Kuperus weg bij Mechelen na topseizoen: 'Mentaal niet op te brengen'

Reacties

Wie kampioen wordt en de beker wint, kan nagenoeg altijd een passende beloning tegemoetzien. Dat geldt waarschijnlijk niet voor de Nederlandse enclave van KV Mechelen.

Kuperus weg bij Mechelen na topseizoen: 'Mentaal niet op te brengen'

Tot hen behoort ook keeperstrainer Harmen Kuperus die doelman Michael Verrips (foto) dit seizoen tot grootste prestaties dreef. De kans is zeer groot dat Kuperus, de Hollanders en Malinwa met lege handen staan.

Kuperus is er klaar mee, met de onzekerheid, alle geruchten en alle genoemde straffen die KV Mechelen boven het hoofd hangen. En dat na het succesvolste seizoen in zijn carrière. Niet alleen werd de titel gepakt en AA Gent verslagen in de finale van de Croky Cup, maar doelman Verrips werd ook nog eens verkozen tot speler van het jaar.

'Na Kristoffer Nordfeldt en Erwin Mulder is Mikie de derde met wie me dat lukt', zegt Kuperus trots. 'Hij heeft echt een topseizoen gehad, hij heeft de minste goals tegen en is de minst gepasseerde keeper in België. Toch knap, want bij de meeste clubs in Nederland stond hij niet op de radar. Michael heeft in het verleden misschien ook wel iets te passief gekeept voor zijn profiel. Hij is 1,96 meter en beresterk. Hij heeft alles, een lange reach, goed voetenwerk, snelle reflexen en het is een keiharde werker. Hij is zo stabiel, keepen in de bekerfinale voor 50 duizend mensen is voor hem geen enkel probleem. Ik hoefde hem alleen maar bij te sturen.'

Voor Kuperus, die in goed onderling overleg vertrekt bij KV Mechelen, lijdt het geen enkele twijfel dat Verrips snel een volgende stap in zijn carrière maakt. Een club in Engeland zou volgens de keeperstrainer het juiste vervolg zijn. Het liefst gaat Kuperus met zijn doelman mee, want dat hij weggaat bij Mechelen staat vast. En anders hoopt hij op een mooie club in Nederland.

'Continu zijn we dit seizoen geconfronteerd met de beschuldigingen van witwassen, matchfixing en omkoping', zegt Kuperus, daarmee doelend op alles wat er in Operatie Propere Handen naar voren kwam. Bij Mechelen zouden het vorige seizoen behoorlijk wat dingen zijn gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen. Manipulatie van het cruciale degradatieduel met Waasland Beveren behoort er ook toe. Kuperus zat destijds nog bij OH Leuven.

'Het voorstel van de voetbalbond is keihard: terug naar de Tweede Klasse, geen Europees voetbal en uitsluiting voor de beker. We hebben verdorie een plaats in de groepsfase van de Europa League afgedwongen door de finale te winnen. Dat zou dan zo door je neus worden geboord. De club is natuurlijk in beroep gegaan, maar ik ben bang dat de UEFA wel eens in zou kunnen grijpen. Er zijn hier ook geruchten dat de UEFA de Belgische clubs collectief uitsluit in Europa.'

Kuperus geeft aan dat het op een gegeven moment echt Mechelen tegen de rest van de wereld was. 'Zo heeft de hoofdtrainer het ook handig gebruikt, we werden er een hele hechte groep van', aldus Kuperus. 'Maar ik kan je zeggen: alles heeft er stevig ingehakt bij iedereen. Steeds probeer je alles weg te houden bij de jongens, maar er is zoveel gebeurd, we wisten eigenlijk geen moment waar we aan toe waren. Iedere week was er ander nieuws en kwam er meer ellende bij. Je probeert de focus te houden, maar als ik thuiskwam, dacht ik: wie houd ik nu eigenlijk voor de gek? Mentaal is het op een gegeven moment niet op te brengen. Je vecht tegen iets dat iedere keer weer terugkeert. Als je huis en haard verlaat, maar je weet continu niet waar je aan toe bent, is het dat dan allemaal waard. Voor mij niet meer.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer KV Mechelen
Meer over KV Mechelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.