Malen laat zich zien aan Koeman tijdens wervelend optreden Dortmund

Borussia Dortmund heeft de koppositie in de Bundesliga al dan niet tijdelijk overgenomen van Bayern München. Een week na het gelijkspel in de derby tegen Schalke 04 (2-2) leverde het thuisduel met 1. FC Köln een klinkende zege op. Donyell Malen was belangrijk met een goal en twee assists.

Borussia Dortmund
6 - 1
1. FC Köln
1. FC Köln

Malen maakte vorige maand tegen Hertha BSC pas zijn eerste treffer van dit Bundesliga-seizoen en gaf tot het duel met Köln ook pas een assist in de Duitse competitie. Dat was voor bondscoach Ronald Koeman reden om de 24-jarige aanvaller niet op te nemen in de selectie van het Nederlands elftal. Uitgerekend een dag na de bekendmaking daarvan, liet de voormalig aanvaller van PSV zijn voeten spreken.

Vooral zijn actie bij de openingstreffer van Raphaël Guerreiro sprak tot de verbeelding. Malen speelde zichzelf knap vrij met een fraaie pirouette en gaf vervolgens voor op de Portugese linkspoot, die bij de eerste paal binnentikte. Tien minuten voor rust kwam Malen na een pass van achteruit van verdediger Niklas Süle weer gevaarlijk door over rechts en klopte hij Köln-doelman Marvin Schwäbe met een hard schot.

De treffer van Malen was het slotstuk van een zinderende fase van 21 minuten, waarin Dortmund vier keer scoorde. Vrijwel direct na de 1-0 tekende Sébastien Haller voor de tweede treffer sinds zijn rentree met een schot in het dak van het doel. En enkele minuten voordat Malen scoorde, pikte ook Marco Reus zijn doelpunt mee. De aanvoerder van Dortmund krulde de bal in de verre hoek, zijn 160ste treffer in dienst van BVB.

Voor Köln viel er daarna weinig meer te halen. Davie Selke deed vlak voor rust nog wel iets terug nadat doelman Alexander Meyer een rebound weggaf, maar na rust was het BVB dat doordenderde. Binnen een tijdsbestek van twee minuten pikten Haller en Reus allebei nog een doelpunt mee, de clubtopscorer aller tijden deed dat op aangeven Malen. Met de grootste zege van het seizoen legt Dortmund de druk bij Bayern.