Laat het beest los: Diego Costa, een titelrace als straatgevecht

Reacties

Hay liga! Het is de term waarmee in Spanje uitgedrukt wordt dat er spanning is in de top van La Liga. En die is er nu weer volledig sinds het puntenverlies van Barcelona bij Las Palmas. Het gat tussen de koploper en ploeg in vorm Atlético Madrid is vijf punten. Zondagmiddag staan de twee tegenover elkaar in Camp Nou. Aandacht voor de man die de spanning heeft teruggebracht: Diego Costa.

Laat het beest los: Diego Costa, een titelrace als straatgevecht

Liefst 221 dagen zaten er tussen zijn laatste wedstrijd voor Chelsea en zijn eerste wedstrijdminuten na zijn terugkeer bij Atlético. Er zijn spelers die na ruim zeven maanden aan de kant te hebben gestaan al bijna een halfjaar nodig hebben om de overbodige kilo's weg te spelen. Niet Costa. Het fanatisme druipt in de eerste seizoenshelft al van de trainingsbeelden af als de spits onder handen wordt genomen door fitnesscoach Óscar Ortega en door bokstrainers in de sportschool van Fernando Torres. Het is het allemaal waard geweest, want met Costa in zijn beste vorm is Atlético na een aarzelende competitiestart inmiddels gewoon weer een meer dan serieuze titelkandidaat.

Dat toont het bijvoorbeeld aan in de uitwedstrijd tegen Sevilla, dat er vorige zondag met 2-5 van langs krijgt. Antoine Griezmann eist de hoofdrol op met drie goals, maar het is Costa die de volgende dag de cover van Marca siert met een foto die herinnert aan de iets meer dan een minuut van pure waanzin. Wil je de carrière van de Spaanse international samenvatten in zo'n honderd seconden, gebruik dan de 28ste en 29ste minuut van Sevilla – Atlético.

De cover van Marca: Hij wil La Liga.
De cover van Marca: Hij wil La Liga.

Al sprintend duwt Costa eerst Gabriel Mercado tegen de grond. De geboren Braziliaan raakt vervolgens de bal kwijt aan Clément Lenglet. De Fransman krijgt een beuk in zijn rug van de Atlético-aanvaller en de twee tuimelen voorover. Eenmaal opgestaan duwt Lenglet de spits van zich af en vertolkt Costa de slachtofferrol door net te doen alsof hij in zijn gezicht geraakt is. Geel voor allebei, vrije trap voor Sevilla. Terwijl de regisseur de herhaling afspeelt, heeft Costa de bal in het strafschopgebied alweer veroverd en bij het eerstvolgende beeld komt Costa na een koprol weer overeind na de bal tegen het net te hebben gerost. Tussen de duw aan Mercado en de goal zitten 67 seconden.

In Camp Nou speelt Costa zondagmiddag zijn achtste competitiewedstrijd sinds zijn terugkeer. Hij heeft in La Liga drie keer gescoord en inmiddels al vijf kaarten gepakt. Dat laatste is overigens niet zijn schuld, meent de spits: 'De scheidsrechters haten me en er is niets dat ik kan doen om dat te veranderen. Ik krijg kaarten om de kleinste dingen.'

Die straffen zijn voor Diego Simeone bij het Costa-pakket inbegrepen. Het hoort bij de Fear Factor van de aanvaller en de duels die hij met verdedigers uitvecht. En dat laatste levert Antoine Griezmann uiteindelijk alleen maar meer ruimte op. Sinds de terugkeer van Costa heeft de Fransman tien keer gescoord in La Liga, twee keer zo vaak als in de volledige eerste seizoenshelft. Samen kunnen ze Barcelona het vuur na aan de schenen leggen in de titelrace.

De laatste keer dat Atlético de titelrace wint, eindigt die in Camp Nou. Op 17 mei 2014 heeft Barcelona aan een zege genoeg om de Madrilenen op de laatste speeldag voorbij te streven, maar de bezoekers houden met 1-1 stand. En dat grotendeels zonder Costa, die in de zestiende minuut al uitvalt na tegen beter weten in te zijn gestart met hamstringklachten. Het is op die speciale dag het risico waard voor alles en iedereen bij Atlético en zondagmiddag zullen we weer zien waarom. Costa reken je niet zozeer af op zijn goals, maar op het werk dat hij de tegenstander bezorgt. Het is aan de spelers om hem heen om daarvan te profiteren.

'Griezmann volledig opgeleefd door fysieke beer Diego Costa'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.