AZ kan in Friesland clubrecord aanscherpen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag probeert PSV de lastige klip Vitesse te omzeilen en staat er met Sparta Rotterdam - FC Groningen een duel op het programma tussen clubs in moeilijkheden. De andere wedstrijden zijn FC Utrecht - NAC Breda en SC Heerenveen - AZ.

AZ kan in Friesland clubrecord aanscherpen

Vitesse - PSV

 
Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 duels Vitesse:2 zeges, 3 gelijke spelen
Laatste 5 duels PSV:5 zeges

Actueel

• Zonder enige twijfel is Vitesse - PSV de topper van speelronde tien in de Eredivisie. De ploeg uit Arnhem stond na afgelopen weekeinde verdienstelijk derde, op zes punten van koploper PSV. De Eindhovenaren lieten tot nu toe slechts drie punten liggen, veroorzaakt door het verlies bij SC Heerenveen.

• Wedstrijden in Eindhoven meegerekend verloor Vitesse de laatste zeven Eredivisie-duels met PSV. In de laatste zes ontmoetingen maakten de Arnhemmers niet eens een doelpunt.

• Hirving Lozano kan de eerste speler in de 61-jarige Eredivisie-historie worden die in zeven van zijn eerste acht Eredivisie-wedstrijden trefzeker is.

• Afgelopen week werd Mauro Júnior alweer de elfde speler van PSV met een assist dit seizoen, meer dan elke andere Eredivisie-club.

• Voor Bryan Linssen lonkt een mijlpaal. De Vitesse-speler kan zijn tweehonderdste Eredivisie-duel afwerken. Vorige week vierde Linssen zijn vijftigste goal op het hoogste niveau.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: SC Heerenveen - Vitesse
Samenvatting: PSV - Heracles Almelo

Historie

• Slechts tweemaal, en nog nooit in Stadion Gelredome, rekende Vitesse in een Eredivisie-thuisduel af met PSV. Zestien keer gingen alle punten naar de Eindhovenaren en veertien keer resulteerde de ontmoeting in een remise.

• De laatste keer dat de Eindhovenaren ten onder gingen op bezoek bij Vitesse was alweer in 1997, nog op Nieuw-Monikkenhuize. Phillip Cocu maakte destijds deel uit van het elftal van PSV.

• In het Gelredome-tijdperk heersen de Brabanders met harde hand met voor Vitesse als dieptepunten de seizoenen 1999/2000 en 2002/2003, toen het respectievelijk 1-6 en 0-5 werd.

Brenet: 'Ik ben de beste FIFA-speler bij PSV, Ramselaar de slechtste'
'Vitesse is momenteel dé ploeg die het PSV lastig kan maken'
'PSV achterin steeds stabieler, Zoet keept geweldig dit seizoen'
Een razendsnelle vooruitblik op Vitesse - PSV
'Bij PSV krijgen jeugdspelers geen cadeautjes van Cocu'

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - PSV:

SeizoenUitslag
2012/132-2
2013/141-2
2014/150-1
2015/160-1
2016/170-2

Sparta Rotterdam - FC Groningen

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 duels Sparta Rotterdam:1 gelijkspel, 4 nederlagen
Laatste 5 duels FC Groningen:1 zege, 1 gelijkspel, 3 nederlagen

Actueel

• Sparta Rotterdam zit in een wak. De ploeg van Alex Pastoor sprokkelde in de eerste negen speelrondes slechts zes punten bij elkaar. Een mager aantal, maar aan de andere kant zijn de verschillen nog niet enorm groot. Zo heeft opponent FC Groningen maar drie punten meer. Bij de noorderlingen is het onrustig. Vorige week werden aanvallers Mimoun Mahi en Oussama Idrissi disciplinair bestraft door coach Ernest Faber.

• Uit de laatste vijf Eredivisie-wedstrijden peurde Sparta Rotterdam slechts één punt. De andere zeventien clubs veroverden er minimaal vier.

• Alex Pastoor heeft een goede hand van wisselen. Sinds de zomer van 2016 maakten invallers van Sparta Rotterdam al twaalf goals, waaronder de belangrijke 1-1 van Craig Goodwin van vorige week tegen Excelsior.

• FC Groningen wacht deze Eredivisie-jaargang nog altijd op zijn eerste punt buitenshuis. De brigade van trainer Ernest Faber stond op vreemde bodem slechts tien minuten op voorsprong.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: Excelsior - Sparta Rotterdam
Samenvatting FC Groningen - Willem II

Historie

• Sparta Rotterdam leed in de 29 eerdere Eredivisie-thuiswedstrijden tegen FC Groningen slechts vijf nederlagen en kwam zelf twaalf keer tot winst. Twaalf keer jubelden degenen die een '3' hadden ingevuld op het totoformulier.

• Als we de duels in het Hoge Noorden ook in beschouwing nemen, dan wacht Sparta al acht ontmoetingen op een overwinning op FC Groningen. De laatste Rotterdamse zege dateert van 26 december 2006: 0-1.

• De noorderlingen lijden aan een Rotterdam-complex. FC Groningen bleef in zijn laatste negen Eredivisie-duels op bezoek in de Maasstad zonder drie punten. In deze reeks speelde de ploeg drie keer gelijk en ging ze zes keer onderuit.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Sparta Rotterdam - FC Groningen:

SeizoenUitslag
2006/070-1
2007/081-3
2008/091-1
2009/102-4
2016/172-2

FC Utrecht - NAC Breda

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Christiaan Bax
Laatste 5 duels FC Utrecht:1 zege, 1 gelijkspel, 3 nederlagen
Laatste 5 duels NAC Breda:2 zeges, 3 gelijke spelen

Actueel

• Na de sterke openingsweken is FC Utrecht teruggevallen, met een negende plaats na negen speelrondes tot gevolg. Ook NAC Breda heeft matige weken achter de rug. Voorafgaand aan dit weekeinde had de ploeg van Stijn Vreven maar één punt meer dan rodelantaarndrager Roda JC Kerkrade.

• FC Utrecht, dat midweeks van VVV-Venlo verloor in het KNVB-bekertoernooi, kent een grote dip. De Domstedelingen stapten na vier van de laatste zeven Eredivisie-duels als verliezers van het veld, net zo vaak als in de 28 competitiewedstrijden daarvoor.

• Ook NAC Breda presteert moeizaam de laatste tijd. De Brabanders verloren hun laatste drie confrontaties in de Eredivisie. Ruim twee jaar geleden ging NAC voor het laatst onderuit in vier achtereenvolgende competitiewedstrijden.

• Dit duel is vanzelfsprekend bijzonder voor Stijn Vreven, die 113 Eredivisie-duels speelde voor FC Utrecht en er daarvan 51 won; slechts vier buitenlanders bij de Domstedelingen boekten meer zeges dan de huidige oefenmeester van NAC Breda.

• NAC Breda had met zijn laatste veertig doelpogingen in de Eredivisie geen succes. De veertig inzetten daarvoor leverden daarentegen zeven goals op.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Samenvatting: AZ - FC Utrecht
Samenvatting: NAC Breda - PEC Zwolle

Historie

• Een Eredivisie-evergreen, zo mag je FC Utrecht - NAC Breda gerust omschrijven. De editie van zondag is alweer de 36ste in het kader van de Eredivisie. De thuisploeg staat op zestien zeges, NAC Breda haalde tien keer de volle buit binnen. Een gelijkspel was negen keer de uitkomst van deze wedstrijd.

• In de laatste tien Eredivisie-duels tussen FC Utrecht en NAC Breda vielen liefst 41 doelpunten, hetgeen neerkomt op een gemiddelde van 4,1 goals per wedstrijd.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - NAC Breda:

SeizoenUitslag
2010/113-1
2011/121-3
2012/133-0
2013/144-2
2014/153-4

SC Heerenveen - AZ

 
Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 duels SC Heerenveen:2 zeges, 3 nederlagen
Laatste 5 duels AZ:2 zeges, 1 gelijkspel, 2 nederlagen

Actueel

• SC Heerenveen is van de roze wolk gekukeld, zoveel is duidelijk. Na zes speelrondes waren de Friezen als enige club nog ongeslagen, maar na negen speelrondes staat de teller op drie verliesbeurten. Opponent AZ heeft twee punten meer dan de equipe van Jurgen Streppel.

• SC Heerenveen incasseerde in 2017 al zeven keer ten minste vier goals in een Eredivisie-wedstrijd, een negatief clubrecord.

• Bij een nederlaag tegen AZ heeft SC Heerenveen voor het eerst sinds september 2009 vier keer op rij verloren in de Eredivisie. In dat geval hebben de Friezen ook voor het eerst vijftien verliesbeurten geleden in een kalenderjaar op het hoogste niveau.

Een clubrecord lonkt voor AZ. De Alkmaarders troffen in hun laatste zestien uitwedstrijden in de Eredivisie doel, hetgeen al een evenaring van het clubrecord uit 2004/05 is.

• Joris van Overeem staat op 99 Eredivisie-duels en kan uitgerekend tegen de ploeg waartegen hij debuteerde op het hoogste niveau zijn honderdste wedstrijd afwerken. Dat debuut beleefde de middenvelder in 2014 als huurling van FC Dordrecht. Hij kwam destijds ook tot scoren.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Voor de samenvatting van SC Heerenveen - Vitesse, zie hierboven
Voor de samenvatting van AZ - FC Utrecht, zie hierboven

Historie

• Twintig keer stonden SC Heerenveen en AZ reeds tegenover elkaar in Friesland in Eredivisie-verband. Precies de helft van de duels werd gewonnen door de thuisploeg. AZ pakte zeven keer alle punten en driemaal zag het publiek geen winnaar.

• In de afgelopen vijf Eredivisie-ontmoetingen tussen SC Heerenveen en AZ zag het publiek 24 doelpunten. De Alkmaarders lieten elf doelpunten aantekenen, de Friezen maakten er nog twee meer.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - AZ:

SeizoenUitslag
2012/130-4
2013/144-2
2014/155-2
2015/164-2
2016/171-2
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.