Leeggekocht en ingestort: de vrije val van de kampioen van België

Reacties

Bijna zes maanden geleden was het feest op het Stadsplein in Genk. Voor de eerste keer in acht jaar tijd en voor de vierde keer in de clubhistorie was de Belgische landstitel voor RC Genk. Hoe anders is de stemming vandaag: Genk staat slechts negende in de competitie en de hoofdtrainer is weggestuurd.

Leeggekocht en ingestort: de vrije val van de kampioen van België
© Pro Shots

Felice Mazzu kreeg in de zomer de zware taak toebedeeld om voort te borduren op het succes in Genk. Trainer Philippe Clement koos voor de uitdaging bij Club Brugge en na hem verlieten ook Leandro Trossard, Ruslan Malinovskiy en Joseph Aidoo de kampioensploeg. In maart was Alejandro Pozuelo bovendien al weggegaan. Gezamenlijk waren de vier goed voor creativiteit, ervaring en 33 doelpunten.

Uit het contract voor onbepaalde tijd dat de nieuwe trainer tekende sprak echter veel vertrouwen van de clubleiding, evenals de bijna dertig miljoen euro aan investeringen die werden gedaan om spelers als Theo Bongonda en Ianis Hagi aan te trekken. Hagi stond op de radar van meerdere clubs en Bongonda's transfer ging zelfs de boeken in als de duurste deal ooit tussen twee Belgische clubs.

De eerste test kwam Mazzu nog door, eind juli. De strijd om de Belgische Supercup tegen KV Mechelen leverde een 3-0 zege en daarmee direct een prijs op. In de competitie liep het stroever, met twee nederlagen in de eerste drie duels. Daarna volgde iets dat op een opleving leek, maar vervolgens kwam de klad er toch weer in.

Begin augustus verloor RC Genk met 3-1 bij KV Mechelen.
© Pro Shots
Begin augustus verloor RC Genk met 3-1 bij KV Mechelen.

Complimenten waren er ook voor Genk. De manier waarop de ploeg zich op Anfield verweerde tegen Liverpool was prijzenswaardig en bood hoop voor de toekomst. Maar van lovende woorden alleen komt een club niet hogerop.

De aanhoudende tegenvallende resultaten in de eigen competitie braken Mazzu uiteindelijk op. Het verlies op eigen veld tegen AA Gent bleek zondag de druppel. Twee dagen later kreeg Mazzu het slechte nieuws meegedeeld.

Transferbalans RC Genk

Vertrokken spelers Opbrengst
Alejandro Pozuelo* 10 miljoen euro
Leandro Trossard 20 miljoen euro
Ruslan Malinovskiy 13,7 miljoen euro
Joseph Aidoo 8 miljoen euro
Benson Manuel** 3 miljoen euro
Marcus Ingvartsen 1,5 miljoen euro

*Pozuelo vertrok in maart al naar Toronto FC
**Manuel werd in het seizoen 2018/19 verhuurd

Aangetrokken spelers Kosten
Theo Bongonda 7 miljoen euro
Stephen Odey 3,5 miljoen euro
Benjamin Nugren 3,7 miljoen euro
Paul Onuachu 6 miljoen euro
Patrik Hrosovsky 5,2 miljoen euro
Ianis Hagi 4 miljoen euro
Carlos Cuesta 3,8 miljoen euro

Aimé Anthuenis, die in de jaren negentig vier seizoenen bij RC Genk werkte, schrok zondag tijdens de wedstrijd tegen Gent. De mannen die bij Genk werden aangetrokken ter vervanging van de vertrokken basisspelers voldoen niet, zag Anthuenis. 'De kwaliteit van de spelersgroep ligt dertig procent lager dan vorig jaar. De vervangers komen nog niet tot aan hun enkels', sprak hij uit bij Sporza.

Ook Jan Boskamp had zo zijn bedenkingen bij de houdbaarheid van het huwelijk. 'Je voelt aan alles dat het niet lang gaat duren', zei Boskamp in het weekend al tegen Het Belang van Limburg. De uitgesproken oud-trainer had daar overigens een duidelijke gedachte over. 'Ik vind het belachelijk. Genk heeft in het laatste halfjaar vijftig procent aan kwaliteit ingeboet. Oké, er is geïnvesteerd. Maar de aanwinsten halen het niveau niet.'

Opvolger staat nog niet klaar
En wie nu? Die vraag rijst na Mazzu's ontslag. Genk heeft even de tijd om de nieuwe trainer aan te stellen. Door de interlandperiode die is aangebroken komt de ploeg pas over anderhalve week weer in actie. Tot die tijd nemen Domenico Olivieri en Kevin Van Dessel de zaken waar bij de club.

De namen van kandidaat-opvolgers druppelen binnen. Hein Vanhaezebrouck bedankte al publiekelijk voor de eer en kan van het lijstje af. Oud-speler Besnik Hasi werkt momenteel in Saudi-Arabië en heeft ervaring als trainer. Hoog op het lijstje bij de club zou echter KV Mechelen-trainer Wouter Vrancken staan.

Wie het ook wordt, de uitdaging is enorm. Genk kijkt na veertien wedstrijden tegen een achterstand van dertien punten aan op koploper Club Brugge. Er resteren daarnaast nog twee wedstrijden in de Champions League-groepsfase, waarbij de derde plaats het maximaal haalbare is.

Mazzu kan zelf overigens met opgeheven hoofd weglopen, vindt Anthuenis. Al voordat het ontslag een feit werd sprak Anthuenis zijn steun uit aan de trainer. 'Ik zou hem tot Nieuwjaar geven, dan moeten er transfers komen. Mazzu heeft al vaak bewezen dat hij een goeie trainer is. Hij moet nu vooral een goed gesprek hebben met het bestuur. Als er geen vertrouwen meer is vanuit de spelersgroep of als hij het zelf niet ziet zitten, dan moet hij snel opstappen. Anders niet.'

Bekijk hier al onze video's
Meer RC Genk
Meer over RC Genk
Meer Pro League
Meer over Pro League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.