Koploper Cambuur, 'broertje' van Neres en clean sheet-reeks Sparta

Reacties

De best bezette Eerste Divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een aantal ambitieuze clubs die op willen vallen. Wat valt ons op? Een kijkje in de keuken, opvallende zaken uitgelicht en besproken.

Koploper Cambuur, 'broertje' van Neres en clean sheet-reeks Sparta

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde 5 en we blikken vooruit naar speeldag 6. Met in aflevering 5 aandacht voor de eerste koppositie voor Cambuur sinds de laatste speeldag van het seizoen 12/13, het 'broertje' van David Neres bij Jong Ajax, TD Harm van Veldhoven van Roda JC tegen de club waar hij als TD begon en een winnend Sparta zonder tegentreffers.

DE TROTSE KOPLOPER

Cambuur kent de beste seizoenstart in 23 jaar en is na vijf wedstrijden koploper. Niet Twente, Sparta of Roda JC bezet de eerste plek, maar het opgeleefde Cambuur is de nummer één. En dat willen de Friezen na de uitwedstrijd bij Jong FC Utrecht graag nog steeds zijn. Geen fanatieke eigen aanhang, maar een uitbeurt bij een beloftenelftal is wel even omschakelen, maar de koppositie behouden als doel moet helpen. Die koppositie was ruim vijf jaar niet in bezit. De laatste keer dat Cambuur de ranglijst in de Eerste Divisie aanvoerde was helemaal bijzonder. In het seizoen 2012/13 kwam Cambuur op de laatste speeldag van het seizoen aan de leiding. Het leverde promotie op in een seizoen waarin niet een keer de eerste plaats in handen was geweest. Tot op de laatste speeldag. Cambuur werkte de uitwedstrijd bij Excelsior af. Door goals van Adnane Tighadouini en Erik Bakker wonnen de Leeuwarders met 0-2. Omdat Volendam op de slotdag met 3-1 bij Go Ahead Eagles verloor, greep Cambuur - in een chaotisch seizoen waarin AGOVV en Veendam uit de competitie werden genomen en hun uitslagen werden geschrapt - de titel en de bijbehorende promotie. Een toevalstreffer, maar niet minder welkom uiteraard. Eén koppositie was voldoende, het duurde ruim vijf jaar eer Cambuur de complete concurrentie weer eens achter zich wist te houden. Sinds afgelopen vrijdag is Cambuur weer officieel ranglijstaanvoerder.

HET 'BROERTJE' VAN NERES

Bij Jong Ajax maakt een jonge Braziliaan indruk in de spits. Niet alleen met goals, ook zijn manier van spelen en zijn technische vaardigheden vallen op. Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg zijn de eerste twee spitsen bij de Amsterdammers, belofte Kaj Sierhuis hoopt op speelminuten, maar kijk niet gek op als Danilo dit seizoen ook zijn opwachting gaat maken in Ajax 1. Wie is Danilo Pereira Da Silva? Zijn landgenoot David Neres noemt hem zijn broertje, hij helpt Danilo zijn weg bij Ajax en in Nederland te vinden daar waar mogelijk. De basisspeler van Ajax 1 voorspelt het talent een gouden toekomst. Neres liet zich al eens ontvallen dat hij hoopt dat hij nog bij Ajax speelt als Danilo zal debuteren. Assists van Neres, goals van Danilo, het is een Braziliaanse droom van twee sambavoetballers die zich thuis voelen in Amsterdam. Danilo is nu ruim een jaar in Nederland. In september 2017 legde Ajax de Braziliaan Danilo vast. De toen achttienjarige spits kwam over van het beroemde Santos. Danilo tekende een contract voor liefst vijf seizoenen. In zijn seizoen in de Onder-19-ploeg van John Heitinga maakte hij zestien goals in negentien wedstrijden.

Helmond Sport-speler Bram Zwanen kopt weg als Danilo Pereira da Silva het met een omhaal probeert.
Helmond Sport-speler Bram Zwanen kopt weg als Danilo Pereira da Silva het met een omhaal probeert.

TD VAN VELDHOVEN

Roda JC-FC Eindhoven is voor Harm van Veldhoven een bijzonder duel. De bijna 56-jarige geboren Nederlander die zich tot Belg liet naturaliseren begon zijn nieuwe werkende leven als technisch directeur in februari 2016 in Eindhoven en vervult diezelfde functie sinds juni 2017 bij Roda JC. Ook na de degradatie bleef de voormalige trainer Van Veldhoven in Kerkrade. Onder zijn leiding hoopt Roda JC de wederopbouw vorm te geven. In zijn hart is de ervaren coach nog altijd trainer. Het kriebelt nog altijd, maar inmiddels went het niet meer dagelijks op het veld staan. Wie Van Veldhoven na de minieme zege bij RKC Waalwijk de zwaarbevochten maar nauwelijks verdiend te noemen 0-1 zege zag begroeten, weet dat het trainersbloed nog altijd door de aderen stroomt. Gebalde vuist, uitzinnige kreten, het leek of Roda JC de promotie zojuist had veiliggesteld. Het enthousiasme siert Van Veldhoven, het fanatisme raakt hij nooit kwijt. Hij was trainer bij SK Lommel, KFC Strombeek, FC Brussels, Cercle Brugge, Germinal Beerschot, Roda JC, KV Mechelen, het Indiase Delhi Dynamos en Westerlo. Nu is hij td, is hij opgelucht dat trainer Robert Molenaar al redelijk wat punten heeft verzameld en hoopt hij tegen Eindhoven weer een juichkreet te kunnen slaan.

CLEAN SHEET

Sparta Rotterdam verloor de openingswedstrijd bij FC Twente en incasseerde in Enschede twee goals. De volgende vier duels won de ploeg van trainer Henk Fraser. En ook nog eens zonder dat doelman Roy Kortsmit een treffer hoefde te incasseren. Het twitteraccount Sparta Stats ging op onderzoek uit en kwam er achter dat de Rotterdammers voor de tweede keer in het profbestaan vier competitieduels op rij wonnen zonder een tegengoal te slikken. In augustus/september 2003 hield de huidige keeperstrainer Frank Kooiman tijdens vier zeges op rij zijn doel schoon: tegenstanders waren destijds – ook in de Eerste Divisie - Cambuur (2-0, thuis), Veendam (5-0, uit), Haarlem (3-0, thuis) en MVV (0-3, uit). TOP Oss mag er voor zorgen dat Kortsmit en Kooiman het record blijven delen. De huidige goalie zal zijn trainer uit de boeken willen keepen. Een ander opgedoken feitje: in het seizoen 1977/78 won de Kasteelclub ook de drie eerste thuisduels terwijl de tegenstander niet scoorde. NAC (1-0), FC Volendam (4-0) en Go Ahead Eagles (1-0) werden verslagen, Pim Doesburg was de keeper. Dat is nooit meer voorgekomen daarna. De aanscherping van dat record moet volgende week op Het Kasteel plaatsvinden tegen regiogenoot FC Dordrecht.

Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag 5: de eerste Almere-treffer ooit van Italiaanse makelij van Edoardo Soleri, de uithaal van Justin Mathieu namens koploper SC Cambuur en de geweldige knal van de talentvolle PSV-spits Joël Piroe.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.