Kroatië herpakt zich na snelste goal van dit WK en bezegelt lot van Canada

Kroatië heeft zondag afgerekend met Canada. De verliezend finalist van vier jaar geleden kwam na 68 seconden al op achterstand, maar raakte niet in paniek en draaide de rollen al voor rust om. Door de zege is Kroatië België gepasseerd in Groep F en is Canada kansloos voor de volgende ronde.

Kroatië
Kroatië
4 - 1
Canada
Canada

Canada verloor ook zijn eerste wedstrijd op dit WK al, van België, maar maakte toen wel een goede en frisse indruk. De manschappen van John Herdman kregen in dat duel ook voldoende kansen en Alphonso Davies miste nog een strafschop. De ster van het elftal was erop gebrand om zondag wél een glansrol te pakken en dat lukte. Bij de eerste kans van de wedstrijd was het direct raak: Davies kopte na ruim een minuut raak uit een voorzet van Tajon Buchanan. Dit betekende de eerste goal ooit van Canada op een WK en het snelste doelpunt tot dusver op deze eindronde.

Kroatië reageerde goed op de tegenvaller. De ploeg van Zlatko Dalic groeide in de wedstrijd en dacht al na ruim twintig minuten op gelijke hoogte te komen, maar de goal van Andrej Kramaric werd (terecht) afgekeurd vanwege buitenspel. Kroatië bleef hierna druk zetten en de tweede treffer van Kramaric telde wél. Na een uitstekende aanval schoot de spits de bal in de verre hoek.

Vlak voor rust kwam Kroatië, dat na de valse start veel beter was dan Canada, ook op voorsprong. Marko Livaja schoot vanaf de rand van het strafschopgebied hard en laag binnen, voor de verdiende 2-1. Canada kwam er niet meer aan te pas en probeerde de wedstrijd met twee frisse krachten binnen de lijnen te kantelen. Jonathan Osorio en Ismael Koné werden voor de tweede helft het veld in gebracht.

Osario liet zich meteen zien. De aanvaller was dicht bij de gelijkmaker, maar zag zijn schot rakelings naast gaan. Het was een spaarzame kans voor Canada, dat ook na rust simpelweg een maatje te klein bleek te zijn voor Kroatië. Kramaric had al een open kans op de 3-1 laten liggen, voordat hij twintig minuten voor tijd alsnog voor de beslissing zorgde. De spits schoot de bal door de benen van Atiba Hutchinson, de 39-jarige captain van Canada die zondag zijn honderdste interland speelde.

In blessuretijd volgde ook nog de 4-1. Kamal Miller ging in de fout, waarna er twee Kroaten alleen op doelman Milan Borjan af gingen. Invaller Lovro Majer was de man die mocht scoren en zo werkte Kroatië ook nog wat aan zijn doelsaldo.

Door de ruime overwinning op Canada ligt Kroatië op koers voor een plek in de volgende ronde. De ploeg van Dalic speelt donderdag tegen België en heeft aan een punt voldoende om door te stoten naar de laatste zestien. Canada sluit af tegen Marokko en gaat vervolgens naar huis: een plek in de achtste finales is niet meer haalbaar voor de Noord-Amerikanen.