Malacia en Van Persie slaan AZ knock-out in strijd om derde plaats

Reacties

Feyenoord heeft zaterdagavond de derde plaats in de Eredivisie zo goed als veiliggesteld door concurrent AZ te verslaan in De Kuip. De Alkmaarders, die nog gingen rusten met een voorsprong, kwamen er na de pauze totaal niet aan te pas tegen de sterke thuisploeg.

Malacia en Van Persie slaan AZ knock-out in strijd om derde plaats
Feyenoord
Feyenoord
2 - 1
AZ
AZ

Waar Feyenoord negen punten overhield aan zijn laatste drie wedstrijden, veroverde AZ slechts twee punten in die periode. Daardoor begonnen de Rotterdammers met een marge van vier punten ten opzichte van de Alkmaarders aan de kraker in De Kuip. Bij de thuisploeg keerde Robin van Persie terug in de basis. De routinier, die de laatste tijd kampte met een kuitblessure en vorige week tegen Heracles Almelo alweer inviel, fungeerde mede door de schorsing van Nicolai Jørgensen als aanvalsleider. Bij AZ moest Oussama Idrissi genoegen nemen met een plaats op de bank ten faveure van Albert Gudmundsson.

Feyenoord probeerde AZ in de beginfase vast te pinnen op eigen helft. De Rotterdammers drongen aan, maar het was niet zo dat de Alkmaarders een stormloop moesten ondergaan. Daarvoor ontbrak de snelheid en de creativiteit in de aanvalsopzetten van de thuisclub. Na ruim een kwartier kreeg Feyenoord wel een grote mogelijkheid: Jonas Svensson redde op de lijn bij een inzet van Van Persie.

De bezoekers deelden af en toe een speldenprikje uit, waarbij met name Mats Seuntjens voor gevaar zorgde. Het was ook de ex-speler van NAC Breda die De Kuip in de 36ste minuut in rouw dompelde door met zijn rechterbil af te ronden op aangeven van de sterk spelende Adam Maher. Een andere uitblinker bij AZ was Marco Bizot, die onder meer een schot van Sam Larsson onschadelijk maakte.

De AZ-aanval die leidde tot de 0-1:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zes minuten na de onderbreking was Bizot volledig kansloos op een weergaloos schot van Tyrell Malacia. De verdediger was mee naar voren geslopen en kreeg de bal precies voor zijn linkervoet nadat Steven Berghuis een bal van Tonny Vilhena had laten lopen. Wat volgde was een fabuleuze streep van buiten het strafschopgebied.

De gelijkmaker zorgde duidelijk voor nieuw elan bij de Rotterdammers, die via een vlammend schot van Berghuis dicht bij een voorsprong kwamen. AZ, dat onlangs tegen Ajax een einde maakte aan zijn topperscomplex, moest het accent noodgedwongen leggen op de defensie. Halverwege de tweede helft was het Van Persie die ervoor zorgde dat de goaltune in De Kuip opnieuw kon worden afgespeeld. De routinier legde de bal met een ragfijne voetbeweging in de hoek na voorbereidend werk van Jeremiah St. Juste, die vlak daarvoor Cuco Martina had afgelost. De huurling van Everton liep een zware blessure op en werd met een brancard afgevoerd.

AZ, waar Myron Boadu als invaller zijn rentree beleefde, stelde daar nauwelijks iets tegenover. De ploeg van John van den Brom slaagde er niet eens in om een slotoffensief te ontketenen en zet zijn matige serie dus voort. Feyenoord koestert nu een riante voorsprong van zeven punten op AZ en heeft elke vorm van dreiging om na dit seizoen nog uit te moeten komen in de play-offs wel weggewerkt.

De ploeg van scheidend trainer Giovanni van Bronckhorst komt in de resterende competitiewedstrijden NAC Breda (woensdag, uit), ADO Den Haag (12 mei, thuis) en Fortuna Sittard (15 mei, uit) tegen. Berghuis is voor dat eerste duel geschorst omdat hij zaterdag tegen een gele kaart aanliep. AZ stuit nog op Heracles Almelo (dinsdag, thuis), PSV (12 mei, thuis) en Excelsior (15 mei, uit).

'Zoals verwacht had Feyenoord geen enkel probleem met AZ'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.