Letland zoekt in elke hoek hulp richting duel met Oranje

Reacties

Door Letland wordt reikhalzend uitgekeken naar de interland tegen het Nederlands elftal. Zaterdag staan de twee landen tegenover elkaar in Amsterdam en daar blikten de bondscoach en een oude bekende vooruit op het duel.

Letland zoekt in elke hoek hulp richting duel met Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 0
Letland
Letland

Voor Dainis Kazakevics wordt het een spannende ontmoeting. Het is voor het eerst in zijn loopbaan als bondscoach dat hij tegenover een land van het kaliber Nederland staat. Kazakevics was jarenlang in eigen land coach van FK Jelgava en sloot in 2013 aan bij de Letse voetbalbond. Iets meer dan een half jaar geleden werd hij bondscoach van Letland en coachte hij zijn land tegen collega-voetbaldwergen als Andorra, Malta en Faeröer.

Ook de eerste WK-kwalificatiewedstrijd was een relatief kleine clash voor voetbalbegrippen, Letland ging in eigen huis met 1-2 onderuit tegen Montenegro. Tegen het Nederlands elftal verwacht Kazakevics het zwaar te krijgen. 'Ze spelen een aanvallender positiespel dan Montenegro en hebben uiteraard meer individuele kwaliteiten. De spelers moeten het onverwachte verwachten van de tegenstander.'

Een van die spelers is Andrejs Ciganiks, in het seizoen 2018/19 speler van SC Cambuur (zie hoofdfoto). De middenvelder heeft zijn netwerk aan het werk gezet richting de interland tegen Oranje, maar is ook zelf aan het researchen geslagen, zo vertelde hij tijdens het persmoment in de Johan Cruijff Arena. 'Dit is een speciale wedstrijd voor mij, ik ben erg gemotiveerd. Het klopt dat ik met mijn voormalige teamgenoten heb gesproken over deze wedstrijd. Ik heb ook gesproken met iemand van de lokale media en wat vragen gesteld aan een Nederlandse journalist. We zijn ons ervan bewust dat het een moeilijke opgave wordt.'

Letland is momenteel de nummer 136 op de FIFA-ranking, één keer in de historie werd een eindtoernooi bereikt. Letland was erbij op het EK van 2004 in Portugal en was een van de tegenstanders van het Nederlands elftal in de groepsfase. Letland verloor het eerste duel in de groep met 1-2 van Tsjechië, hield Duitsland vervolgens knap op 0-0, maar ging met 0-3 onderuit tegen Nederland.

In de twee ontmoetingen die na de wedstrijd op het EK volgde, scoorde Letland ook niet tegen Oranje. In de EK-kwalificatiereeks richting het Europese eindtoernooi in 2016 troffen de landen elkaar, Nederland zegevierde tweemaal (2-0 en 6-0). Ondanks die statistieken is bondscoach Frank de Boer op zijn hoede.

WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
5
Letland
10
2
3
5
11-14
-3
9
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.