Laagterecord voor Ajax, Gladon frustreert FC Utrecht weer

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de wedstrijden die afgelopen weekend gespeeld werden in de 23ste speelronde van het Eredivisie-seizoen.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 0
Heracles Almelo

• VVV-Venlo maakte in vier van de laatste vijf Eredivisie-wedstrijden de openingstreffer (waaronder tegen Heracles), even vaak als in de voorgaande zestien competitieduels van de Venlonaren.

• Het doelpunt van Danny Post in de 21ste speelminuut was het enige schot op doel van de Limburgers in de ontmoeting met Heracles Almelo.

• Heracles Almelo vond de laatste drie Eredivisie-uitduels niet meer het net, de langste periode zonder doelpunt in uitwedstrijden sinds februari 2016 (toen 6 op rij).

• Cyriel Dessers loste tegen VVV zes schoten waarvan vier tussen de palen, het hoogste aantal schoten en schoten op doel voor de Belgische spits in een Eredivisie-duel zonder te scoren.

FC Twente
FC Twente
2 - 0
AZ
AZ

• Alleen Feyenoord (12) en PSV (7) kwamen dit Eredivisie-seizoen vaker tot scoren van buiten het strafschopgebied dan FC Twente (6 keer, net als ADO Den Haag en PEC Zwolle).

• FC Twente wist voor het eerst sinds november 2012 in drie opeenvolgende Eredivisie-thuisduels een clean sheet te behalen (toen 4 op rij).

• AZ leed in de laatste vijf Eredivisie-duels meer nederlagen (3 om 2) en kreeg meer tegendoelpunten (9 om 8) dan in de voorgaande zeventien wedstrijden dit Eredivisie-seizoen.

• De Alkmaarders kwamen voor rust tot slechts één balcontact in het vijandelijke strafschopgebied en nul doelpogingen, de laatste keer dat AZ zulke cijfers overlegde in een helft Eredivisie-voetbal was in november 2012 (tweede helft tegen Feyenoord).

ADO Den Haag
0 - 3
PSV
PSV

• ADO Den Haag incasseerde veertien schoten op doel tegen PSV, het hoogste aantal schoten op doel tegen voor de ploeg uit de Hofstad in een Eredivisie-wedstrijd sinds 12 mei 2013 (toen 14 tegen PEC).

• Luuk Koopmans verrichte tien reddingen, het hoogste aantal voor een ADO-keeper in een Eredivisie-thuisduel sinds Ernestas Setkus op 21 januari 2017 tegen PEC Zwolle (11 reddingen).

• PSV trad tegen ADO Den Haag pas voor de tweede keer dit Eredivisie-seizoen aan met een ongewijzigd basiselftal in opeenvolgende duels; de Eindhovenaren zijn dit seizoen de ploeg met de meeste wijzigingen in het basiselftal ten opzichte van het voorgaande Eredivisie-duel (54).

• Sam Lammers was voor het eerst sinds 9 maart 2019 zowel afmaker als aangever in een Eredivisie-wedstrijd, toen kwam hij namens sc Heerenveen tot een doelpunt en een assist tegen ADO Den Haag.

Fortuna Sittard
0 - 0
FC Emmen
FC Emmen

• Dit Eredivisieseizoen werden er alleen bij RKC Waalwijk – PEC Zwolle (20) en Willem II – Vitesse (22) minder balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander genoteerd dan in dit duel (23).

• De doelpoging van Clint Essers na 71 minuten en 46 seconden was het eerste schot op doel van dit duel, de verdediger was na 87 minuten en 26 seconden ook verantwoordelijk voor de enige andere doelpoging die tussen de palen eindigde.

• FC Emmen wist voor het eerst in de clubhistorie de nul te houden in een uitwedstrijd in de Eredivisie, in de voorgaande 28 Eredivisie-duels op vreemde bodem incasseerde de ploeg in totaal 69 doelpunten.

• FC Emmen wist voor het eerst sinds 5 oktober 2019 geen enkel schot op doel te lossen in een Eredivisie-wedstrijd.

Vitesse
Vitesse
4 - 2
sc Heerenveen

• Voor Vitesse was het de snelste 2-0 voorsprong in een Eredivisie-wedstrijd sinds 8 april 2017, ook toen was SC Heerenveen de tegenstander (toen na 14 minuten).

• Bryan Linssen maakte zijn dertiende en veertiende competitiegoal dit seizoen, twee meer dan hij in 2018/19 maakte en zijn één-na-hoogste aantal in een Eredivisie-seizoen, na 2017/18 (15).

• SC Heerenveen kreeg dit Eredivisie-seizoen alleen uit tegen Ajax meer schoten tegen (29) dan uit bij Vitesse (19, gelijk met Vitesse-thuis).

• Sven Botman won al zijn elf persoonlijke duels en werd hiermee de eerste Heerenveen-speler die minstens elf duels aanging in een Eredivisie-duel en ze allemaal won sinds Joost van Aken in mei 2016 (12 tegen Groningen).

Sparta Rotterdam
1 - 2
FC Groningen

Vijf van de laatste elf strafschoppen van Sparta in de Eredivisie werden gestopt; dit seizoen werden twee van de vier strafschoppen van de Rotterdammers gestopt (allebei door Sergio Padt).

• Sparta schoot slechts twee keer op doel tegen Groningen (de 2 strafschoppen van Mohamed Rayhi), de Rotterdammers kwamen dit seizoen thuis alleen tegen FC Utrecht ook tot maximaal twee pogingen tussen de palen (1).

• Sergio Padt werd de eerste doelman die in één seizoen twee strafschoppen van een team stopte sinds Maikel Aerts in 2004/05 (voor RBC Roosendaal tegen PSV).

• Daishawn Redan verstuurde van alle Groningen-basisspelers de minste passes (11, waarvan 2 succesvol), verloor acht van zijn tien persoonlijke duels en kwam tot geen enkel schot.

Ajax
Ajax
3 - 0
RKC Waalwijk

• Ajax kwam tegen RKC Waalwijk tot zes schoten op doel, het gedeeld laagste aantal voor de Amsterdammers in een thuisduel in de Eredivisie dit seizoen (ook 6 tegen Willem II op 6 december).

• Hakim Ziyech was, ondanks dat hij maar een helft meedeed, de speler die bij de meeste schoten direct betrokken was (6 - 2 schoten, 4 gecreëerde kansen) én die het vaakst balverlies leed bij Ajax (17 keer).

• RKC werd de vierde ploeg die dit seizoen tot minstens elf schoten kwam op bezoek bij Ajax (alle competities), na Sparta (19 schoten), Lille (17 schoten) en Chelsea (16 schoten).

• Etienne Vaessen noteerde 65 balcontacten, meer dan iedere andere speler van RKC Waalwijk en een persoonlijk record voor de doelman in een Eredivisie-wedstrijd.

Vaessen: 'Dit was hét moment om van Ajax te winnen of minimaal gelijk te spelen'
PEC Zwolle
PEC Zwolle
3 - 4
Feyenoord
Feyenoord

• De laatste keer dat PEC Zwolle minimaal drie keer scoorde in een Eredivisie-duel maar alsnog verloor, was ook tegen Feyenoord (3-4 op 18 maart 2018).

• Feyenoord kwam in de laatste twaalf jaar drie keer binnen elf minuten op een 2-0 achterstand in de Eredivisie: twee keer was PEC Zwolle de tegenstander en een keer was het tegen Ajax.

• Voor de tweede keer in zijn loopbaan scoorde Steven Berghuis twee keer van buiten het strafschopgebied in een Eredivisie-duel (ook tegen Heracles Almelo op 9 september 2017).

• Feyenoord won voor het eerst sinds 21 oktober 2012 (tegen VVV-Venlo) een uitwedstrijd in de Eredivisie waarin de Rotterdammers op een achterstand van twee doelpunten kwamen.

'Sterspeler Berghuis bewijst zichzelf een goede dienst richting het EK'
Willem II
Willem II
1 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

• Willem II wist voor het eerst sinds 25 november 2017 (toen tegen VVV-Venlo) een nederlaag te voorkomen in een Eredivisie-wedstrijd door een doelpunt in of na de negentigste minuut.

• De goal van Jean-Christophe Bahebeck na 3 minuten en 24 seconden was de vroegste tegengoal voor Willem II in een Eredivisie-duel in eigen huis sinds 7 november 2015 (toen binnen 3 minuten tegen Excelsior).

• Paul Gladon, die met zijn enige balcontact in de zestien scoorde, maakte zes van zijn laatste acht Eredivisie-doelpunten als invaller en na de zestigste minuut van de wedstrijd.

• FC Utrecht gaf voor het eerst sinds 17 december 2017 een 1-0 voorsprong uit handen in een Eredivisie-duel door een goal in of na de negentigste minuut, ook toen maakte Gladon het doelpunt (voor Heracles).