Locadia schiet Schreuder in opwindend slot naar tweede plaats

Jürgen Locadia was vrijdagavond goud waard voor het 1899 Hoffenheim van trainer Alfred Schreuder. De Nederlander maakte in de dying seconds vanaf de stip de winnende op bezoek bij 1. FC Köln, waardoor zijn werkgever nu tweede staat in de Bundesliga.

1. FC Köln
1 - 2
1899 Hoffenheim

Hoffenheim stond tot vrijdagavond negende, maar de vaste volgers van de Bundesliga weten hoe weinig dat feitje eigenlijk zegt. Achter koploper Borussia Mönchengladbach (22 punten) is het namelijk ongemeen spannend en ligt het allemaal enorm dicht bij elkaar. De belangrijkste achtervolger (Borussia Dortmund) heeft 19 punten, dan volgen er vier clubs met 18 punten, terwijl Hoffenheim een van de drie clubs met 17 punten was.

De overwinning van vrijdag brengt het elftal van Schreuder dus zomaar (in ieder geval voor even) naar de tweede plaats, maar het leek er zéér lang op dat die zege er helemaal niet zou gaan komen. En dat zou voor de Nederlandse trainer een bittere pil zijn geweest, aangezien FC Köln nou bepaald niet in topvorm verkeerde. De ploeg stond voorlaatste met slechts drie punten meer dan de arme hekkensluiter SC Paderborn 07, de ploeg waar Hoffenheim vorige week juist nog van won.

Sowieso was Hoffenheim goed op dreef, want de laatste vier wedstrijden (waaronder Bayern München-uit) werden winnend afgesloten. De bezoekers - met Locadia in de basis - kregen vrijdag tien minuten voor rust echter een domper te verwerken, toen Jhon Córdoba vanaf de rand van de zestien de 1-0 in de verre hoek schoot, een poging die houdbaar leek voor Hoffenheim-keeper Oliver Baumann.

Het herstel na rust liet niet lang op zich wachten, de manier waarop de gelijkmaker in de 48ste minuut viel was wonderschoon. Na een heerlijk balletje van Sebastian Rudy volleerde Sargis Adamyan de 1-1 binnen. Het was de derde competitietreffer voor de aanvaller uit Armenië, die tijdens de 1-2 zege bij Bayern beide Hoffenheim-goals voor zijn rekening nam.

In het restant van de wedstrijd leek het bij 1-1 te blijven, tot de absolute slotfase. In de 95ste minuut probeerde Adamyan de bal op te pikken in de zestien, maar daarbij werd hij ongelukkig tegen zijn kuit getrapt door Köln-verdediger Dominick Drexler. Scheidsrechter Robert Kampka gaf aanvankelijk niks, maar werd door de VAR naar het tv-scherm geroepen en gaf - tot stomme verbazing van alles en iedereen bij Köln - alsnog een penalty. Dat buitenkansje werd benut door Locadia, die zijn ploeg daarmee naar de tweede plaats van de Bundesliga schoot.