Konterman helpt Sparta in discussie over afstaan internationals

Reacties

De Eredivisie ligt weer stil vanwege interlandvoetbal, maar de Keuken Kampioen Divisie dendert door. En dus laait de discussie over het afstaan van spelers weer op. (Jeugd)internationals dienen zich deze week te melden bij hun land, de om promotie strijdende clubs missen basisspelers in belangrijke duels.

Konterman helpt Sparta in discussie over afstaan internationals

Eind november staat er een gesprek gepland tussen de KNVB en Sparta, waarin de Rotterdammers hun grieven andermaal zullen toelichten. Dat Sparta afgelopen week via een mail aan de bond opnieuw zijn bedenkingen uitte over het selecteren van jeugdinternationals, zorgde er in ieder geval voor dat Deroy Duarte en Abdou Harroui komende zondag tegen SC Cambuur gewoon beschikbaar zijn. Bert Konterman, coach van Oranje Onder-20, deed Sparta een handreiking. Hoewel de KNVB negatief reageerde op het Spartaanse verzoek, besloot Konterman Duarte en Harroui op de standby-lijst te plaatsen. De twee zijn onomstreden basisspeler bij Sparta.

Vorige week diende Sparta een verzoek in bij de KNVB om het selectiebeleid aangaande oefenduels te herzien. De club voerde enkele interessante argumenten voor een heroverweging aan. Zo wezen de Rotterdammers erop dat Jong Oranje is uitgeschakeld voor het EK en Oranje Onder-20 geen kwalificatiewedstrijden speelt. Daarmee valt volgens Sparta het argument weg dat voetballers onder zo hoog mogelijke druk dienen te spelen. Onderliggend bezwaar is dat de club zich gestraft voelt voor het gevoerde opleidingsbeleid.

Sparta schreef: 'Dat juist nu in interlandperiodes, waarin de topwedstrijden van de Eerste Divisie geprogrammeerd worden, niet beschikt kan worden over basisspelers, zorgt in onze ogen voor een oneerlijke competitie. Op deze manier wordt de club belemmerd in de sportieve ambitie, namelijk zo snel als mogelijk terugkeren naar de Eredivisie.'

Maatwerk
Het verzoek om maatwerk wees de KNVB echter van de hand. De commerciële belangen (komend weekend zijn er zes duels uit de Keuken Kampioen Divisie rechtstreeks op FOX Sports te zien) en de FIFA-regel dat spelers zich dienen te melden, worden als argument gebruikt.

Dat het ook anders kan, blijkt in België. Mathias Bossaerts van NEC ontving een oproep voor Jong België, maar in overleg met de bondscoach besloot Bossaerts zich af te melden voor de nationale jeugdploeg, waardoor de centrale verdediger gewoon tegen FC Eindhoven kan aantreden.

Dit seizoen zal er ook in november en maart tijdens een interlandbreak worden doorgevoetbald. In die speelronden staan onder meer de toppers FC Twente-Go Ahead Eagles en NEC-Sparta op het programma. Zondag tegen SC Cambuur mist Sparta wel Suently Alberto en wellicht ook Gregor Breinburg. Zij spelen interlands met respectievelijk Curaçao en Aruba.

Lees hier een terugblik op de achtste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.