'Kunstgras binnen vier jaar verdwenen uit betaald voetbal’

Reacties

Als alle clubs hun plannen waarmaken, zal het aantal kunstgrasvelden binnen enkele jaren halveren. Dit seizoen stapten Almere City en FC Dordrecht al over op natuurgras. Momenteel hebben negentien clubs kunstgras. Daarmee lijkt nepgras over het hoogtepunt heen, want eerder telde het betaalde voetbal nog 21 kunstgrasvelden.

'Kunstgras binnen vier jaar verdwenen uit betaald voetbal’

Inmiddels hebben ook PEC Zwolle en ADO Den Haag aangekondigd te gaan stoppen met kunstgras. Jong PSV speelt volgend seizoen al op gras. FC Den Bosch heeft hetzelfde beloofd. SC Cambuur wil gras in het nieuwe stadion dat snel moet gaan verrijzen. Dezelfde intenties ventileren Sparta Rotterdam, Roda JC Kerkrade, RKC Waalwijk, VVV-Venlo en AZ (over de Jong-ploeg). Maken ze dat allemaal waar, dan zal het aantal kunstgrasvelden dalen naar negen.

'Kunstgras zal binnen drie, vier jaar zijn verdwenen uit het betaald voetbal, vermoed ik', zegt Arie van Eijden. De huidige voorzitter van Almere City FC had begin deze eeuw als directeur van Ajax nog hoge verwachtingen van de nieuwe matten. Het was destijds de bedoeling om het gras in De Arena te vervangen voor kunstgras. 'Absoluut hadden we er toen bij Ajax hoge verwachtingen van.'

Het is deze maand vijftien jaar geleden dat FIFA groen licht gaf voor kunstgras in het betaalde voetbal. Het eerste WK op kunstgras was een kwestie van tijd, maar de hoge verwachtingen zijn niet waargemaakt. In ons magazine en op VI Pro lees je een reconstructie over de opkomst en ondergang van kunstgras.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.