Linssen legt PEC op de pijnbank met onwaarschijnlijke specialiteit

Vitesse heeft na anderhalve maand zonder zege weer eens een Eredivisie-overwinning geboekt. De Arnhemmers stonden ruim een uur met tien man, maar waren toch te sterk voor PEC Zwolle.

Vitesse
Vitesse
4 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

De laatste overwinning van Vitesse dateerde alweer van 2 maart, toen NAC Breda met 4-1 werd verslagen. Daarna volgden vijf remises en één verliespartij, waardoor deelname aan de play-offs plotseling weer in gevaar kwam. De ploeg van trainer Leonid Slutsky was er daarom op gebrand om PEC over de knie te leggen.

De start was goed, want in de negende minuut was het al raak. Bryan Linssen versloeg Bram van Polen in de lucht en werkte een hoekschop van Martin Ødegaard met zijn schouder binnen: 1-0. PEC raakte daar niet door van slag en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die viel in de 23ste minuut. Kingsley Ehizibue gaf de bal aan Lennart Thy, die kon rustig aannemen, draaien en diagonaal raak schieten: 1-1.

Vier minuten later kreeg Vitesse een volgende domper. Alexander Büttner kwam met gestrekt been in en zette zijn noppen in het scheenbeen van Younes Namli. Na inmenging van de VAR besloot arbiter Björn Kuipers de linkspoot daar direct rood voor te geven. De thuisploeg stond zo na 27 minuten al met tien man. PEC had vervolgens vooral veel balbezit, maar Vitesse hield de pot dicht.

Kort na rust sloeg Linssen opnieuw toe. De 1.70 meter lange aanvaller deed dat opvallend genoeg weer uit een corner. Opnieuw kopte hij een hoekschop van Ødegaard binnen. Twintig minuten voor tijd deelde Mohammed Dauda de genadeklap uit door te scoren na een prima hakje van Thulani Serero: 3-1.

Het slotakkoord was echter voor Linssen, die wéér raak kopte uit een corner van Ødegaard. Het was alweer zijn achtste kopdoelpunt in de Eredvisie dit seizoen, alleen Luuk de Jong scoorde vaker met zijn hoofd. Door de zege op PEC doet Vitesse dus uitstekende zaken in de strijd om de play-offs. De Arnhemmers passeren FC Utrecht en lopen bovendien drie punten uit op FC Groningen.

Voor PEC werd het zo een pijnlijke avond. De Zwollenaren werden afgetroefd door tien man, waardoor de ploeg van trainer Jaap Stam drie duels voor het einde definitief is uitgeschakeld in de strijd om de Europese tickets.