Mahi en Doan architecten van pijnlijke NAC-avond in Groningen

FC Groningen kan de blik omhoog richten dankzij Mimoun Mahi en Ritsu Doan. NAC Breda blijft door de pijnlijke nederlaag hekkensluiter na het bezoek aan Hitachi Capital Mobility Stadion.

FC Groningen
5 - 2
NAC Breda
NAC Breda

NAC-trainer Mitchell van der Gaag gebruikte de interlandperiode om verder te sleutelen aan een nieuwe tactiek. Tegen Ajax bood die meer behoudende spelopvatting perspectief. Ondanks het gebrek aan een beloning qua resultaat was het tactische plan Van der Gaag goed bevallen.

Tegen FC Groningen werd opnieuw gekozen voor de tactiek met vijf verdedigers in de hoop dat het dit keer wel de welkome punten zou opleveren. Van der Gaag rekende daarbij op de snelheid van aanvallers Giovanni Korte en Mikhail Rosheuvel.

Na bijna een kwartier kreeg de NAC-trainer op dat laatste punt zijn gelijk. FC Groningen-verdediger Mike te Wierik had Rosheuvel op onreglementaire manier gestuit. Gianluca Nijholt nam de vrije trap op de rand van het strafschopgebied, zag doelman Sergio Padt de bal met onverwacht veel moeite keren, waarna Rosheuvel in de rebound scoorde.

Door de derde seizoentreffer van de aanvaller was de achterstand weggewerkt. FC Groningen was in de zesde minuut namelijk op schitterende wijze op voorsprong gekomen met de architecten van de opleving van de laatste weken in de hoofdrol. Doan vond met een fraaie pass Mahi, die vervolgens met een eveneens fraaie volley de score opende.

De Japanse aangever was op zijn beurt in de 58ste minuut verantwoordelijk voor de Groningse gelijkmaker. Hij prikte van dicht bij raak. Doan poetste daarmee ook binnen enkele minuten een onbegrijpelijke fout van Padt weg. Na een vrije trap van Rosheuvel liet de doelman zich in de lucht pijnlijk verrassen door Mitchell te Vrede, die dankzij een goede timing met zijn hoofd hoger kwam dan Padt met zijn handen.

Een kwartier voor tijd constateerde de goalie dat zijn fout geen gevolgen had voor het resultaat. FC Groningen kon als winnaar van het veld stappen. Doan stond met een pass op aangever Mahi aan de basis van de 2-3 van Deyovaisio Zeefuik. Vijf minuten voor tijd kwam er een einde aan de Groningse onzekerheid. Na een steekbal van Doan vond Mahi NAC-doelman Benjamin van Leer nog op zijn weg, maar in tweede instantie had de Marokkaan meer succes. Samir Memisevic maakte de avond voor de thuisploeg nog mooier: 5-2.

Door het resultaat in Euroborg blijft NAC de hekkensluiter in de Eredivisie. FC Groningen kan door het succes de blik verder omhoog richten. Het verschil met nummer tien Fortuna Sittard in slechts drie punten.