Liverpool is op élke positie beter dan Manchester United

Reacties

In de zeventiende speelronde van de Premier League is de clash tussen Liverpool en Manchester United de absolute topper. VI's Süleyman Öztürk over de krachtsverschillen tussen de twee rivalen.

Liverpool is op élke positie beter dan Manchester United

Wanneer Manchester United als laatst staat geprogrammeerd in een uitzending van Match of the Day is er iets aan de hand. Dan was het spel zo dramatisch dat de makers heel veel moeite hadden om een interessante samenvatting van een paar minuten in elkaar te draaien. De volgorde in MOTD is een dingetje en gebeurt daarom zorgvuldig. De topclubs en meest incidentrijke duels staan vaak in de eerste helft van de uitzending geprogrammeerd. Een saaie 0-0 tussen pakweg Burnley en Newcastle United wordt er in de laatste vijf minuten snel doorheen gejaagd. Daar doe je verder niemand een plezier mee. Laatst stond Manchester United weer eens als laatste op de rol. Als supporter word je dan dubbel gestraft. Eerst heb je de ellende live aan je voorbij zien trekken en vervolgens zie je eerst alle concurrenten aan het werk. Want veel leuker, want veel beter.

Er zijn momenteel in Europa wel twintig ploegen aan te wijzen waar je eerder naar wil kijken dan het boekhoudersvoetbal van een van de rijkste clubs ter wereld. Als je van het spelletje houdt, is het een worsteling om de negentig minuten door te komen. U mag best weten: als het niet hoeft, kijk ik niet naar wedstrijden van Manchester United. Ze verpesten mijn humeur. Plus: er gebeurt toch niets noemenswaardigs. Waarom kijken naar niets?

In deze opvatting sta ik niet alleen. Veel ex-spelers zitten met tegenzin op de tribune of zetten de televisie uit. Op Sky Sports wordt op maandagavond regelmatig interessant over voetbal gediscussieerd in het programma Monday Night Football. Afgelopen maandag mochten Jamie Carragher en Gary Neville onder meer een combinatie-elftal samenstellen in aanloop naar Liverpool-Manchester United. Simpel gesteld: hun beste elf met spelers uit beide selecties.

Het is een fragment van elf minuten en je moet ernaar kijken om te begrijpen hoe diep Manchester United sportief is weggezakt. Gary Nevillle speelde twintig jaar voor de club, je kunt dus zeggen dat hij bevooroordeeld is, maar de voormalige rechtsback had grote moeite om voetballers van United in het elftal krijgen. Op David de Gea na zijn de overige spelers er met de haren bij gesleept. Paul Pogba is in potentie inderdaad de beste middenvelder, maar staat momenteel niet eens in de basis bij zijn eigen club. Neville had een plekje voor de Fransman bedacht als holding midfielder, verdedigende middenvelder. Waarop Jamie Carragher vol verbazing uitroept: Holding what?

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Opvallend is ook de lacherige sfeer in de studio. Dat is prettig omdat niets ergers is dan mannen aan een tafel die zo serieus over voetbal praten dat je vanzelf het idee krijgt dat elk moment een nucleaire raket gelanceerd kan worden door Noord-Korea. De lacherige sfeer zegt echter nog meer over het huidige Manchester United. Het straalt niets uit. Geen plezier, geen kwaliteit, geen overtuiging. Iets meer Eric Cantona zou prettig zijn. Iets meer brille, iets meer avontuur en fantasie. Verdedigen en controleren is niet strafbaar, integendeel, maar verdedig dan op z’n minst als ploeg en goed. Zelfs daartoe is dit Manchester United niet in staat.

Als aanvulling op het MNF-fragment zou ik daarom willen zeggen: Liverpool is momenteel op élke positie beter dan Manchester United.

Bekijk hieronder het volledige programma in de Premier League

Liverpool
Liverpool
3 - 1
Manchester United
Manchester United
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.