Lucas Moura, Bryan Smeets en Marc Janko: 8 mei is een horrordag voor Ajax

Reacties

Ajax heeft in de clubgeschiedenis vele successen mogen vieren en daardoor behoorlijk wat data waar met plezier aan kan worden teruggedacht. Dat geldt zeker niet voor 8 mei. Vandaag een jaar geleden zorgde Lucas Moura voor het absolute dieptepunt op de Amsterdamse horrordag.

Lucas Moura, Bryan Smeets en Marc Janko: 8 mei is een horrordag voor Ajax
© Pro Shots

Het leek niet meer mis te kunnen gaan voor Ajax, dat hard op weg was naar de eerste Champions League-finale sinds 1996. De Amsterdammers hadden in Londen al met 0-1 gewonnen van Tottenham Hotspur en waren in de tweede halve finale-wedstrijd, in de eigen Johan Cruijff Arena, op een 2-0 voorsprong gekomen. Tottenham hing in de touwen. De tickets voor Madrid konden geboekt worden. Toch?

Lucas Moura dacht daar anders over. De Braziliaan zette tien minuten in de tweede helft de aansluitingstreffer op het bord en bracht vier minuten later de spanning helemaal terug, met de 2-2. Nu had Tottenham nog maar één doelpunt nodig. De jacht op deze treffer werd ingezet, maar de kansen waren voor Ajax. Zo raakte Hakim Ziyech de paal. Omdat de Amsterdammers de mogelijkheden lieten liggen, werd de hoop van Tottenham alleen maar groter.

Toch leek Ajax stand te houden. De wedstrijd zat al diep in de blessuretijd en het was wachten op het laatste fluitsignaal, op het moment dat de bal nog een keer naar voren werd gebracht door Tottenham. Fernando Llorente won een worstelduel van Matthijs de Ligt, Dele Alli tikte de bal opzij en daar was weer Lucas Moura. Zijn schot uit de draai belandde buiten het bereik van Andre Onana in de hoek. Geen finale voor Ajax. Wel een nieuwe 8 mei-nachtmerrie erbij.

Drie jaar eerder was het ook al volledig mis gegaan voor de Amsterdammers op de achtste dag van mei. De ploeg van Frank de Boer had op de laatste speeldag van het seizoen 2015/16 aan een overwinning bij De Graafschap voldoende om het vijfde kampioenschap in het De Boer-tijdperk veilig te stellen. De Superboeren streden tegen degradatie en als trotse koploper rekende Ajax zich al rijk. Na de 0-1 van Amin Younes, in de veertiende minuut, werden de eerste bloemen al klaargezet.

Ajax verzuimde in het restant van de eerste helft om verder uit te lopen, via onder meer een enorme kans van Václav Cerny. Voor een haast leeg doel schoot de jonge Tsjech ruim over. Het was een misser met pijnlijke gevolgen, aangezien De Graafschap tien minuten in de tweede helft langszij kwam. Na een snelle uitbraak bood Youssef El Jebli ploeggenoot Bryan Smeets een vrije schietkans op de rand van het strafschopgebied. Smeets had nog niet eerder gescoord voor De Graafschap, maar dit keer had hij het vizier op scherp staan en passeerde hij Jasper Cillessen met een geplaatst schot.

Na de 1-1 van Smeets werd de onrust zichtbaar in het spel van Ajax. De Graafschap hield het bezoek uit de hoofdstad zonder al te veel moeite tegen en voorkwam daarmee een afscheid in stijl voor vertrekkend coach De Boer. Door de zeperd in Doetinchem ging de titel niet naar Ajax, maar naar PSV. De Eindhovenaren wonnen met 3-1 van PEC Zwolle en namen de schaal dankbaar in ontvangst.

Nee, 8 mei is gewoon echt niet de dag van Ajax. In 2011 ging het op deze dag ook al mis in de bekerfinale tegen FC Twente. Ajax nam in De Kuip een 2-0 voorsprong, via treffers van Demy de Zeeuw en Lorenzo Ebecilio, maar deze werd al vrij snel vergooid. Wout Brama en Theo Janssen zorgden voor een verlenging en daarin werd Marc Janko de absolute held van de dag. Uit een indraaiende vrije trap van Janssen kopte de Oostenrijker raak.

Een week later nam Ajax wel sportieve revanche, door in de eigen Arena met 3-1 te winnen van Twente in een rechtstreeks duel om de landstitel. Zo werd de verloren bekerfinale al snel vergeten. Toch was de kiem voor 8 mei als Amsterdamse horrordag gelegd. Laat de Ajax-fans vandaag maar even met rust.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.