Leeds United verrast stuntploeg Aston Villa met Bamford-show

Aston Villa is van de roze wolk gedonderd bij de Premier League-wedstrijd tegen Leeds United. De promovendus won vrijdagavond op Villa Park met 0-3, na een pijnlijke wissel voor Nederlander Pascal Struijk.

Aston Villa
Aston Villa
0 - 3
Leeds United

Struijk was voor de derde keer dit seizoen in de basis begonnen in de Premier League. De ex-Ajacied speelde dit keer als verdedigende middenvelder, bij afwezigheid van Kalvin Phillips. Struijk kreeg in de tiende minuut al geel voor een overtreding op Jack Grealish en had bij een volgende overtreding geluk dat hij wegkwam zonder kaart. Marcelo Bielsa werd onrustig van het optreden van de 21-jarige verdediger annex middenvelder en greep in de 21ste minuut al in. Struijk droop af en werd vervangen door Jamie Shackleton.

In de eerste helft was Leeds de bovenliggende partij, met meer balbezit en meer doelpogingen. Met name spits Patrick Bamford had veel kansen. De aanvaller was ongelukkig in de afwerking. Aan de andere kant kwam het gevaar van Grealish, van wie een inzet van de lijn werd gehaald door Luke Ayling. Grealish meende vlak voor rust recht te hebben op een strafschop na een duel met Helder Costa, maar de arbitrage vond de actie ten opzichte van de Aston Villa-ster niet zwaar genoeg voor een strafschop.

Zo druistig als Bamford in de eerste helft was bij het afwerken, zo scherp was hij na rust. Dat maakte voor Leeds United het verschil. Aan kansen was er geen gebrek voor de bezoekers. Bamford opende in de 55ste minuut de score uit een indrukwekkende counter, nadat doelman Martínez de bal onvoldoende weg kon werken. De 0-2 van de Leeds-spits ruim tien minuten later was veel indrukwekkender. Vanaf twintig meter plaatste hij de bal in de rechterkruising.

Villa incasseerde bij de eerste competitienederlaag van het seizoen in de 74ste minuut al de genadeklap. Costa gaf voor op Bamford, die vol vertrouwen en in alle rust tussen vier tegenstanders in de bal in de verre hoek plaatste: 0-3. Wie de laatste speler was die voor Leeds een hattrick maakte in de Premier League? Mark Viduka bij de uitwedstrijd tegen Charlton Athletic in april 2003.

Leeds klimt door de zege naar plek drie. Villa blijft vooralsnog tweede.