Leipzig geeft historische week extra glans, domper voor Klinsmann

RB Leipzig heeft zaterdag een feestweek afgesloten met een overwinning op SC Paderborn en een al dan niet tijdelijke koppositie in de Bundesliga. Jürgen Klinsmann kende een teleurstellend debuut als trainer van Hertha BSC, terwijl Alfred Schreuder een late domper te verwerken kreeg.

Paderborn
Paderborn
2 - 3
RB Leipzig
RB Leipzig

Het gaat de laatste weken uitstekend met Leipzig na een korte dip in oktober. De ploeg won bijvoorbeeld in het bekertoernooi met 6-1 van VfL Wolfsburg en in de competitie met 8-0 van FSV Mainz 05. Afgelopen woensdag verzekerde de club zich voor het eerst in de historie van een plek in de knock-outfase van de Champions League door thuis gelijk te spelen tegen Benfica. De goede week leek tegen de hekkensluiter van de Bundesliga al snel een goed vervolg te krijgen. Binnen vijf minuten stond het al 0-2 tegen Paderborn.

De openingstreffer kwam van de voet van Patrik Schick. De Tsjech maakte zijn eerste goal in dienst van Leipzig door na een pass van Timo Werner weg te draaien bij zijn directe tegenstander en de bal over keeper Leopold Zingerle te wippen. De doelman van Paderborn werd een minuut later verrast door een zwabberschot van Marcel Sabitzer, die na balverlies van de thuisploeg van afstand uithaalde en door het midden raak schoot. De schade werd na 25 minuten nog groter voor Paderborn, dat de organisatie niet op orde had bij een counter van Leipzig. Christopher Nkunku bediende Werner, die Leopold omspeelde en scoorde.

Toch knokte Paderborn zich na rust nog terug en kwam er weer spanning in de wedstrijd. Streli Mamba tekende na een goede aanval voor 1-3 en tien minuten later schoot Klaus Gjasula raak na voorbereidend werk van Christopher Antwi-Adjej. Verder dan dat kwam de thuisploeg echter niet, waardoor Leipzig de drie punten mee naar huis nam. Bayern München, dat later op de dag thuis speelt tegen Bayer Leverkusen, en Borussia Mönchengladbach, dat zondag speelt tegen SC Freiburg, kunnen Leipzig de koppositie dit weekend nog afpakken.

Hertha BSC
Hertha BSC
1 - 2
Borussia Dortmund

Bij Hertha vond men het deze week genoeg geweest. De kwakkelende ploeg uit Berlijn bungelde onderin en dat kostte trainer Ante Covic de kop. Meteen na zijn ontslag werd Klinsmann aangesteld als opvolger tot het einde van het seizoen, zijn eerste baan als clubtrainer sinds het korte avontuur bij Bayern München in het seizoen 2008/09. Bij zijn rentree in de Bundesliga had de oefenmeester zich waarschijnlijk meer voorgesteld. Dortmund leidde na zeventien minuten namelijk al met 0-2 tegen de ploeg van verdediger Karim Rekik, die in de basis stond. Julian Brandt had een uitstekende steekpass in huis voor Jadon Sancho, die de score opende. Thorgan Hazard verdubbelde de marge door binnen te tikken op aangeven van Achraf Hakimi.

Veel media-aandacht voor Hertha BSC-trainer Jürgen Klinsmann.

Pas daarna viel er iets te juichen voor Klinsmann. Na 34 minuten haalde Dodi Lukebakio van buiten het zestienmetergebied uit. De bal werd dusdanig van richting veranderd door Vladimir Darida dat hij de goal op zijn naam kreeg (1-2). Vlak voor rust kreeg Hertha nog meer hoop. Mats Hummels haakte Davie Selke en kreeg daardoor zijn tweede gele kaart. Selke dacht al vroeg in de tweede helft ook nog voor 2-2 te zorgen, maar die goal ging niet door op advies van de VAR, die buitenspel had geconstateerd.

Ondanks het inbrengen van onder anderen Javairô Dilrosun slaagde Hertha er daarna niet meer in om voor de gelijkmaker te zorgen. Dat betekende goed nieuws voor Dortmund-trainer Lucien Favre, die de laatste weken veel kritiek kreeg en in Berlijn pas voor het eerst sinds 5 november won.

1899 Hoffenheim
1 - 1
Fortuna Düsseldorf

Het 1899 Hoffenheim van Schreuder kon weer aanhaken bij de subtop van de Bundesliga, maar liet punten liggen. Jürgen Locadia stond in de basis en zag ploeggenoot Andrej Kramaric al na zes minuten scoren. De aanvaller onttrok zich aan de aandacht van de defensie en kopte een goede dieptepass van Florian Grillitsch achter keeper Zack Steffen. Pas in de tweede helft kwam het duel meer los en kreeg ook Fortuna Düsseldorf wat mogelijkheden, onder andere via Kaan Ayhan. Aan de andere kant zorgden Kramaric en Sargis Adamyan voor dreiging, terwijl Locadia er na een uur af ging voor Ilhas Bebou. In de slotfase viel de gelijkmaker van Düsseldorf via Rouwen Hennings.

1. FC Köln
1. FC Köln
1 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

Jeffrey Gouweleeuw kruipt met FC Augsburg uit een dal, maar slaagde er niet in om het laaggeklasseerde 1. FC Köln te verslaan. André Hahn was de schlemiel van de middag bij Augsburg. Hij miste al na negen minuten een strafschop en dat was pas het begin van de ellende. Rafael Czichos pakte voor het zover was zijn tweede gele kaart, waardoor Köln met tien man verder moest. Florian Niederlechner opende vervolgens de score en nog voor rust kwamen ook de bezoekers met tien te staan nadat Hahn zijn tweede gele prent ontving. In de slotfase zorgde invaller Jhon Córdoba alsnog voor 1-1.