Malen geniet van wondergoal, Schmidt niet blij met agressief De Graafschap

Donyell Malen had met een prachtig doelpunt een belangrijk aandeel in de bekeroverwinning van PSV op De Graafschap. Het was voor de aanvaller de bekroning op een goede wedstrijd tegen een tegenstander die zich niet zomaar gewonnen gaf.

De Graafschap
1 - 2
PSV
PSV

Met een heerlijke pegel van afstand leek Malen de wedstrijd een paar minuten voor tijd definitief in het slot te gooien. De zwabber die het schot had was De Graafschap-goalie Rody de Boer te machtig, waardoor PSV op 0-2 kwam. Cruciaal, bleek later, want in de blessuretijd tekende debutant Milan Hilderink nog voor een Doetinchems doelpunt. 'We hadden vooraf al een beetje besproken dat hun keeper best ver voor het doel stond. Toen ik hem schoot, voelde ik natuurlijk al dat ik hem lekker raakte, maar hij was echt onhoudbaar', aldus Malen, die alweer tekende voor zijn vijftiende treffer van dit seizoen. 'Misschien moet ik het vaker op deze manier proberen.'

Tegen De Graafschap maakte Malen, na drie keer te zijn gewisseld in de Eredivisie, weer eens negentig minuten vol. Een lekker gevoel, vond de viervoudig Oranje-international. 'Het is een zware tijd en de trainer houdt met iedereen rekening. Dat respecteer ik, want we hebben we hebben ook een goede selectie. Natuurlijk is het weleens jammer als je in de slotfase gewisseld wordt, want juist dan komt er meer ruimte.' Afgelopen zondag tegen FC Utrecht ging Malen twintig minuten voor tijd naar de kant. 'Het kan best zijn dat ik vandaag nog net wat extra's kon geven.'

Al met al keek Malen met een goed gevoel terug op het onderonsje met De Graafschap. De thuisploeg wist er een echte wedstrijd van te maken, maar moest af en toe wel aan de noodrem trekken. 'Zij deden het goed, door het erg compact te houden en af en toe slim een kleine overtreding te maken.' De doelpuntenmaker vond niet dat het elftal van Mike Snoei daarin te ver ging. 'Nee, ze liepen zeker niet alleen te schoppen. Ik vond dat ze goed voetbalden en het ons niet makkelijk gemaakt hebben. Het was vooral een echte wedstrijd en daar heb ik van genoten.'

Schmidt
Ook coach Roger Schmidt zag dat er veel strijd was op De Vijverberg. 'Dat is meestal zo in bekerwedstrijden. Als het een nipt resultaat is, zoals vandaag, dan is het vaak een beetje bibberen, dan komen de lange ballen en de standaardsituaties. Maar ik vind dat het we het goed hebben gedaan en dat we verdiend hebben gewonnen.'

In de eerste helft maakte PSV het zichzelf moeilijk door enkele goede mogelijkheden onbenut te laten: 'Met elke kans die je mist, begint de tegenstander er meer in te geloven', weet Schmidt. Uiteindelijk kwam het toch nog goed toen Philipp Max scoorde uit een penalty en het doelpunt van Malen. 'Een droomdoelpunt', aldus Schmidt. En dus 'een soevereine zege', vond de trainer van PSV.

Schmidt vond wel dat het agressief spelende De Graafschap de grens van het toelaatbare opzocht. Bij een overtreding op Max vond de Duitser dat de thuisploeg vooral te ver ging en dat de linksback van geluk mocht spreken dat hij niet zwaar geblesseerd raakte. 'Ze waren soms wat te agressief. Iemand raken op zijn standbeen is het ergste wat je kan doen als tegenstander. Als hij daar op zijn voet wordt geraakt, breekt hij misschien zijn enkel.'

Schmidt benadrukte nogmaals het bekertoernooi serieus te nemen en liet dat ook blijken door een sterk elftal op de been te brengen. 'Ik hou van de beker en heb van begin af aan gezegd dat ik zo ver mogelijk wil komen en de beker het liefst wil winnen. Dan moet je ook laten zien dat je het serieus neemt. Het is bijzonder om de beker te winnen en dat is ook moeilijk, omdat je geen tweede kans krijgt. Als je verzuipt, is het voorbij. Je mag geen risico nemen, dat hebben we vandaag ook niet gedaan.'