Kuip-magie leidt Feyenoord tegen De Graafschap naar ruime zege

Reacties

De Kuip is dit seizoen voor vrijwel elke club in de Eredivisie een onneembare vesting. Zaterdagavond bleek dat ook het geval te zijn voor De Graafschap, dat geen enkele kans maakte tegen Feyenoord.

Kuip-magie leidt Feyenoord tegen De Graafschap naar ruime zege
Feyenoord
Feyenoord
4 - 0
De Graafschap
De Graafschap

Bij wedstrijden van Feyenoord in 2019 is het elke week weer afwachten welk gezicht de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst laat zien. Er werd verloren van PEC Zwolle (3-1) en Excelsior (2-1), maar tussendoor werd ook Ajax van het veld geveegd (6-2) en in het bekertoernooi was Fortuna Sittard geen partij (4-1). Het verschil tussen wedstrijden in De Kuip en duels op vreemde bodem is dit seizoen enorm bij de Rotterdammers. Tegen De Graafschap liet Feyenoord zich, vooral na rust, weer van zijn beste kant zien. En weer gebeurde dat in de eigen Kuip.

De eerste helft was weinig hoogstaand. Met Cuco Martina voor het eerst in de basis had Feyenoord de controle, maar werd er een te laag tempo gehanteerd. De thuisploeg werd eigenlijk alleen gevaarlijk via de bedrijvige Steven Berghuis. Na een kwartier stuitte de aanvaller met een schot op de benen van De Graafschap-keeper Hidde Jurjus, die even later ook een antwoord had op een kopbal van Berghuis.

De Graafschap zette daar behalve een gevaarlijke vrije trap van Youssef El Jebli niets tegenover. De 1-0 in de 28ste minuut was dan ook terecht. Tonny Vilhena schoot na terugleggen van Sam Larsson met de nodige mazzel raak via een been van Azor Matusiwa: 1-0. Het was een van de sporadische hoogtepunten van het eerste bedrijf.

Tonny Vilhena maakte met het nodige fortuin de 1-0. Hij schoot via het been van Azor Matusiwa raak.
Tonny Vilhena maakte met het nodige fortuin de 1-0. Hij schoot via het been van Azor Matusiwa raak.

De supporters in De Kuip kregen het na rust pas écht warm van hun ploeg. Dat begon al vroeg met een geweldige actie van uitblinker Berghuis, die Bart Straalman met een heerlijke actie op de achterlijn te kijk zette. Robin van Persie, die Nicolai Jørgensen weer op de bank hield, slaagde er vervolgens niet in te scoren. Het bleek uitstel van executie.

Tussen de 52ste en 63ste minuut was het namelijk drie keer raak voor Feyenoord. Calvin Verdonk maakte met zijn eerste doelpunt ooit voor de Rotterdammers de 2-0. Dat deed de linksback nadat een schot van Jens Toornstra gered werd door Jurjus en via Van Persie voor zijn voeten kwam. Verdonk schoot knap raak uit de draai. De 3-0 was een prima, hard en laag schot van Jeremiah St. Juste en de vierde kopte Toornstra al vallend binnen uit een voorzet van Jordy Clasie.

Omdat invaller Jørgensen en Berghuis het ondanks goede kansen nalieten om de voorsprong verder uit te bouwen, boekte Feyenoord tegen De Graafschap niet de grootste thuiszege van het seizoen; dat is nog altijd de 6-2 tegen Ajax. Wel werd eens te meer duidelijk hoe belangrijk de magie van De Kuip - waar dit Eredivisie-seizoen alleen werd verloren van Fortuna Sittard - is voor de equipe van Van Bronckhorst, die de voorsprong op nummer vier AZ weer heeft teruggebracht tot vijf punten. De Graafschap houdt alleen NAC Breda achter zich op de ranglijst.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Feyenoord had na de 4-0 wel iets meer mogen bieden'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer De Graafschap
Meer over De Graafschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.