Liverpool zevende Premier League-kampioen, 'logische' Klopp-reeks

Reacties

Liverpool mag zich na een extreem lange droogteperiode weer kampioen van Engeland noemen. Tien feiten bij de landstitel van The Reds.

Liverpool zevende Premier League-kampioen, 'logische' Klopp-reeks
© Pro Shots

• Voor Liverpool betekent het de eerste landstitel sinds 1990 en de negentiende in totaal. Recordkampioen Manchester United staat op twintig kampioenschappen. Arsenal maakt met dertien landstitels het podium vol.

Club Landstitels
Manchester United 20
Liverpool 19
Arsenal 13
Everton 9
Aston Villa 7
Chelsea 6
Manchester City 6
Sunderland 6

• Liverpool is de zevende club die in het Premier League-tijdperk kampioen wordt. Daarmee treedt de club in de voetsporen van Manchester United, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Blackburn Rovers en Leicester City.

Club Premier League-titels
Manchester United 13
Chelsea 5
Manchester City 4
Arsenal 3
Blackburn Rovers 1
Leicester City 1
Liverpool 1

• De formatie van Jürgen Klopp liet dit Premier League-seizoen in slechts drie wedstrijden punten liggen: een 1-1 gelijkspel bij Manchester United, een 3-0 verlies op bezoek bij Watford en een doelpuntloze remise in het uitduel met Everton.

Liverpool bleef liefst 44 Premier League-duels ongeslagen totdat Watford vlak voor de coronabreak onverwacht een einde maakte aan de memorabele serie. Daarmee bleef het Premier League-record van Arsenal (49 duels zonder verliesbeurt) nipt buiten bereik.

• Nu de landstitel binnen is, kan Liverpool op recordjacht. The Reds azen bijvoorbeeld op het recordaantal punten in een Premier League-jaargang. Dat is met honderd nu nog in handen van Manchester City, in het seizoen 2017/18.

• Verder kan Liverpool de kampioen worden met de grootste voorsprong op de nummer twee. De meest imposante kloof werd gevestigd in 2017/18, toen Manchester City aartsrivaal Manchester United op negentien punten zette.

• In thuiswedstrijden liet Liverpool nog geen steek vallen. In het Premier League-tijdperk kreeg geen enkele club dat over een heel seizoen voor elkaar.

• Onder Klopp heeft Liverpool steeds progressie geboekt. Van plek acht in 2015/16 (toen de Duitser in het najaar aantrad) ging het naar de vierde positie in 2016/17 en 2017/18. Daarna volgde het zilver in 2018/19 en nu dus het goud. Van acht, naar vier, naar twee, naar één; eigenlijk een heel logische reeks.

• Mohamed Salah is met zeventien Premier League-treffers de productiefste speler in de Liverpool-selectie. Daarna volgen Sadio Mané (vijftien goals) en Roberto Firmino (acht doelpunten).

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk zijn de zeventiende en achttiende Nederlander die zich tot Premier League-kampioen hebben gekroond. Spelers die in een kampioensseizoen van een club in competitieverband in actie zijn gekomen zijn meegeteld.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.