Lang leve de Brexit

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Stef de Bont over de mogelijke positieve gevolgen van de Brexit en nieuwe FIFA-regelgeving omtrent huurspelers voor het Nederlandse voetbal.

Lang leve de Brexit

Hoe goed was PSV geweest zonder Luuk de Jong en Steven Bergwijn? En hoe succesvol was Ajax in Europa geweest zonder Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech? We zullen het nooit zeker weten, al valt moeilijk te ontkennen dat PSV en Ajax profijt hebben van het feit dat afgelopen zomer nu eens níét de meest bepalende spelers zijn vertrokken.

Daarmee gingen de clubs in tegen de Nederlandse traditie om elke voetballer die ook maar een klein beetje boven het maaiveld uitsteekt, de daaropvolgende zomer van de hand te doen. In deze VI-editie veel aandacht voor het verloop binnen Nederlandse clubs en in welke mate dat ons voetbal raakt. Hoe groot is dat verloop? Is het schadelijk en zo ja, valt daar beleid op te maken?

Soms komt de hulp van buitenaf. Twee weken geleden sprak directeur Serge Rossmeisl namens de Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO) de clubs toe. Hij vertelde over de aankomende nieuwe FIFA-regelgeving omtrent huurspelers, die gunstig kan uitpakken voor Nederlandse clubs. Door een maximumaantal van deze tijdelijke krachten toe te staan, kan het weleens snel gedaan zijn met de huurlingenlegers van Chelsea en Manchester City.

De toehoorders luisterden vervolgens met veel interesse naar de gevolgen van een harde Brexit. Waar het Nederlandse bedrijfsleven wat tikken kan verwachten zodra de Engelsen de EU verlaten, kan het volgens de FBO juist goed nieuws zijn voor ons voetbal. Een harde Brexit betekent namelijk dat iedere speler uit de EU die in Engeland wil voetballen, voortaan eerst een werkvergunning dient te krijgen. De huidige eisen rondom het verkrijgen van een dergelijk document zijn zeer streng. Bovendien is het nu nog mogelijk voor spelers tussen de zestien en achttien jaar, onder bepaalde FIFA-voorwaarden, een transfer te maken van het ene naar het andere EU-land. Dat recht vervalt voor de Engelsen als zij de EU verlaten.

Het zijn positieve ontwikkelingen voor het Nederlandse voetbal, al moeten we niet te vroeg juichen. De Engelse lobby vanuit de FA en de Premier League om zachtere regels voor het voetbal op te stellen, is hardnekkig. Daarnaast zijn de clubs gewaarschuwd door de FBO. De Brexit is nog geen feit en dus vallen de Britten nog één transferperiode binnen de geldende regels. De angst is dan ook dat er komende winter meer dan ooit wordt getrokken aan Nederlandse talenten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.