Machteloos Duitsland niet langs Letland

Letland moest tegen Tsjechië in het laatste kwartier het hoofd buigen, tegen Duitsland bleef de Baltische EK-debutant wel overeind (0-0). De Letse spits Verpakovskis deed meer van zich spreken dan zijn twee Duitse collega's Kuranyi en Bobic bij elkaar.

De Duitse bondscoach Rudi Völler had een verdediger (Jens Nowotny) opgeofferd voor een extra spits (Fredi Bobic). Maar de ingreep sorteerde niet het beoogde effect. Evenals tegen Tsjechië hield de Letse defensie stand, zonder veel kansen weg te geven. Even ontsnapt aan de straffe bewaking kreeg Kevin Kuranyi vroeg in de wedstrijd een kans, het schot ging voorlangs. Maar verder moest Duitsland in de eerste helft genoegen nemen met schoten van afstand, die onvoldoende kracht of de verkeerde richting hadden.

Met Andrej Rubins als meest in het oog springende speler deed Letland in aanvallend opzicht van zich spreken. De mooiste actie was van Maris Verpakovskis, zes minuten voor rust. De aanvaller pikte de bal op de middenlijn op en passeerde vier Duitse verdedigers. Aan het einde van de rush ontbeerde Verpakovskis de kracht om ook nog doelman Oliver Kahn te passeren.

De Letse spits zorgde kort na rust voor de nodige Duitse hartkloppingen, toen hij in het zestienmetergebied met Christian Wörns en Frank Baumann in de buurt onderuit ging. De vragende blikken van Verpakovskis vonden geen antwoord bij scheidsrechter Riley.

Letland verdiende toch het eerste winstpunt op het EK. Duitsland had geen antwoord op de stugge Letse defensie, die natuurlijk weinig ruimte liet. Nog los van het gemis aan raffinement en tempo lag het Duitse probleem vooral in de spits. Kuranyi viel niet op, zijn aanvalsmaatje Bobic maakte nagenoeg niets klaar. Tekenend was zijn laatste actie van de wedstrijd, toen hij bij een voorzet van Kuranyi veel te laat bij de bal kwam.

Het gebrek aan scherpte zette Völler halverwege de tweede helft tot het inwisselen van Bobic voor Miroslav Klose. In het laatste kwartier maakte ook Kuranyi plaats voor Thomas Brdaric. Het bleek lood om oud ijzer. Letland bleef overeind tegen het ideeënloze Duitsland. Tekenend voor armoede in de Duitse spits liet Klose in blessuretijd een grote kopkans onbenut.