Malen en Haaland ontnemen Weghorst hoofdrol

Borussia Dortmund heeft zich zaterdag ten koste van VfL Wolfsburg gerevancheerd voor de beroerde Champions League-week. Dat gebeurde in een wedstrijd met hoofdrollen voor de Nederlanders. Mark Flekken ging weer onderuit met SC Freiburg.

VfL Wolfsburg
1 - 3
Borussia Dortmund

De blik was vooraf gericht op de bank van Borussia Dortmund, waar Erling Haaland onverwacht snel na zijn blessureleed een plaatsje had gevonden. Binnen de lijnen was er echter al na twee minuten aandacht voor een andere spits: Wout Weghorst. De Oranje-international zorgde namelijk voor een bliksemstart van VfL Wolfsburg door de score te openen.

Na ruim een half uur was het weer gelijk. Na een overtreding van Maxence Lacroix op Marco Reus kreeg Emre Can de kans om vanaf elf meter de stand gelijk te trekken. De middenvelder klaarde de klus en zette Dortmund op het spoor van een revanche voor de pijnlijke Champions League-week.

Na tien minuten in de tweede helft werd de volgende stap gezet. Donyell Malen was met een droge knal van buiten het strafschopgebied de gevierde man bij Dortmund. De Oranje-international maakte in de 72ste minuut plaats voor Haaland, die minder dan tien minuten nodig had om te scoren. Zijn atletische treffer bezegelde het lot van Wolfsburg.

Door de zege is Dortmund voor zeker enkele uren de nieuwe koploper in de Bundesliga. Het onttroonde Bayern komt later op zaterdag in actie tegen Arminia Bielefeld. Wolfsburg is door de nederlaag wat weggezakt.

VfL Bochum
VfL Bochum
2 - 1
SC Freiburg
SC Freiburg

Na twee opeenvolgende nederlagen heeft SC Freiburg andermaal een teleurstelling moeten slikken. Op bezoek bij het op eigen veld sterke VfL Bochum bleef de ploeg van Flekken weer met lege handen achter. Philipp Lienhart zorgde nog wel voor een voorsprong voor de gasten. Dankzij voormalig Fortuna Sittard-spits Sebastian Polter stond na 54 minuten de 1-1 op het scorebord. In de 82ste minuut kon Flekken niet voorkomen dat een uitglijder van Lienhart leidde tot de 2-1 van Bochum. Invaller Milos Pantovic was de gelukkige voor de thuisploeg.

1. FC Köln
1. FC Köln
4 - 1
Borussia Mönchengladbach

1. FC Köln heeft Borussia Mönchengladbach in punten achterhaald op de ranglijst. Die Geissbocken waren in de Rheinderby te sterk voor de streekgenoot. Jonas Hoffmann poetste nog wel de Keulse openingstreffer van Dejan Ljubicic weg. Maar op de goals van Ondrej Duda en Mark Uth bleef het antwoord van Gladbach achterwege. Sebastian Andersson maakte in de extra tijd aan alle onzekerheid een einde.

Greuther Fürth
3 - 6
1899 Hoffenheim

Greuther Fürth begon als troosteloze hekkensluiter aan het duel met 1899 Hoffenheim. Zonder de geblesseerde Nick Viergever en met Jetro Willems op de bank werd een nieuwe poging gewaagd dan eindelijk die eerste zege van het seizoen te boeken. De start was hoopgevend met een treffer van Jamie Leweling. Hoffenheim stelde nog voor rust orde op zaken via Ihlas Bebou en Georginio Rutter.

De Fürth-opleving via Timothy Tillman na rust bleek weinig waard door toedoen van Bebou en Rutter, die de Hoffenheim-zege veiligstelden en Greuther Fürth weer ten onder deden gaan. Door het eigen doelpunt van Marco Meyerhofer en de derde goal van de middag van Bebou werd het een zware nederlaag voor de laagvlieger. De Greuther-goal van Branimir Hrgota was een schrale troost vooor de thuisploeg.

Hertha BSC
Hertha BSC
1 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

Een misverstand tussen doelman Rafal Gikiewicz en Robert Gumny leek FC Augsburg duur komen te staan. In de veertigste minuut profiteerde Marco Richter dankbaar van het gestuntel in de defensie van de gasten. Het leek de opmaat voor een Berlijns succes. Hertha BSC, waar Jurgen Ekkelenkamp voor de tweede keer in de basis in de Bundesliga stond, liet echter in de extra tijd de drie punten door de vingers glippen. Michael Gregoritsch werd de held van de gasten, waar Jeffrey Gouweleeuw ontbrak omdat hij in de buurt was geweest van een met corona besmet persoon.