Op bezoek bij FSV Mainz 05 is een einde gekomen aan een fraaie reeks van RB Leipzig. Voor het eerst werd er in 2019 een uitduel niet gewonnen en uitblinker Jean-Paul Boëtius had daar een flink aandeel in.

3 - 3
RB Leipzig
RB Leipzig

Leipzig was de laatste maanden in bloedvorm. Trainer Ralf Rangnick ging in aanloop naar het duel bij Mainz zelfs met een glimlach in op theoretische kans op de titel. Er kon flink wat geld verdiend worden mocht het wonder geschieden, zo stipte hij aan.

Het treffen bij Mainz was het honderdste Bundesliga-duel voor Leipzig, dat een volwassen eerste helft speelde. Steeds als er toegeslagen moest worden, gebeurde dat. Na twintig minuten was een fout van Alexander Hack de aanleiding voor de 0-1. Hij verspeelde knullig de bal en zag vervolgens een razendsnelle counter ontstaan. Uiteindelijk zette Timo Werner Lukas Klostermann vrij voor het doel, waarna het een koud kunstje was de score te openen: 0-2.

Diezelfde Klostermann was na 32 minuten ook de maker van de 0-2. Met een fraaie steekbal vervulde Werner wederom de rol van aangever, dit keer was de afronding alleen iets lastiger. Toch verzon Klostermann een list, zijn gracieuze stift was even effectief als fraai.

Een moment van onachtzaamheid gaf de Mainz-fans, die Boëtius bij de thuisploeg weer als nummer 10 zagen opereren, weer wat hoop. Karim Onisiwo leek een bal verkeerd aan te nemen, maar draaide vervolgens toch knap weg van zijn directe tegenstander en schoot hard raak in de korte hoek: 1-2.

Scheidsrechter Bibiana Steinhaus in één beeld gevangen met tweevoudig doelpuntenmaker Lukas Klostermann

Het tweede bedrijf was nog geen drie minuten bezig of het was alweer raak. Werner bleef uiterst koel na goed voorbereidend werk van Emil Forsberg en maakte zijn vijftigste Bundesliga-goal in dienst van Die Roten Bullen. Een zorgeloze fase brak aan voor Leipzig, dat Mainz na 67 minuten nog wel de totaal onverwachte 2-3 zag aantekenen. Moussa Niakhate prikte binnen uit een corner. Uiteindelijk vocht Mainz zich toch nog naar een punt. Een steekbal van Boëtius werd op waarde geschat door Jean-Philippe Mateta. Ondanks enkele flinke kansen voor Leipzig bleef het bij 3-3.

Record
Voor Leipzig was het bezoek aan Mainz de honderdste Bundesliga-wedstrijd. Van die duels werden er 54 omgezet in een zege, een record. Leipzig zag wel een einde komen aan een serie uitzeges. Voor het eerst in tien duels op vreemde bodem werd er niet gewonnen.

En hoewel een titel uitgesloten lijkt, de achterstand op Bayern is zes punten, kan Leipzig de laatste weken nog wel een belangrijke rol gaan vervullen. De Beierse grootmacht komt over acht dagen immers op bezoek in Leipzig en is op 25 mei ook de tegenstander in de bekerfinale.