Kwetsbaar Ajax komt met de schrik vrij op Cyprus

Reacties

Ajax heeft dinsdag een teleurstellende indruk achtergelaten in het heenduel van de play-offs voor de Champions League. APOEL Nicosia kreeg de beste kansen, maar kwam net als de Amsterdammers niet tot scoren.

Kwetsbaar Ajax komt met de schrik vrij op Cyprus
APOEL Nicosia
APOEL Nicosia
0 - 0
Ajax
Ajax

Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui waren fit bevonden en Razvan Marin kreeg opnieuw een basisplaats ondanks zijn vroege wissel in de rust van het vorige duel in de Champions League, tegen PAOK Saloniki in Amsterdam.

Het GSP-stadion was slechts voor ongeveer twee derde gevuld, mede doordat de harde kern APOEL afwezig was uit protest tegen de registratieplicht die de club hanteert bij Europese wedstrijden.

In die gemankeerde ambiance schoot de ploeg van Erik ten Hag uit de startblokken. Hoewel APOEL zich met een 5-4-1-formatie uit balbezit volledig aanpaste aan Ajax, moest Vid Belec al vroeg in actie komen. De doelman van APOEL greep in bij een van richting veranderde voorzet van Ziyech en een zeer kansrijke uitbraak waarbij de pass van Donny van de Beek op Ziyech te scherp was.

Na gevaarlijke afstandsschoten van Daley Blind en Dusan Tadic en een kans van dichtbij voor Ziyech, allen binnen het eerste kwartier, zakte het niveau van de Amsterdammers aanzienlijk. In een tijdsbestek van vier minuten deelde scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz gele kaarten uit aan Mazraoui, de slordig spelende Marin en Joël Veltman, die aan de noodrem trok bij Musa Al-Taamari.

De Jordaanse pingelaar teisterde de Ajax-verdediging met zijn versnellingen en kreeg na een half uur ook de grootste mogelijkheid om namens APOEL de score te openen. Hij ontdeed zich makkelijk van Tagliafico, combineerde met Roman Bezjak en punterde de bal net naast.

Uros Matic tegenover Razvan Marin, die door het ijs zakte bij Ajax.
Uros Matic tegenover Razvan Marin, die door het ijs zakte bij Ajax.

In de tweede helft voltrok zich eenzelfde scenario als voor de pauze. Ajax begon goed en kreeg een grote kans via Van de Beek, die een uitstekende lange bal van Veltman controleerde maar over schoot. Na een klein uur ontsnapte Ajax juist meermaals aan een achterstand: Veltman haalde de bal van de lijn, Giorgos Merkis raakte de lat met een kopbal en Taamari schoot van dichtbij in het zijnet.

Ten Hag greep in en bracht Sergino Dest en Klaas Jan Huntelaar in de ploeg voor Marin en David Neres. Toch bleven de kansen schaars voor de bezoekers, terwijl Andre Onana een knappe redding verrichtte op een pegel van Lucas Souza. Tien minuten voor tijd nam de hoop van APOEL op een zege opnieuw toe, toen Mazraoui na een lompe overtreding op Uros Matic (ex-NAC Breda) zijn tweede gele kaart ontving.

In de spannende slotfase liep het aantal gele kaarten van Ajax uiteindelijk op tot zeven; ook Tagliafico, Lisandro Martínez en Dusan Tadic gingen op de bon in de tweede helft. Desondanks overleefde de ploeg van Ten Hag de laatste minuten, waarin Huntelaar zelfs de beste mogelijkheid kreeg. De spits wipte de bal over Belec, maar zijn poging was te zacht om doeltreffend te zijn.

Door het doelpuntloze maar niet bepaald bloedeloze gelijkspel heeft Ajax een prima uitgangspositie om het karwei volgende week woensdag af te maken in de Johan Cruijff Arena. Een zege volstaat voor de halvefinalist van vorig seizoen om opnieuw deel te nemen aan het miljardenbal.

'Domme actie Mazraoui helpt onherkenbaar slecht Ajax niet'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.