Lemerre ontslagen als bondscoach

De Franse voetbalbond (FFF) heeft Roger Lemerre aan de kant geschoven. Het vertrek van de 61-jarige bondscoach komt niet onverwacht. Zijn positie was na de uitschakeling van Frankrijk onhoudbaar geworden.

Lemerre ontslagen als bondscoach

Hoewel de druk op hem groot was, wilde Lemerre van geen wijken weten. De bondscoach, die Frankrijk in 2000 naar de Europese titel leidde, voelde zich niet hoofdverantwoordelijk voor de vroege uitschakeling op het WK. De Franse voetbalbond kwam vrijdag tot een andere conclusie. 'Lemerre is ontheven uit zijn functie van bondscoach', zei FFF-voorzitter Claude Simonet.

De bondsvoorzitter had eerder deze week laten doorschemeren dat onder andere Jean-François Domergue een geschikte opvolger zou zijn. Maar kort voor de bekendmaking van het ontslag van Lemerre ontkende Simonet dat er is gesproken met kandidaat-bondscoaches. Ook Alain Giresse, Jacques Santini en Phillipe Troussier worden in verband gebracht met de opengevallen functie.

Het vertrouwen in Lemerre, die na het WK in 1998 bondscoach van Frankrijk werd, is in een maand tijd omgeslagen. Kort voor het WK verlengde de 61-jarige trainer zijn contract bij de Franse voetbalbond tot 2004. De nieuwe overeenkomst zou een belangrijke reden zijn dat Lemerre de eer niet aan zichzelf houdt. Bij ontslag krijgt hij een riante afkoopsom. Lemerre blijft waarschijnlijk wel actief voor Franse bond. Het contract van bondscoach wordt afgekocht, maar als lid van het technisch kader blijft hij aan. Lemerre heeft in die functie een contract voor onbepaalde tijd.

Bekijk hier al onze video's