Liverpool staat opnieuw voor schut op eigen Anfield

Liverpool is woensdag opnieuw tegen een pijnlijke thuisnederlaag aangelopen. De kampioen werd op het eigen Anfield geklopt door laagvlieger Brighton & Hove Albion, waardoor de achterstand op koploper Manchester City (zondag de tegenstander) alleen nog maar verder groeide.

Liverpool
Liverpool
0 - 1
Brighton & Hove Albion

Liverpool dacht weer op het goede pad te zitten, na knappe 1-3 overwinningen in Londen op Tottenham Hotspur en West Ham United, maar in eigen huis ging het woensdagavond wederom mis. De prestaties van Liverpool op het eigen Anfield zijn opvallend en zorgwekkend: de laatste vier thuiswedstrijden werden nu al niet gewonnen, de laatste twee verloren. The Reds hebben bovendien voor het eerst sinds 1984 in drie thuisduels op rij niet weten te scoren.

De selectie van Liverpool werd op Deadline Day nog versterkt met verdedigers Ben Davies en Ozan Kabak, maar zij zaten voor het treffen met West Ham allebei nog niet bij de selectie. Het centrale verdedigingsduo werd tegen Brighton gevormd door Jordan Henderson en Natt Phillips en laatstgenoemde zag er niet goed uit bij het moment waarop de gasten de leiding namen. Phillips probeerde weg te werken, maar raakte de bal niet goed en schoot tegen Steven Alzate aan. Hij opende zo met meer geluk dan wijsheid de score.

De openingstreffer viel tien minuten in de tweede helft en was het eerste schot op doel. Liverpool (met Georginio Wijnaldum in de basis) had het voor rust wel geprobeerd, maar was maar tot weinig kansen gekomen. Na de achterstand werd de druk opgevoerd en kwamen er mogelijkheden, maar al met al was het te weinig wat de kampioen liet zien. De beste kansen waren zelfs voor Brighton; Caoimhín Kelleher, die de zieke Alisson Becker verving, moest nog een paar keer handelend optreden.

Liverpool slaagde er niet in om de gelijkmaker te vinden en zette daardoor een pijnlijke misstap. De ploeg van Jürgen Klopp heeft nu zeven punten minder dan koploper Manchester City, dat nog een duel tegoed heeft en zondag op bezoek komt. Brighton (dat woensdag aantrad zonder Joël Veltman en Davy Pröpper) komt na de verrassende driepunter op de vijftiende plek van de ranglijst terecht.

Aston Villa
Aston Villa
1 - 3
West Ham United

Jesse Lingard was door de komst van Donny van de Beek overbodig geworden bij Manchester United en kwam in de eerste seizoenshelft nauwelijks aan spelen toe. Hij werd in de winterse transferperiode opgepikt door West Ham United, maakte woensdag zijn debuut en blonk direct uit. Lingard was in de eerste helft van de uitwedstrijd tegen Aston Villa al de gevaarlijkste man en wist in de tweede helft zelfs twee keer te scoren. Daarmee werd hij de matchwinner op Villa Park.

De score was geopend door Tomas Soucek, de man met een abonnement op belangrijke doelpunten voor West Ham, voordat Lingard kort hierna zijn eerste goal voor West Ham maakte. De nieuwkomer werd gevonden door Michail Antonio, controleerde de bal op de borst en schoot raak. Aston Villa deed wat terug via Ollie Watkins, maar Lingard sloeg kort na deze goal opnieuw toe: 1-3. West Ham staat nu vijfde in de Premier League en heeft maar twee punten minder dan nummer vier Liverpool.

Leeds United
1 - 2
Everton
Everton

Pascal Struijk staat deze week in het middelpunt van de belangstelling, nu de Nederlander serieus in beeld is voor een interlandloopbaan bij België. Woensdag speelde de verdediger namens Leeds United zijn twaalfde wedstrijd in de Premier League: Struijk had als centrale verdediger een basisplaats tegen Everton. Hij kon een 0-2 achterstand bij rust echter niet voorkomen.

De score werd geopend door Gylfi Sigurdsson, die na een lage voorzet van Lucas Digne binnen kon lopen. Uit een verlengde hoekschop van Sigurdsson kopte Dominic Calvert-Lewin vervolgens de 0-2 binnen. Leeds ging in de tweede helft in de achtervolging en vond de aansluitingstreffer, maar meer ook niet. Struijk bleef bij de thuisploeg van begin tot eind binnen de lijnen staan.