Late Heracles-goal houdt Roda JC op hatelijke nul

Het eerste punt is Roda JC Kerkrade door de vingers geglipt. Vincent Vermeij zorgde diep in blessuretijd voor de ontlading bij Heracles Almelo (2-1).

Na de onthutsende nederlaag tegen Willem II had Roda JC in het KNVB-bekertoernooi het geschonden blazoen wat opgepoetst. Na de ruime zege op Derdedivisionist Capelle (0-5) was de vraag of de Limburgse formatie ook in de Eredivisie op het dunne draadje van vertrouwen kon balanceren.

De openingsfase in Almelo deed het ergste vermoeden. In de vierde minuut werd Heraclied Jamiro Monteiro de 1-0 onthouden door de paal. Maar niet veel later was er juist een flinke steun in de Limburgse rug. Ard van Peppen mocht op links opkomen en voorzetten. Mitchel Paulissen kreeg de ruimte van Joey Pelupessy om fraai binnen te koppen: 0-1.

Het kostte Heracles enige moeite om de onverwachte tegenslag te boven te komen. De ploeg van trainer John Stegeman zette steeds meer druk op de defensie van Roda JC, dat zonder oog te hebben voor schoonheid de Twentse aanvallen weerstond. De pogingen van Paul Gladon, Brahim Darri en Lerin Duarte ten spijt, Heracles zocht na 45 minuten met een onbestendig gevoel de kleedkamer op.

Koud in de tweede helft was het Heracles dat een welkom steuntje in de rug kreeg. Robin Pröpper kopte eerst nog op de paal, maar in het vervolg van de aanval sloeg hij met een volley wel toe: 1-1. Gezien de opgestoken storm leek de gelijkmaker de voorbode van een mooi sluitstuk van de Heracles-avond. Roda JC kon op enkele speldenprikjes na weinig anders doen dat verdedigen. De storm nam in kracht wat af, maar de kansen stapelden zich op voor de gastheren. Het schortte aan de afronding.

Acht minuten voor tijd dreigde het daardoor zelfs helemaal mis te gaan voor Heracles, toen Dani Schahin een enorme kans na voorbereidend werk van invaller Gyliano van Velzen kreeg. Tot Limburgse verbijstering en Twentse opluchting was de kans niet besteed aan de spits. De misser kostte Roda ook het punt, want in blessuretijd gaf invaller Vermeij de frustrerende avond een mooi uiteinde. Roda JC blijft daardoor puntloos onderaan staan in de Eredivisie. Heracles kan met de tweede zege van het seizoen de blik weer omhoog richten.