Maaskant wint nooit van Ajax, laagterecord PSV

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de derde speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

Maaskant wint nooit van Ajax, laagterecord PSV
Vitesse
Vitesse
3 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

• Tim Matavz maakte zijn 80ste Eredivisie-doelpunt. Sinds zijn debuut in de competitie scoorde alleen Luuk de Jong vaker in Eredivisie-verband (135 keer) dan de Sloveen (Lasse Schöne ook 80). Voor de tweede keer ooit en voor het eerst sinds 23 januari 2008 gaf Matavz twee assists in één Eredivisie-duel (toen namens FC Groningen tegen NEC).

• Voor het eerst sinds oktober 2015 hield Vitesse de nul in opeenvolgende competitieduels; het was de eerste clean sheet voor Vitesse in eigen huis sinds 7 oktober 2018 (toen 4-0 tegen Heracles Almelo).

• Voor de eerste keer in de clubhistorie incasseerde PEC Zwolle negen doelpunten in de eerste drie wedstrijden van een Eredivisie-seizoen.

• PEC kreeg in de derde speelronde voor de tweede keer dit Eredivisie-seizoen een penalty tegen, vorig seizoen kregen De Blauwvingers pas in speelronde elf de tweede strafschop tegen.

ADO Den Haag
ADO Den Haag
1 - 2
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam

• Lex Immers maakte zijn 31ste Eredivisie-doelpunt voor ADO Den Haag (183 duels), het hoogste aantal voor een speler voor de Hagenaars deze eeuw (Nasser El Khayati 30).

• Voor de derde keer in de clubgeschiedenis verloor ADO Den Haag de eerste drie Eredivisie-duels van een seizoen (eerder in 2006/07 en 2017/18); de laatste keer dat dit gebeurde eindigden de Hagenaars uiteindelijk als zevende in de Eredivisie.

• Sparta haalde zeven punten uit de eerste drie competitieduels van het seizoen, de beste start van een Eredivisie-jaargang voor de Spangenaren sinds 1987/88 (toen ook 7 punten, omgerekend naar 3 punten per zege).

Halil Dervisoglu creëerde tegen ADO meer kansen (4) dan alle andere Spartanen gezamenlijk (3) en zag er daar twee van gepromoveerd worden tot een treffer door Mohamed Rayhi.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 4
Ajax
Ajax

• VVV-Venlo slaagde er na 388 speelminuten weer in een treffer te maken in een thuisduel met Ajax, op 21 augustus 2011 was Ahmed Musa de laatste speler die een thuisgoal maakte voor VVV tegen Ajax.

• Teams onder leiding van Robert Maaskant wonnen geen van de achttien Eredivisie-wedstrijden tegen Ajax (G3, V15), alleen teams onder leiding van Theo Vonk bleven in meer Eredivisie-duels met een specifieke tegenstander zonder zege (21 tegen PSV).

• Dusan Tadic werd de vijfde speler die in zes opeenvolgende Eredivisie-duels voor Ajax tot scoren kwam deze eeuw, na Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar, Luis Suarez en Arkadiusz Milik. Tadic evenaarde tegen VVV-Venlo Denny Landzaat als de Eredivisie-speler met de meeste benutte strafschoppen deze eeuw (25).

• Klaas-Jan Huntelaar ging met een leeftijd van 36 jaar en 5 dagen Johan Cruijff voorbij als de op-drie-na oudste doelpuntenmaker voor Ajax in Eredivisieverband, na André Ooijer, Arnold Mühren en Danny Blind.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 0
sc Heerenveen
sc Heerenveen

• FC Emmen pakte twaalf punten uit de laatste vijf thuiswedstrijden (W4, V1), één meer dan in hun eerste veertien thuisduels op het hoogste niveau (W2, G5, V7).

• FC Emmen incasseerde slechts één doelpunt in de laatste vijf thuiswedstrijden, de laatste keer dat de ploeg in een bestek van vijf thuisduels maximaal één tegentreffer kreeg was in oktober 2013 (0 in 5 duels).

• Sinds vorig seizoen werd Warner Hahn vier keer gepasseerd met een directe vrije trap in de Eredivisie, vaker dan iedere andere doelman (Kjell Scherpen en Benjamin van Leer 3).

• Jens Odgaard kwam tegen FC Emmen tot zes schoten, het hoogste aantal voor een speler van SC Heerenveen in een Eredivisie-duel zonder te scoren sinds Sam Lammers op 4 november 2018 (ook 6 tegen FC Emmen).

Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
2 - 3
Willem II
Willem II

• Fortuna Sittard wist in tien van de laatste twaalf Eredivisie-seizoenen geen van de eerste drie duels te winnen; de Limburgers wachten na de nederlaag tegen Willem II al zes Eredivisie-duels op een zege, de langste reeks voor de club sinds september 2018.

• Fortunees Vitalie Damascan werd de derde Moldavische doelpuntenmaker in de Eredivisie en de eerste sinds Denis Calincov in 2005 namens Heracles Almelo (Serghei Clescenco was de andere Moldaviër met een Eredivisie-goal).

• Alleen Alexander Isak (13 goals) en Mariano Bombarda (11) scoorden vaker in hun eerste zestien Eredivisie-duels voor Willem II dan Vangelis Pavlidis (9), die zes keer scoorde in zijn laatste vier Eredivisie-duels.

• Marios Vrousai passte tegen Fortuna Sittard vaker naar Pavlidis dan naar iedere andere teamgenoot (7) en gaf voor het eerst een assist op zijn landgenoot in de Eredivisie.

FC Twente
FC Twente
3 - 3
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk

• FC Twente – RKC Waalwijk was de eerste Eredivisie-wedstrijd ooit waarin er minimaal drie keer werd gescoord in de negentigste minuut of later.

• Voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis en voor de tweede keer deze eeuw incasseerde FC Twente minimaal drie doelpunten in een thuiswedstrijd tegen een promovendus (eerder tegen Excelsior in februari 2015).

• Aan de 0-1 van Anas Tahiri gingen dertien passes vooraf, bij slechts twee doelpunten dit seizoen lag dat aantal hoger; vorig seizoen kwam geen enkele promovendus tot minimaal dertien passes voorafgaand aan een doelpunt.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

• Steven Berghuis gaf zijn dertigste Eredivisie-assist voor Feyenoord; sinds zijn debuut voor de Rotterdammers gaf alleen Hakim Ziyech meer assists (41) in de Eredivisie.

• Ridgeciano Haps, die voor het eerst sinds 8 mei 2016 scoorde in de Eredivisie (toen ook tegen FC Utrecht namens AZ), kwam tot meer schoten op doel (2) dan het aanvalstrio van Feyenoord (Larsson 1, Narsingh 0, Sinisterra 0).

• FC Utrecht werd de eerste ploeg die in 2019 tegen Ajax, Feyenoord én PSV in het eerste half uur scoorde: tegen Ajax in de 1ste minuut, tegen Feyenoord in de 9de minuut en tegen PSV in de 7de minuut.

• FC Utrecht-aanvaller Issah Abass noteerde meer schoten (4, waarvan 2 op doel) dan passes (3) tegen Feyenoord; de Ghanees ondernam meer doelpogingen dan iedere andere speler in dit duel.

AZ
AZ
0 - 0
FC Groningen
FC Groningen

• AZ werd de eerste Eredivisie-ploeg die de nul wist te houden in de eerste zeven wedstrijden van een seizoen in alle competities.

• Myron Boadu wist in zijn laatste drie wedstrijden in alle competities niet één keer te schieten, nadat hij in zijn vier andere wedstrijden dit seizoen tot zes schoten kwam (2 goals).

• Sam Schreck, die bij FC Groningen Ritsu Doan verving in de basis, was de speler met de meeste gecreëerde kansen (3) en tackles (6) van iedereen op het veld.

Heracles Almelo
Heracles Almelo
0 - 2
PSV
PSV

• Heracles Almelo begon met de jongste basisopstelling ooit van de club in een Eredivisie-wedstrijd (22 jaar, 321 dagen).

• De tien schoten van PSV is een laagterecord in een Eredivisie-duel met Mark van Bommel als trainer, terwijl de 21 schoten tegen een negatief record is voor de club sinds de komst van Van Bommel.

• Slechts vier spelers waren jonger ten tijde van hun eerste Eredivisie-doelpunt voor PSV dan Mohamed Ihattaren, die 17 jaar en 187 dagen was (Piet Giesen, Zakaria Labyad, Eidur Gudjohnsen & Ismail Aissati).

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.