Lang na gelijkspel: 'We willen nog steeds onze dromen waarmaken'

Na een uiterst teleurstellende start van het EK ligt de druk er direct aardig op bij Jong Oranje. Club Brugge-aanvaller Noa Lang wil echter niet panikeren na het 1-1 gelijkspel tegen de leeftijdgenoten van Roemenië. 'Er is niks aan de hand.'

Roemenië O21
1 - 1
Nederland O21

De teleurstelling droop er woensdagavond vanaf in Boedapest na het gelijkspel tegen Roemenië. Oranje had 69 procent balbezit, maar hield uiteindelijk maar een puntje over aan het eerste duel op het EK. 'Ik denk dat we goed aan de wedstrijd begonnen', vertelde Lang na afloop.

'In principe is er niks aan de hand. We komen op 1-0. Maar vanaf het moment dat zij de 1-1 maken, lijkt het haast alsof we in de war raken of zo. Toen waren we het kwijt. We waren vooral heel slordig in balbezit, veel foute keuzes. Af en toe te gehaast, baltempo te laag. Dat soort dingen.'

Lang zelf was de eerste helft de meest dreigende man aan Nederlandse zijde. Na rust kon hij nauwelijks het verschil maken. Dat had te maken met het spel én de naweeën van corona. 'Ik was op het einde inderdaad een beetje leeg. Ik had zelfs een beetje kramp. Ik kwam ook minder in balbezit. Ik denk dat ik in de eerste helft meer ballen heb gekregen en dreigend was. De tweede helft heb ik weinig ballen gekregen.'

De aanvaller beseft dat zijn status in het elftal door zijn goede spel is veranderd. Waar tegenstanders korter op hem zitten, wil hij ook graag het team op sleeptouw nemen. 'Ik heb wel het gevoel dat ik een speler ben die het verschil kan en moet maken voor het team. Beslissend kan zijn. Dat is vandaag niet gelukt. Ik was wel een paar keer dreigend, maar ik had geen assist of een doelpunt. Dat moet beter.'

Achtervolgen geblazen
Door het gelijkspel én de klinkende overwinning van Duitsland op Hongarije moet Nederland direct in de achtervolging. Er staat meteen veel druk op het treffen met de Duitsers, zaterdagavond. Lang wil nog niet van paniek spreken. 'Er is niks aan de hand. We hebben de eerste wedstrijd gespeeld en die hebben we gelijkgespeeld. Er zijn nog gewoon twee wedstrijden. We moeten gewoon ons eigen spel spelen. Het wordt 1-1, maar we moeten niet doen alsof het klaar is of wat dan ook. We moeten de koppies erbij houden. Goed nabespreken, goed trainen en aan de slag gaan.’

Het grotere doel voor dit toernooi blijft wat betreft de aanvaller dan ook hetzelfde. 'Ik wil allereerst de komende twee wedstrijden winnen, gewoon doorgaan. Je wilt jezelf ook laten zien, maar voor mij is het veel belangrijker dat we als team doorgaan en onze dromen waarmaken dit EK. Zowel individueel als collectief. We moeten aan de slag, aan de bak.'