Kroon op droomseizoen FC Emmen, FC Groningen op koers voor play-offs

Een zeer veerkrachtig FC Emmen heeft zich zondag verzekerd van nog een jaar Eredivisie-voetbal. De equipe uit Drenthe won bij Willem II ondanks een 2-0 achterstand. Concurrent De Graafschap verloor bij Vitesse en moet samen met Excelsior - dat met 4-5 won bij Heracles Almelo - de play-offs om promotie/degradatie in. De strijd om het laatste ticket voor de Europese play-offs gaat tussen Willem II en FC Groningen.

Willem II
Willem II
2 - 3
FC Emmen
FC Emmen

Voorafgaand aan de wedstrijden van zondag koesterde FC Emmen een marge van drie punten op de degradatiezone. De formatie van Dick Lukkien trof een opponent die nog aanspraak maakte op een optreden in de Europese play-offs. De hoge inzet verklaarde wellicht het wat rommelige, nerveuze spel in de openingsfase. Uit een van de eerste geslaagde aanvalsopzetten viel de 1-0 voor Willem II. Alexander Isak ontsnapte aan de aandacht van de FC Emmen-defensie en vond de attente Vangelis Pavlidis. De thuisploeg verdubbelde razendsnel de marge en deze keer was Isak de gevierde man. De Borussia Dortmund-huurling haalde na een corner uit met zijn linker en zag zijn inzet van richting worden veranderd.

Voor FC Emmen leek het uit te draaien op een moeilijke middag, maar mede door zwak ingrijpen van keeper Michael Woud zorgde Luciano Slagveer nog voor rust voor de aansluitingstreffer. De ploeg uit Drenthe zette na rust de jacht op de 2-2 in en had twintig minuten voor tijd succes. Hilal Ben Moussa sloeg toe uit een rebound nadat Woud een schot van Glenn Bijl zeer matig verwerkte. Het werd alleen nog maar mooier voor FC Emmen, dat in de 79ste minuut op voorsprong kwam via Michael de Leeuw. De aanvaller kopte raak uit een rebound.

FC Emmen trok de zege met enige moeite over de streep, waardoor de promovendus na 33 speelrondes zeker is van lijfsbehoud. Concurrent De Graafschap ging immers onderuit bij Vitesse. Willem II zakt door de nederlaag naar plek negen en heeft deelname aan de Europese play-offs niet meer in eigen hand.

Heracles Almelo
4 - 5
Excelsior
Excelsior

Heracles Almelo had formeel nog één punt nodig om zich te plaatsen voor de Europese play-offs. Excelsior, dat verwikkeld is een gevecht om lijfsbehoud, kende een uitstekende start: al na vier minuten zorgde Elías Már Ómarsson voor de openingstreffer door overtuigend raak te schieten nadat Heracles een hoekschop matig verdedigde. Hoewel de thuisploeg matig voor de dag kwam, viel halverwege de eerste helft de 1-1. Adrián Dalmau behield het overzicht in een onoverzichtelijke situatie en liet doelman Alessandro Damen kansloos met een ziedend schot.

Door een van de meest curieuze treffers van het seizoen heroverde Excelsior de leiding. Heracles-doelman Janis Blaswich wilde uittrappen, maar werd daarbij gehinderd door Alexander Merkel. Ómarsson strafte het kolderieke uitverdedigen af: 1-2. Vijf minuten na de hervatting herstelde Heracles de balans en opnieuw was Dalmau de gevierde man. De Spanjaard trof doel uit de draai voor zijn achttiende Eredivisie-goal. Nummer negentien liet niet lang op zich wachten. Dalmau klopte in twee instanties Damen en zette Heracles daarmee voor het eerst deze middag op voorsprong. Het superkwartier van Heracles kreeg een passend vervolg met een fabuleus doelpunt van Lerin Duarte, die de bal van grote afstand in het dak van het doel mikte. Daarmee waren de treffers nog niet op: Jurgen Mattheij maakte er 4-3 van en zorgde zo nog voor spanning in de slotfase.

Heracles gooide in de slotfase echter nog zijn eigen glazen in door veel te veel ruimte weg te geven. Dennis Eckert en Ómarsson profiteerden en zorgden zo voor een onwaarschijnlijke 4-5. Ondanks alles is Heracles nu helemaal zeker van de Europese play-offs, terwijl Excelsior zich moet opmaken voor de barrages om promotie/degradatie.

Vitesse
Vitesse
6 - 1
De Graafschap

Het voor de play-offs om Europees voetbal strijdende Vitesse had in de beginfase zijn handen vol aan De Graafschap, dat na 32 speelrondes drie punten minder totaliseerde dan FC Emmen. De Superboeren zagen (terecht) een doelpunt van Charlison Benschop worden afgekeurd wegens buitenspel en Delano Burgzorg testte Remko Pasveer met een gevaarlijk schot. Het was echter Vitesse dat de ban brak. Een ongevaarlijk ogende inzet van Martin Ødegaard werd dusdanig van richting veranderd door Bart Straalman dat keeper Nigel Bertrams geen kans had. Nog voor de onderbreking werd de missie van De Graafschap om iets op te halen in Arnhem er alleen maar moeilijker op. Thomas Buitink nam de bal knap aan en rondde vervolgens af: 2-0.

Bryan Linssen maakte er bij de start van het tweede bedrijf bijna 3-0 van met het hoofd, maar Bertrams bracht redding. De Graafschap stelde daar relatief weinig tegenover en moest al snel definitief de witte vlag tevoorschijn toveren. Achtereenvolgens Buitink, Ødegaard (strafschop) en Oussama Darfalou lieten de thuisploeg naar 5-0 uitlopen, waarna Youssef El Jebli de schamele eer redde namens de bezoekers. Via invaller Richie Musaba werd het nog 6-1.

Vitesse is nu helemaal zeker van de Europese play-offs, terwijl De Graafschap de barrages om promotie/degradatie in moet.

FC Groningen
3 - 0
Fortuna Sittard

Deze wedstrijd stond voor een groot deel in het teken van Hans Nijland, die na 23 jaar zijn functie als algemeen directeur van FC Groningen neerlegt en zondag afscheid nam van het publiek. De noorderlingen kunnen de scheidend bestuurder nog op zeer fraaie wijze uitgeleide doen door zich te kwalificeren voor de Europese play-offs, maar dan moest wel worden afgerekend met Fortuna Sittard, dat formeel nog niet zeker was van handhaving.

In een kansarme wedstrijd was het FC Groningen dat in de 38ste minuut op voorsprong kwam. Paul Gladon kopte bij de tweede paal raak na uitstekend voorbereidend werk van Mimoun Mahi. Dankzij een heerlijke goal van Ritsu Doan werd het in de 53ste minuut 2-0. De Japanner schoot van ver buiten het strafschopgebied raak. Het laatste woord was aan Samir Memisevic, die een strafschop verzilverde.

Door de zege maakt FC Groningen nog steeds kans op de Europese play-offs. Sterker nog: de noorderlingen passeerden Willem II en staan nu achtste. Fortuna Sittard is door het verlies van De Graafschap zeker van handhaving.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 4
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Eigenlijk was PEC Zwolle - VVV-Venlo de enige Eredivisie-wedstrijd van zondag waarbij niets meer op het spel stond. Alleen als er meerdere mirakels zouden plaatsvinden kon een van deze clubs nog aansluiten bij het seizoenstoetje waarin wordt bepaald wie er naar de Europa League-voorronde mag. Pikant is dat trainer Maurice Steijn van VVV-Venlo nadrukkelijk in de belangstelling staat van PEC Zwolle, dat een opvolger zoekt voor de naar Feyenoord vertrekkende Jaap Stam.

Uitgerekend Lennart Thy, die vorig seizoen de clubkleuren van VVV-Venlo verdedigde, zette PEC Zwolle vlak voor de onderbreking op 1-0. De Duitser knalde hard raak. In het tweede bedrijf draaide VVV-Venlo de rollen om, en niet zo'n beetje ook. Eerst zorgde Peniel Mlapa voor de 1-1 door de afzwaaiende Diederik Boer te kloppen in een één-tegen-één-duel, waarna diezelfde Mlapa ook toesloeg uit een corner. PEC Zwolle slaagde er niet in om zich op te richten en kreeg in de 65ste minuut zelfs een derde treffer om de oren, nadat Boer dramatisch ingreep bij een poging van Peter van Ooijen. Mlapa maakte er, met zijn derde van de middag, zelfs 1-4 van. De 2-4 van Stanley Elbers was niet meer dan een doekje voor het bloeden voor PEC Zwolle.