Liverpool ontsnapt dankzij dodelijke minuut, ontketende Milik pijnigt Genk

Reacties

Liverpool heeft zich dankzij een zéér effectieve minuut geplaatst voor de achtste finale van de Champions League, ten koste van het dappere Red Bull Salzburg. Napoli kwalificeerde zich eveneens, dankzij hoofdrollen voor spits Arek Milik (in positieve zin) en de pas zeventienjarige RC Genk-keeper Maarten Vandevoordt (in negatieve zin).

Liverpool ontsnapt dankzij dodelijke minuut, ontketende Milik pijnigt Genk
© Pro Shots
Napoli
Napoli
4 - 0
Genk
Genk

Napoli wist voor de laatste speelronde al zeker dat een gelijkspel tegen Genk hoe dan ook genoeg zou zijn om op eigen kracht de knock-outfase te bereiken. En hoewel de geplaagde Italianen bepaald niet blaken van het zelfvertrouwen (de laatste negen wedstrijden in alle competities leverden niet één zege op) werd dat kunstje tegen de al lang en breed uitgeschakelde hekkensluiter uit België zeer eenvoudig geklaard. Met dank dus aan een weergaloze Milik.

Al na iets meer dan twee minuten was het namelijk kassa voor de voormalige Ajax-spits. De manier waarop de Pool scoorde, was voor Genk (en vooral voor de piepjonge keeper Maarten Vandevoort, de jongste keeper ooit in het miljardenbal) echter zeer sneu. De pas zeventienjarige goalie kreeg tijdens zijn CL-debuut een terugspeelbal en probeerde het speeltuig met de onderkant van zijn voet mee te nemen, maar legde de bal knullig klaar voor Milik, die vervolgens geen enkele moeite had om de 1-0 binnen te schieten.

Moeras
Ook bij de 0-3 was Vandevoort de schlemiel, want na zijn overtreding op José Callejón kreeg Napoli een penalty, die door Milik werd benut. Tussendoor was de spits na een goede aanval ook al goed geweest voor de tweede goal, waarmee hij binnen 38 minuten een hattrick had genoteerd. Daarmee trad hij in de voetsporen van Zlatan Ibrahimovic, die in oktober 2013 namens Paris Saint-Germain in 36 minuten drie keer scoorde tegen Anderlecht.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de tweede helft kwam daar nog maar één goal bij: Dries Mertens mocht een penalty nemen en hij benutte het buitenkansje met een Panenka'tje, waarmee hij zijn jonge landgenoot Vandevoordt nog verder in het moeras duwde. De zege en de kwalificatie zijn belangrijke opstekers voor de ploeg van trainer Carlo Ancelotti, van wie het overigens nog maar zeer de vraag is of hij bij de komende wedstrijd nog steeds aan het roer staat. De ervaren trainer zit al langer op de schopstoel, in Italië is men er zeker van dat hij na (mogelijk direct) het duel met Genk vertrekt bij Napoli. Zijn opvolger wordt dan Gennaro Gattuso.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Red Bull Salzburg
Red Bull Salzburg
0 - 2
Liverpool
Liverpool

Omdat de overwinning van Napoli zich al razendsnel aankondigde, was ook het uitgangspunt bij Salzburg - Liverpool al vroeg op de avond helder. Een nederlaag zou betekenen dat The Reds verder zouden moeten in de Europa League, maar bij een zege (als groepswinnaar) of een gelijkspel (als nummer twee) in het door Danny Makkelie gefloten duel zou Liverpool zich gewoon kwalificeren voor de volgende ronde.

De mannen van Jürgen Klopp werden uiteindelijk groepswinnaar, maar makkelijk ging dat allerminst. Salzburg zette het Liverpool van basisklanten Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de heerlijke openingsfase flink onder druk, maar de eerste grote kans was aan de andere kant voor Mohamed Salah, die zag hoe zijn schot werd gered door keeper Cican Stankovic. Een paar minuten later stuitten Salzburg-aanvallers Takumi Minamino en Hee-Chan Whang direct na elkaar op Alisson Becker.

Die inleidende beschietingen bleken een voorbode voor een bijzonder enerverende eerste helft. Namens Liverpool kwamen Sadio Mané, Naby Keïta (beiden ex-Salzburg), Trent Alexander-Arnold en weer Salah niet tot scoren. De uitstekend spelende thuisploeg werd nog dreigend via Erling Braut Haaland en Minamino, maar wonder boven wonder werd er niet gescoord. De allergrootste kans was op slag van rust toch weer voor Liverpool, maar Stankovic redde wederom knap, dit keer op een poging van Keïta.

Dure misser
De tweede helft was al net zo spectaculair, waarbij er een vroege glansrol was voor Stankovic. De goalie plukte de bal op het allerlaatste moment van de voet van de doorgebroken Salah, direct daarna schoot Haaland aan de andere kant in het zijnet, waar hij eigenlijk had móéten scoren. Die Salzburg-misser bleek een dure, want nog voordat er een uur verstreken was, had de regerend Champions League-winnaar in amper twee minuten tijd tweemaal keihard toegeslagen.

De 0-1 was nota bene een co-productie van de twee ex-spelers van Salzburg. Met een stiftje over de glijdende Stankovic was Mané de aangever, Keïta kopte de bal simpel binnen. De aftrap was nog maar nauwelijks genomen, of Stankovic moest voor de tweede keer vissen. Dit keer liet hij zich wél passeren door Salah, die vanuit een vrijwel onmogelijke hoek de 0-2 binnenschoot. Daarmee was Liverpool plotseling in veilige haven, terwijl het juist op de rand van uitschakeling leek te staan tegen het levensgevaarlijke Salzburg. Die 0-2 was namelijk ook de eindstand.

UEFA Champions League

Stand Groep E UEFA Champions League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
6
4
1
1
13-8
+5
13
2
Napoli
6
3
3
0
11-4
+7
12
3
Red Bull Salzburg
6
2
1
3
16-13
+3
7
4
Genk
6
0
1
5
5-20
-15
1
* Actueel tot en met 29 feb. 2024
{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.