Paris Saint-Germain dwingt Man Utd tot 'finale' tegen Leipzig

Paris Saint-Germain stond er niet goed voor in Groep H, maar heeft kwalificatie voor de knock-outfase na een knappe overwinning bij Manchester United weer helemaal in eigen hand. Voor United wacht nu een 'finale' tegen RB Leipzig in de laatste speelronde.

Manchester United
1 - 3
PSG
PSG

Donny van de Beek had afgelopen weekend een basisplaats tegen Southampton, maar moest tegen Paris Saint-Germain weer op de bank plaatsnemen. Het middenveld van Manchester United bestond uit Scott McTominay, Bruno Fernandes en Fred en laatstgenoemde speelde in de eerste helft met vuur. Eerst liet Fred zich opjutten door Leandro Paredes, waarna hij zijn tegenstander een 'hoofdduw' gaf. Tot verbazing en afgrijzen van de PSG-spelers kreeg Fred hier slechts geel voor. Later ontsnapte de middenvelder aan zijn tweede gele kaart na een hard duel met opnieuw Paredes.

Het gebeurde allemaal bij een 0-1 voorsprong voor PSG. De bezoekers waren goed begonnen op Old Trafford en kwamen al in de zesde minuut op voorsprong via Neymar. De Braziliaan schoot uit een lastige hoek raak, nadat de bal via een van richting veranderd schot van Kylian Mbappé voor zijn voeten was beland. PSG leek de zaakjes hierna goed op orde te hebben, maar een kwartier voor rust kwam United toch langszij. Danilo maakte een eigen goal na een schot van Marcus Rashford.

In de tweede helft ging United op zoek naar meer. De thuisploeg voerde de druk op en uitgerekend Edinson Cavani, de topscorer aller tijden van PSG die afgelopen zomer moest vertrekken bij de Franse topclub, kwam bijzonder dicht bij een treffer. Cavani werd weggestuurd door Antony Martial en koos voor een prachtige lob, maar had de pech dat hij de lat raakte. Bij de rebound hield Keylor Navas Martial van het scoren af en zo hield hij zijn ploeg op de been. Aan de overkant kwam Marquinhos dichtbij met een gevaarlijke kopbal.

Niet lang hierna beleefde Mitchel Bakker een moment waar hij nog weleens aan zal terugdenken. De Nederlander was in de ploeg gekomen voor Moise Kean en werd koud binnen de lijnen bediend door Neymar, die Bakker dé kans bood op zijn eerste Champions League-treffer. De inzet van de linksback werd gekeerd door David De Gea, die hierbij wel een hoekschop moest weggeven. Uit die corner kwam PSG alsnog op voorsprong. Marquinhos kreeg de bal met meer geluk dan wijsheid voor zijn voeten en tikte van dichtbij binnen.

Een volgende opsteker voor PSG volgde al snel. United-manager Ole Gunnar Solskjaer had Fred ondanks de discutabele momenten voor rust op het veld laten staan en zag de middenvelder alsnog zijn tweede gele kaart pakken, nu na een te late tackle. Niet lang hierna kwam Van de Beek dan toch binnen de lijnen, als vervanger van Cavani, maar de middenvelder kon een nederlaag niet voorkomen. Sterker nog: in blessuretijd maakte Neymar er nog 1-3 van.

Door de overwinning van PSG in Manchester zijn er nu drie ploegen in Groep H met negen punten. PSG sluit de groepsfase af met een thuiswedstrijd tegen het al uitgespeelde Istanbul Basaksehir, terwijl United en Leipzig het tegen elkaar opnemen in Duitsland. Door de 5-0 overwinning in de eerste ontmoeting heeft United aan een gelijkspel voldoende om door te bekeren.

İstanbul Başakşehir
3 - 4
RB Leipzig
RB Leipzig

Leipzig presteerde tot nu toe wisselvallig in de poulefase, met als positieve uitschieter de 2-1 zege op Paris Saint-Germain in de derde speelronde. Winnen op Turkse bodem zou wel betekenen dat de Duitsers plaatsing voor de knock-outfase in eigen hand hebben op de laatste speeldag. Dan komt Manchester United naar Leipzig.

De huidige nummer twee van de Bundesliga had de meeste kansen in Istanbul en kwam in de 26ste minuut met wat geluk op voorsprong. Marcel Sabitzer waagde een poging vanaf 25 meter en zijn schot werd van richting veranderd door ploeggenoot Yussuf Poulsen, waardoor doelman Mert Günok kansloos was: 0-1. De 31-jarige Turk werd in de 43ste minuut voor de tweede keer geklopt. Dit keer door Nordi Mukiele, de opgekomen rechtsback die met een schot in de verre hoek scoorde.

Zo leek Istanbul Basaksehir al bijna verslagen, maar de Turken toonden erg veel veerkracht. Met voormalig Go Ahead Eagles-speler Deniz Türüc op het middenveld knokten ze zich terug, met daarbij een hoofdrol voor Irfan Kahveci. Laatstgenoemde maakte vlak voor rust al de aansluitingstreffer en stond helemaal op als redder in nood nadat Dani Olmo op aangeven van Angeliño Leipzig op een 1-3 voorsprong had gezet.

Met een knap schot in de verre hoek bracht Kahveci in de 72ste minuut opnieuw de spanning terug. Daar bleef het niet bij. De 25-jarige linkspoot ging in de 85ste minuut ook achter de bal staan bij een vrije trap vlak buiten het strafschopgebied en hij krulde de bal met veel gevoel via de onderkant van de lat in de korte hoek: 3-3.

Het spektakelstuk kende een passend einde, er was namelijk nog een onverwachte wending. Sørloth aarzelde niet toen hij in de extra tijd in kansrijke positie werd aangespeeld en knalde de bal voorbij Günok. Voor de ex-spits van FC Groningen was het pas zijn eerste goal voor de Duitsers. En die goal is mogelijk goud waard, afhankelijk van de laatste ontwikkelingen in Groep H.