Lammers bezorgt AZ volgende gevoelige nederlaag in slotfase

SC Heerenveen heeft met dank aan Michel Vlap en Sam Lammers AZ op een volgende nederlaag getrakteerd. De Friezen zijn daardoor de Alkmaarders gepasseerd op de ranglijst.

AZ
AZ
2 - 3
sc Heerenveen

Na twee nederlagen op rij – tegen Ajax en FC Utrecht - voelde AZ de druk. Trainer John van den Brom vatte in de aanloop naar het duel met SC Heerenveen het recept voor het herstel samen: beter verdedigen en beter afronden.

De coach zal met dit recept in zijn achterhoofd gemengde gevoelens hebben overgehouden aan de eerste helft. Zijn ploeg kwam na een kwartier op voorsprong dankzij een goal van Thomas Ouwejan, die de bal binnen het strafschopgebied in de verre hoek prikte.

AZ had echter al eerder op 1-0 moeten staan. Oussama Idrissi ging na een zeer fraaie pass van achteruit van Teun Koopmeiners alleen op Warner Hahn af. De aanvaller schoot de bal langs de doelman maar ook langs de voor de thuisploeg verkeerde kant van de paal.

Ook het eerste deel van het Van den Brom-recept werd niet goed uitgevoerd door AZ. SC Heerenveen, dat na twintig minuten vergeefs een strafschop had geclaimd na vermeend hands van Ron Vlaar, kwam na een half uur langszij. De afronding van Vlap met een wippertje over doelman Marco Bizot was fraai, maar op het defensief ingrijpen van onder anderen Vlaar was wel wat af te dingen.

In de 56ste minuut was het Vlap andermaal die AZ stof tot nadenken gaf. De middenvelder verschalkte na voorbereidend werk van Sam Lammers met een heerlijke stift Bizot voor de tweede keer. De 1-2 dwong AZ tot een achtervolging om een derde nederlaag op rij te voorkomen. Van den Brom zag dat die achtervolging moeizaam op gang kwam maar wel succesvol was in de 79ste minuut. Na een voorzet van Ouwejan kopte Albert Gudmundsson de 2-2 op het scorebord.

AZ ging net als vorige week tegen FC Utrecht op jacht naar meer, maar moest net als zeven dagen eerder in de slotfase een gevoelige treffer incasseren. Lammers was dit keer de beul voor de Alkmaarders. De PSV-huurling ging in de 84ste minuut voorbij aan Vlaar en kreeg daarmee de ruimte om Bizot te passeren. Zijn doelpunt was voor Heerenveen genoeg om AZ ook op de ranglijst terug te wijzen.