Lof vanuit Europa voor Oranje: 'Dit is de beste EK-wedstrijd tot nu toe'

De zege van Oranje tijdens de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne wordt zondagavond breed uitgemeten in de Europese media. Zo is er oog voor Denzel Dumfries, Georginio Wijnaldum en koning Willem-Alexander.

3 - 2
Oekraïne
Oekraïne

'Dit was klassiek amusement en voor Nederland uiteindelijk de ideale start aan het toernooi', schrijft The Guardian na de wedstrijd. 'Zelfs de doelpuntloze eerste helft was een enorme strijd, maar de tweede helft had een heel ander niveau. De Nederlanders kwamen terecht op een 2-0 voorsprong en Oekraïne schrikte ze op met twee goals.'

Vervolgens zorgde Dumfries voor de bevrijdende goal. 'Hij miste in de eerste helft nog een grote kans, maar stopte geen moment met aanvallen aan de rechterkant. De keeper van Oekraïne had een paar uitstekende reddingen in huis, maar bij alle goals was zijn optreden weifelend. Dit was ongetwijfeld de beste wedstrijd van het EK tot nu toe.'

'Nederland domineert, maar valt ook in slaap.' Het zijn woorden van de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. 'Het leek alsof de Nederlanders na de 2-0 het water van de douches al op de vloer hoorden kletteren. Maar een gelijkspel was onterecht geweest, hoewel Nederland de voorsprong weggaf. De beste man bij Oekraïne was lange tijd keeper Bushchan.'

BILD had oog voor koning Willem-Alexander na de goal van Dumfries. 'Holland laat de koning juichen', zo kopt de Duitse krant op de website. 'Dumfries miste in de eerste helft nog de grootste kans tot dan toe, maar hij werd de matchwinner met een kopbal en bezorgde Nederland de zege. De koning juichte uitbundig op de tribune. Na de goal balde hij zijn vuisten.'

In Spanje had men oog voor Georginio Wijnaldum, die de score opende voor Oranje. 'Wijnaldum bepaalt het tempo van de Nederlandse achtbaan' staat te lezen op de website van de Spaanse krant Marca. 'De supporters van Barcelona zullen met afgrijzen naar Oranje hebben gekeken, aangezien de speler die ze deze week misliepen uitblonk. Wijnaldum leidde zijn team naar de zege in de eerste EK-wedstrijd, al had zijn ploeg het lastiger dan nodig was.'