Löw na ophef: 'Duidelijk statement van Gündogan vóór Duitsland'

Emre Can en Ilkay Gündogan hebben zondag zowel op als buiten het veld aandacht gegenereerd. Bondscoach Joachim Löw verdedigde de twee.

Löw na ophef: 'Duidelijk statement van Gündogan vóór Duitsland'
© Pro Shots
Estland
Estland
0 - 3
Duitsland
Duitsland

Een like van een instagrampost van het militaire saluut van Cenk Tosun na het Turkse succes zorgde voor ophef rond de Duitse internationals met Turkse roots Can en Gündogan. Een oude wond over de gevoelige relatie tussen Turkije en Duitsland ging daardoor weer open.

De spelers in kwestie waren zich van geen kwaad bewust. Het was een steun in de rug geweest van de bevriende Tosun en allerminst een politiek statement over de Turkse invasie van Syrië. 'Ik heb me er vooraf niet mee bezig gehouden, ik heb het pas kort voor vertrek meegekregen', zei Löw na de 3-0 zege op Estland. 'Ik geloof dat het vandaag een duidelijk statement van Ilkay vóór Duitsland was. Ze hebben hun like ook teruggetrokken en wie beiden kent, weet dat ze natuurlijk tegen terrorisme en oorlog zijn.'

Ook op het veld in Tallinn deden Can en Gündogan van zich spreken. De eerste maakte het karwei lastiger door een historisch snelle rode kaart te incasseren na een overtreding op Frank Liivak. De tweede zorgde ervoor dat de uitsluiting zonder gevolgen bleef voor het resultaat.

'Het was belangrijk op voorsprong te komen om de moraal van de tegenstander weg te nemen. Ilkay, Joshua Kimmich en Niklas Süle hebben de ploeg bij de hand genomen. Dat Ilkay twee keer scoort, doet me natuurlijk goed', aldus Löw, die de rode kaart voor Can als terecht beoordeelde.

De Duitse keuzeheer keek tevreden terug op het bezoek aan Estland. 'Het was zwaar als je zo snel met tien man verder moet. Maar we hebben de nul gehouden, drie keer gescoord en weer drie punten', aldus Löw, die met de zege net als Nederland weer een stap dichter bij een EK-ticket is gekomen.

Door de nodige afzeggingen kende Duitsland geen vlekkeloos aanloop naar het EK-kwalificatieduel. 'Het liep door de vele blessures niet goed. We hebben moeten improviseren. We hadden weinig gelegenheid om op elkaar ingespeeld te raken. De tweede helft was goed. Dat waren goede bevindingen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Duitsland
Meer over Duitsland