Kompany-vloek bij Anderlecht: 'Iemand anders zou niet meer spelen'

Reacties

Vincent Kompany is bij Anderlecht iemand waar een groot deel van de jonge spelersgroep enorm tegenop kijkt. Er is alleen één probleem: met de ervaren verdediger in de ploeg kan de Belgische recordkampioen geen wedstrijd winnen. Ook afgelopen zondag ging het weer mis. 

Kompany-vloek bij Anderlecht: 'Iemand anders zou niet meer spelen'
© Pro Shots

Kompany keerde afgelopen zomer terug bij Anderlecht, nadat hij even daarvoor voor de vierde keer kampioen van Engeland was geworden met Manchester City. De 89-voudig Belgisch international ging bij Anderlecht aan de slag als speler én als trainer en had grootste plannen met Paars-wit. De start van het seizoen was echter dramatisch. Met Kompany steeds in de basis speelde Anderlecht in de eerste vijf speelronden twee keer gelijk en ging het drie keer onderuit.

© Pro Shots

Al voor de 1-0 nederlaag tegen Racing Genk, op 23 augustus, had Kompany een stapje teruggezet. De mandekker kondigde aan dat hij zich op wedstrijdendagen minder op zijn taken als coach zou gaan richten en dat hij in het veld de aanvoerdersband zou gaan dragen. Met Simon Davies als leidende figuur aan de zijlijn werd de ommekeer niet bewerkstelligd. Zonder de geblesseerde Kompany in het veld werd tegen Standard Luik in de zesde speelronde wel de eerste zege geboekt (1-0), maar dit bleek slechts een incident in plaats van het begin van betere tijden.

Begin oktober was de maat vol. Technisch directeur Frank Arnesen werd ontslagen en de ervaren Franky Vercauteren (in het verleden al speler én trainer van de club) kwam voor de ploeg te staan als nieuwe hoofdtrainer. Kompany, op het moment van deze ingreep nog steeds geblesseerd, moest in de technische staf zo weer een stapje terugdoen. En warempel: daags na het nieuws dat Vercauteren zo terugkeren won Anderlecht met 2-1 van Charleroi.

Met Vercauteren voor de groep bleef Anderlecht in de zes competitiewedstrijden hierna ongeslagen. Zonder de geblesseerde Kompany werd er gewonnen van Sint-Truiden, Cercle Brugge en Zulte-Waregem en leverden de duels met Eupen, AA Gent en KV Kortrijk een punt op. Kompany stond te trappelen om weer in actie te komen en zondag was het moment daar. Met de routinier terug in de basis ging het in de wedstrijd tegen degradatiekandidaat KV Oostende direct weer mis: 3-2 nederlaag.

En zo lijkt er sprake van een heuse Kompany-vloek bij Anderlecht. De verdediger heeft dit seizoen nu zes keer meegedaan en nog geen enkele keer gewonnen. 'Van de zes wedstrijden die Anderlecht met hem speelde was enkel de uitwedstrijd bij Genk een moeilijke wedstrijd', zei de momenteel clubloze trainer Hein Vanhaezebrouck (ex-Anderlecht) zondagavond in Sports Late Night. 'Twee van de achttien mogelijke punten zijn fenomenaal lage cijfers. Als dat met iemand anders zou zijn geweest, dan speelde hij niet meer.'

De Kompany-vloek bij Anderlecht

Met Kompany: Zonder Kompany:
Wedstrijden: 6 11
Gewonnen: 0 5
Verloren: 4 2
Doelpunten: 5 16

Anderlecht-doelman Hendrik Van Crombrugge, die ook te gast was in de studio, is van mening dat Kompany niet veel schuld heeft aan de belabberde cijfers. 'Vincent speelde vooral de eerste wedstrijden', zei hij. 'Dan zit je nog in de beginfase van het proces. Ik denk dat we, vergeleken met die eerste vijf weken, toch wel stappen hebben gezet. Dat we met hem in de ploeg weer verliezen, is misschien eerder toeval. Het lijkt me eerder te liggen aan het collectief Anderlecht, dat gewoon niet goed genoeg is.'

Na zeventien speelronden staat Anderlecht slechts elfde, met een achterstand van zeven punten op Zulte-Waregem, dat zesde staat. Deelname aan de play-offs om het kampioenschap en Champions League-voetbal verdwijnt steeds verder uit het zicht. De supporters eisen uitleg en krijgen volgens Het Laatste Nieuws hun zin: Kompany, technisch directeur Michael Verschueren en een delegatie van de spelersgroep zullen dinsdag samenzitten met de belangrijkste supportersgroepen. Eens zien of Kompany zelf een verklaring heeft voor de vloek waar hij Anderlecht mee heeft opgezadeld.

Pro League

Stand Pro League 2019/2020

België

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
6
Mechelen
29
13
5
11
46-43
+3
44
7
Genk
29
13
5
11
45-42
+3
44
8
Anderlecht
29
11
10
8
45-29
+16
43
9
Zulte Waregem
29
10
6
13
41-49
-8
36
10
Royal Excel Moeskroen
29
9
9
11
38-40
-2
36
11
Kortrijk
29
9
6
14
40-44
-4
33
12
Sint-Truiden
29
9
6
14
33-50
-17
33
13
AS Eupen
29
8
6
15
28-51
-23
30
14
Cercle Brugge
29
7
2
20
27-54
-27
23
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Anderlecht
Meer over Anderlecht
Meer V. Kompany
Meer over V. Kompany
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.