Makkelie legt rode kaart ADO uit: 'Geen poging bal te spelen'

Het duel tussen ADO Den Haag en NAC Breda (0-2) werd vroeg in de tweede helft even stilgelegd door scheidsrechter Danny Makkelie, die na de wedstrijd uitlegde waarom hij Wilfried Kanon een rode kaart moest geven.

In de 36ste minuut werd Umar Sadiq in het strafschopgebied neergehaald door Kanon, waarna Makkelie de bezoekers een penalty gaf en de ADO-verdediger rood. Fons Groenendijk gaf na afloop aan het allemaal niet meer te snappen. 'De ene keer is het een penalty en rood, dan weer een penalty en geel', liet de trainer van de Hofstedelingen weten. 'Doen we nou aan triple punishment, of niet?'

De uitleg kwam niet veel later van Makkelie: 'Ik zie dat de verdediger de aanvaller ten val brengt, waarbij er geen reële poging was om de bal te spelen. Bij een scoringskans is het dan een rode kaart', aldus de scheidsrechter tegen FOX Sports. 'We kunnen terug naar een gele kaart op het moment dat er sprake is van een reële poging om de bal te spelen. Daar was hier geen sprake van.'

Spreekkoren
De fans van ADO konden niet leven met de beslissing van Makkelie en hun spreekkoren zorgden ervoor dat de wedstrijd even stilgelegd werd. 'Het begon in de eerste helft al naar aanleiding van het penaltymoment. Na de rust begint het weer. Toen is er ook omgeroepen door de speaker. Daarna bleef het doorgaan en werd er niet meer omgeroepen. Dat was voor mij het moment om het spel stil te leggen en nog eenmaal duidelijk te maken dat er omgeroepen moet worden, anders ga ik naar binnen.'

'Het zijn afspraken', vervolgde Makkelie. 'De verantwoordelijkheid ligt bij de club. Er moet opgetreden worden bij spreekkoren. Het was massaal, langdurig en kwetsend. Dan moeten we optreden. Niet alleen voor mezelf, maar dat is de lijn die we in het betaalde voetbal met elkaar hebben afgesproken.'