Kroatië op koers voor eindronde, Frankrijk wint, Turkije met de schrik vrij

Kroatië heeft in groep 1 van de Nations League de beste papieren voor groepswinst, na een 2-1 overwinning op Denemarken. Frankrijk won de wedstrijd tegen Oostenrijk (2-0), maar zag weer twee spelers in de overvolle ziekenboeg belanden. Turkije kwam met de schrik vrij tegen Luxemburg: 3-3 was voldoende voor groepswinst.

Kroatië
Kroatië
2 - 1
Denemarken
Denemarken

Kroatië heeft een belangrijke stap richting de Final Four van de Nations League gezet. In Zagreb was de ploeg van Zlatko Dalic met 2-1 te sterk voor Denemarken, waardoor ze de nieuwe koploper in de poule zijn.

Kroatië en Denemarken maakten er in Zagreb een voetbalgevecht van, zonder grote kansen in het eerste deel van de wedstrijd. Het gevolg was dat beide ploegen zonder doelpunten aan de thee gingen. Waar de eerste helft heel traag, eigenlijk niet op gang kwam, ging het na de pauze razendsnel. Borna Sosa zorgde al snel in de tweede helft voor de 1-0 met een uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied.

Een kwartier voor tijd kwam het Scandinavische antwoord, en het was een bijzonder fraai antwoord. Christian Eriksen ramde vanaf dertig meter raak. Lang konden de Denen het niet vieren, want twee minuten later zorgde Lovro Majer aan de overkant alweer voor de 2-1. Dat bleek ook de eindstand, waardoor Kroatië de groepswinst kan veiligstellen door zondag in en tegen Oostenrijk te winnen.

Frankrijk
Frankrijk
2 - 0
Oostenrijk
Oostenrijk

Frankrijk heeft met 2-0 van Oostenrijk gewonnen door goals van Kylian Mbappé en Olivier Giroud. Laatstgenoemde kwam daarmee weer dichter bij het doelpuntenrecord van Thierry Henry voor Les Bleus: 49 om 51 stuks. Zorgen zijn er ook bij de Fransen na nog maar eens twee blessures.

Kylian Mbappé had de bal al snel in het netje liggen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. De Fransen domineerden de wedstrijd van meet af aan, al kregen ze een tik te verwerken toen Jules Koundé al na twintig minuten geblesseerd afhaakte. En de lappenmand zat al zo vol.

Frankrijk bleef beter, Aurélien Tchouaméni raakte van dichtbij de lat met een prachtige omhaal, en ook Antoine Griezmann kon vanaf geringe afstand niet scoren, hij stuitte op de Oostenrijkse sluitpost Patrick Pentz. Zijn Franse evenknie Mike Maignan was minder fortuinlijk: hij liep een blessure op in zijn kuit. Alphonse Areola verving hem in de tweede helft. De Haantjes namen kort voor het uur de leiding door een doelpunt van Mbappé zoals hij ze zo vaak maakt. Hij passeerde drie Oostenrijkers en joeg de bal onhoudbaar in het doel.

De tweede treffer volgde kort daarop. Oliver Giroud kopte een voorzet van Griezmann tegen de touwen. Het bleef erbij, waardoor Frankrijk de rode lantaarn in de poule overdraagt aan Oostenrijk.

Luxemburg

Turkije is met de schrik vrijgekomen. In eigen huis kwam de ploeg niet verder dan een spectaculaire 3-3 tegen Luxemburg, hetgeen wel volstond voor de groepswinst in hun Nations League-poule.

Luxemburg begon met een daverende verrassing aan de wedstrijd in Turkije. De bezoekers namen brutaal de leiding na tien minuten spelen. Een Turkse verdediger en doelman Uğurcan Çakir liepen elkaar vreselijk in de weg, waarna Marvin Martins de bal voor een leeg doel mocht intikken. Lang konden de mannen uit het groothertogdom niet van hun voorsprong genieten: vijf minuten later bracht Cengiz Ünder Turkije vanaf de penaltystip langszij. Luxemburg bleef brutaal meevoetballen en kwam zelfs op 1-2 door Danel Sinani. Andermaal was de pret van korte duur: Maxime Chanot schoot in eigen doel.

Halverwege de tweede helft kwam Luxemburg zowaar voor de derde keer op voorsprong. Gerson Rodrigues, die nog kortstondig bij Telstar voetbalde, schoot van dichtbij raak. Ook voor de derde keer kwam er een Turks antwoord: Ismail Yüksek zorgde voor de gelijkmaker die voldoende was voor groepswinst in de Nations League. Turkije gaat zodoende naar Divisie B.