnley bleek net als eerder dit seizoen in het toernooi om de League Cup een gewillig slachtoffer. Voor het eerst sinds september scoorde City minstens drie keer in de competitie.

Manchester City
5 - 0
Burnley
Burnley

Met slechts drie zeges uit de eerste acht wedstrijden verloopt dit Premier League-seizoen nog allesbehalve goed voor City. Een week geleden was Tottenham Hotspur nog met 2-0 te sterk. City won vervolgens wel in de Champions League bij Olympiakos (0-1) en zal blij zijn geweest dat Burnley de volgende tegenstander was.

The Clarets verloren sinds 2015 namelijk tien van de elf wedstrijden tegen City en speelden één keer gelijk. De laatste ontmoeting was in september in de vierde ronde van het League Cup-toernooi toen City met 0-3 won. Zo makkelijk ging het zaterdag opnieuw voor de formatie van manager Pep Guardiola, waar Nathan Aké opnieuw ontbrak. Riyad Mahrez opende al na zes minuten de score na een goede aanval. Via Kevin De Bruyne kwam de bal bij de Algerijn, die geen moeite kende met de afronding. Het was het begin van een doelpuntrijke avond voor City, dat in de zes Premier League-duels hiervoor telkens maximaal één keer scoorde. Ruud van Nistelrooij vergeleek scoren ooit met een fles ketchup. Soms duurt het lang, maar als het eenmaal komt, dan is er geen houden meer aan.

De tweede goal volgde halverwege de eerste helft en hier werd nogmaals duidelijk dat Burnley niet opgewassen was tegen City. Charlie Taylor zat helemaal mis bij een ingooi van Kyle Walker, waardoor Mahrez de bal mocht aannemen. De aanvaller kapte naar zijn linkerbeen en schoot raak in de verre hoek. Nadat de 3-0 van Ferran Torres wegens buitenspel werd afgekeurd, zorgde Benjamin Mendy vlak voor rust alsnog voor de derde City-treffer. De pass door de lucht van De Bruyne mocht er zijn en linksback Mendy nam de bal meteen op de slof om de 3-0 binnen te schieten.

Na rust nam City wat gas terug, maar liep de ploeg alsnog verder uit op Burnley. De mee opgekomen Walker speelde Gabriel Jesus aan, die met een bekeken tikje Torres in staat stelde om er 4-0 van te maken. Twee minuten later volgde ook de 5-0 via Mahrez, die zo zijn hattrick compleet maakte. Phil Foden, net ingevallen voor Torres, gaf een voorzet en de Algerijn kopte raak. Erik Pieters, ook net ingevallen, had toen het nakijken aan de kant van Burnley. De 6-0 bleef de bezoekers daarna bespaard. Keeper Bailey Peacock-Farrell werkte de bal onbedoeld in eigen doel, maar Gabriel Jesus stond kort daarvoor buitenspel.

City klimt door de zege naar de achtste plek in de Premier League en heeft nu vijftien punten, zes minder dan koploper Liverpool. The Reds hebben wel een wedstrijd meer gespeeld dan City.