Kunstgras vs. natuurgras: 'nepmat' verdwijnt beetje bij beetje uit betaald voetbal

Reacties

Als ook FC Volendam de stap van het kunstgras naar het natuurgras heeft gemaakt heeft minder dan de helft van de clubs in de Keuken Kampioen Divisie een kunstgrasmat. Daarmee zijn de natuurgrasmatten weer bezig aan een opmars.

Kunstgras vs. natuurgras: 'nepmat' verdwijnt beetje bij beetje uit betaald voetbal
© Pro Shots

Op korte termijn gaat het FC Volendam nog niet lukken, maar vanaf het seizoen 2022/23 moet er ook in het Kras Stadion weer op echt gras gevoetbald worden. Daarmee volgen de Volendammers het voorbeeld van Almere City FC, FC Dordrecht en Jong PSV. Die drie KKD-ploegen speelden eerder nog op kunstgras, maar kunnen zich tegenwoordig weer verkneukelen aan de geur van versgemaaid natuurgras. Almere City FC was wat dat betreft de trendsetter. De club uit Flevoland nam in januari 2018 als eerste club in het betaald voetbal de beslissing om over te stappen van kunstgras op natuurgras.

FC Volendam is momenteel een van de elf clubs in de Keuken Kampioen Divisie die op kunstgras speelt. Roda JC maakt echter volgend seizoen weer de overstap naar een 'echte' grasmat en dus wordt de verdeling wat betreft natuur- en kunstgras volgend seizoen precies 50/50 bij de huidige KKD-ploegen.

Clubs op kunstgras in de Keuken Kampioen Divisie:
FC Den Bosch
SC Cambuur
FC Eindhoven
Excelsior
Helmond Sport
Jong AZ
MVV Maastricht
Roda JC
Telstar
TOP Oss
FC Volendam

Eredivisie
In de Eredivisie zijn nog maar drie clubs die op kunstgras spelen: FC Emmen, Heracles Almelo en Sparta Rotterdam. Sparta wil net als FC Volendam ook graag overstappen, maar moet eveneens nog even geduld hebben. Sparta zal bij de stap terug naar natuurgras buiten het stadion moeten gaan trainen. De plannen voor Sportcomplex Nieuw Terbregge, inclusief kunstgrasvelden, bestaan al een tijdje, maar de verbouwing daarvan heeft mede door de coronacrisis flinke vertraging opgelopen. De Rotterdammers hopen net als FC Volendam om vanaf 2022 op natuurgras te gaan spelen.

In de Eredivisie stapten afgelopen zomer ADO Den Haag, PEC Zwolle, RKC Waalwijk en VVV-Venlo al af van het kunstgras. Mede omdat dit financieel werd beloond door de KNVB. Juist de financiën waren vaak dé reden voor clubs om voor kunstgras te kiezen. 'We bespaarden daarmee vaak anderhalve ton per seizoen. Daarvoor konden we ook een speler halen', zei Stan Valckx eens in de Volkskrant. Dankzij de financiële tegemoetkoming van de KNVB nam de Eredivisie dus afscheid van vier kunstgrasvelden voor aanvang van het huidige seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.