Kuipers: waarom Vitesse geen strafschop kreeg en PSV aan rood ontsnapte

Reacties

Björn Kuipers heeft uitleg gegeven over het veelbesproken moment in de eerste helft van de Eredivisie-topper tussen PSV en Vitesse. Een strafschop voor de Arnhemmers werd ingetrokken na ingrijpen van de VAR. Kuipers verklaarde na afloop waarom dat gebeurde.

Kuipers: waarom Vitesse geen strafschop kreeg en PSV aan rood ontsnapte
© Pro Shots
PSV
PSV
3 - 1
Vitesse
Vitesse

Bij een 0-1 stand kreeg Vitesse in eerste instantie een strafschop na een ingreep van Erick Gutiérrez ten opzichte van Armando Broja. De VAR keek naar de situatie en Kuipers werd teruggefloten. Bij ESPN zag de scheidsrechter het moment terug, waarna hij uitgebreid vertelde over de situatie.

Kuipers: 'Vitesse kwam er snel uit en ging naar het zestienmetergebied van PSV. Wij dachten dat het een penalty was, dat de overtreding binnen het strafschopgebied werd gemaakt. Dat bleek niet zo te zijn. De VAR checkte het moment en zag dat het contactmoment buiten het strafschopgebied plaatsvond. Dan is de vraag: geel of rood?'

Gutiérrez kwam weg met geel, mede dankzij ploeggenoot Timo Baumgartl. 'Nou, ik vond het geen overtuigende goal scoring opportunity. Met name omdat Baumgartl hier een prachtige sliding in zet en eerder bij de bal is dan de aanvaller', zei Kuipers, met zijn blik gericht op de monitor waarop de herhaling werd getoond.

De arbiter voegde nog wel toe dat bij dit soort overtredingen andere regels gelden dan bij vasthouden. Had Gutiérrez zijn tegenstander vastgehouden, dan was de bal wel op de stip gegaan. 'Dan gaat het erom waar het vasthouden eindigt. Hier gaat het voornamelijk om de tik op de voet. Voor mij was het ook lastig in de wedstrijd, het is een verschil van tien/vijftien centimeter', aldus Kuipers.

PSV won dankzij een knappe comeback met 3-1 van Vitesse. Lees op VI PRO de analyse van de kraker.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.