Lozano in een rijtje met Kezman, Huntelaar krijgt hem niet tussen de palen

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de 30ste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Lozano in een rijtje met Kezman, Huntelaar krijgt hem niet tussen de palen

Excelsior - Willem II

o Excelsior verzamelde 38 punten dit seizoen, omgerekend naar drie punten per zege het hoogste aantal voor de Kralingers in een Eredivisie-seizoen sinds 1984/85 (39).

o Luigi Bruins benutte zijn elfde strafschop in de Eredivisie (12 pogingen), van alle huidige Eredivisie-spelers deed alleen Lasse Schöne dat vaker (18).

o Fran Sol werd de eerste Spanjaard ooit die zestien keer wist te scoren in één Eredivisie-seizoen.

NAC Breda - Vitesse

o NAC Breda hield tegen Vitesse voor het eerst dit Eredivisie-seizoen in eigen huis ‘de nul’, de ploeg uit Breda was voorafgaand aan het duel de enige club die dit Eredivisie-seizoen nog niet ‘de nul’ had gehouden in een thuisduel.

o Luc Castaignos kreeg zijn vijfde gele kaart van het seizoen, daarmee heeft hij meer kaarten dan schoten op doel (3) in 2017/18, daarnaast maakte hij meer overtredingen (31) dan dat hij doelpogingen noteerde (19).

o Alexander Büttner, die voor het eerst sinds 5 november 2017 in de basis startte, had de meeste balcontacten voor Vitesse tegen NAC Breda (69) en noteerde tevens de meeste uitverdedigende acties (6).

Roda JC Kerkrade - PEC Zwolle

o Roda JC won voor het eerst sinds december 2011 drie Eredivisie-wedstrijden op rij.

o Roda JC stond na acht minuten op een 2-0 voorsprong, de snelste 2-0 voorsprong in de Eredivisie voor de Limburgers sinds 28 augustus 2010, toen na zeven minuten tegen Heracles Almelo (eindstand: 4-2).

o Sepp van den Berg gaf zijn eerste assist in de Eredivisie en werd met 16 jaar en 108 dagen de jongste speler met een assist sinds Opta deze data bijhoudt (2002/03).

AZ - PSV

o Voor het eerst in de clubgeschiedenis verloor AZ een Eredivisie-duel waarin het een voorsprong van twee doelpunten had.

o Tussen de eerste en tweede rode kaart van Ron Vlaar zaten liefst 4557 dagen, slechts drie spelers kenden een langere periode tussen twee rode kaarten in de Eredivisie, meest recentelijk Khalid Boulahrouz in april 2015 (4558 dagen).

o Hirving Lozano werd de eerste PSV’er die in zijn debuutseizoen in de Eredivisie tot vijftien Eredivisie-doelpunten kwam sinds Mateja Kezman in het seizoen 2000/01.

Sparta Rotterdam - VVV-Venlo

o Voor het eerst sinds 24 oktober 2009 won Sparta een Eredivisie-duel dankzij een doelpunt in de 90e minuut of later (toen dankzij Erik Falkenburg tegen ADO Den Haag, 3-2).

o Sparta Rotterdam kreeg dit Eredivisie-seizoen ondanks drie penalty’s tegen nog geen tegentreffer uit een strafschop, de laatste ploeg die in een Eredivisieseizoen zo vaak een penalty tegen kreeg zonder tegentreffer was Ajax in 2012/13 (ook 3 strafschoppen tegen).

o Clint Leemans maakte zijn tiende doelpunt dit Eredivisie-seizoen, de laatste VVV-speler met meer doelpunten in een seizoen was Ruud Boymans (11, 2010/11).

FC Utrecht - ADO Den Haag

o Tom Beugelsdijk was de eerste speler die met het hoofd scoorde tegen FC Utrecht onder Jean-Paul de Jong; de Utrechters waren voor zondag de enige overgebleven Eredivisie-ploeg zonder tegengoal met het hoofd in 2018.

o Sander van de Streek noteerde in zijn twaalf Eredivisie-wedstrijden in 2018 twee keer zoveel goals of assists (6 treffers, 4 assists) als in zijn zeventien duels in de eerste seizoenshelft van 2017/18 (3 doelpunten, 2 assists).

o Bjørn Johnsen werd de eerste Noor met dertien goals in één Eredivisieseizoen sinds Erik Nevland in 2006/07 (ook 13).

FC Twente - Feyenoord

o FC Twente kwam voor het eerst sinds februari 2014 tot scoren in een competitiewedstrijd tegen Feyenoord op eigen bodem (2-2); desondanks verloor Twente het zevende Eredivisie-duel op rij tegen Feyenoord (thuis & uit), niet eerder leed de club zo veel nederlagen op rij tegen dezelfde ploeg.

o Twente (20 punten) kan met nog vier duels te gaan maximaal 32 punten pakken; 32 punten is, omgerekend naar drie punten per zege, een laagterecord voor de Tukkers in één seizoen (in 1982/83, toen de club degradeerde).

o Tom Boere ging na dertien seconden al op de bon en werd de speler die dit Eredivisie-seizoen het snelst een kaart pakte; ploeggenoot Adam Maher staat op twee (na 14 seconden tegen Heracles).

o Feyenoord had tegen FC Twente een passnauwkeurigheid van 88,3 procent, het hoogste percentage in een uitduel voor de Rotterdammers sinds Opta de data bijhoudt (2010/11).

o Steven Berghuis is de eerste speler met 26 goals of assists dit seizoen (14 treffers, 12 assists); in 2016/17 noteerde alleen teamgenoot Nicolai Jørgensen zo veel doelpunten of assists (32).

SC Heerenveen - FC Groningen

o Basisdebutant Jordy Bruijn voltooide 37 van zijn 43 passes en had daarmee de hoogste passnauwkeurigheid (86%) van alle Heerenveen-spelers.

o Reza Ghoochannejhad had zondag van alle basisspelers de minste balcontacten (20), creëerde geen enkele kans en schoot geen enkele keer op doel (1 geblokt schot).

o FC Groningen (30 punten) heeft voor het eerst sinds 2002/03 (toen 28) dertig punten of minder na dertig wedstrijden, toen eindigde het uiteindelijk als vijftiende.

Ajax - Heracles Almelo

o Ajax schoot voor het eerst sinds 1 april 2012 35 keer in een Eredivisie-duel; ook toen was Heracles Almelo de tegenstander.

o Ajax heeft 70 procent van het totaal aantal doelpunten dit seizoen in de tweede helft gemaakt (56 treffers), het hoogste aantal in een compleet Eredivisie-seizoen sinds PSV in 2012/13 (59).

o Klaas-Jan Huntelaar werd de tweede speler dit seizoen die minimaal zeven schoten wist te lossen zonder een bal tussen de palen te krijgen (eerder Hakim Ziyech met 8 schoten tegen Willem II op 28 oktober 2017).

o Voor het eerst sinds januari 2016 wist Heracles Almelo geen enkel schot op doel te lossen in een Eredivisie-duel, ook toen was Ajax de tegenstander.

o Heracles had slechts drie balcontacten in het strafschopgebied van Ajax, geen ploeg had dit seizoen zo weinig balcontacten in de vijandelijke zestien in een Eredivisie-duel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.