Kolbeinn Sigthórsson: gemankeerd clubspeler, icoon als international

Reacties

Hoewel de clubcarrière van Kolbeinn Sigthórsson al jaren in het slop zit, staat de voormalig speler van Ajax en AZ op de rand van een mooie mijlpaal in zijn interlandloopbaan. De spits uit IJsland heeft nog één doelpunt nodig om Eidur Gudjohnsen te evenaren als topscorer aller tijden.

Kolbeinn Sigthórsson: gemankeerd clubspeler, icoon als international
IJsland
IJsland
0 - 1
Frankrijk
Frankrijk

Na een bepaald niet geslaagde periode bij Ajax ging het in 2015 verder bergafwaarts met de spits, die daarvoor bij AZ speelde. Hij belandde bij het Franse FC Nantes, maar wist in de Ligue 1 nimmer te imponeren. Blessureleed loopt als een rode draad door zijn carrière en bij Nantes was dat niet anders. In vier seizoenen kwam hij niet verder dan dertig competitiewedstrijden, waarin hij slechts vier keer scoorde.

EK 2016
Met zijn interlandloopbaan verliep het voorspoediger. Het ijskonijn vervulde een hoofdrol in de kwalificatiereeks in aanloop naar het EK 2016. IJsland won – met Sigthórsson in de basis - twee keer van het Nederlands elftal en plaatste zich mede daardoor voor het eerst in de historie van het land voor een eindronde. Sigthórsson had met drie treffers en een assist een aanzienlijk aandeel in de geschiedschrijving.

Het verhaal is inmiddels bekend. Tijdens het EK in Frankrijk groeide het defensief ijzersterke IJsland uit tot de stuntploeg van het toernooi, die uiteindelijk tot de kwartfinale reikte. Ongeslagen overleefden de IJslanders de groepsfase en in de achtste finale stond het duel met Engeland op het programma.

Ondanks een vroege achterstand dankzij een strafschop van Wayne Rooney richtte de ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck zich op en sleepte het een 1-2 overwinning uit het vuur. Voor even was Sigthórsson wereldnieuws, want uitgerekend de bij Ajax verketterde spits had voor de winnende treffer getekend. In de kwartfinale tegen de latere finalist Frankrijk vond IJsland – ondanks opnieuw een doelpunt van Sigthórsson – zijn Waterloo.

Anno 2019
Dik drie jaar later is Sigthórsson speler van AIK uit Zweden, waar hij in maart 2019 transfervrij aansloot. In de Zweedse competitie doet Sigthórsson waar zijn carrière door gekenmerkt wordt: worstelen met zijn fitheid en sporadisch voor een doelpunt tekenen. Drie maanden na het tekenen van zijn contract is hij eindelijk speelklaar en weet hij zich tijdens de Europese kwalificatietournee van AIK weer in de kijker van de IJslandse ploeg te spelen. Hoewel AIK zich niet kwalificeerde voor de Europa League was de 29-jarige spits eind augustus weer bijna wedstrijdfit, net op het moment dat voor IJsland kwalificatieduels voor het EK 2020 op het programma stonden.

Tegen Moldavië (3-0 winst) deed Sigthórsson ruim een uur mee en nam hij de openingstreffer voor zijn rekening. Een paar dagen later kon hij een 4-2 nederlaag tegen Albanië niet voorkomen, maar was hij opnieuw trefzeker. Het maakt dat de IJslander plots heel dichtbij Eidur Gudjohnsen komt, lijstaanvoerder van een bijzonder prestigieus lijstje. De inmiddels gepensioneerde spits is nog altijd topscorer aller tijden van IJsland met 26 goals. Sigthórsson heeft er nog eentje nodig om ook op dat aantal te komen.

TOPSCORERS ALLER TIJDEN BIJ IJSLAND

Naam Aantal doelpunten
Eidur Gudjohnsen 26
Kolbeinn Sigthórsson* 25
Gylfi Sigurdsson* 21
Ríkhardur Jónsson 17
Alfred Finnbogason* 15

* Speler is nog actief als IJslands international

Bekroning
Hoewel de introverte Sigthórsson het niet snel hardop zal uitspreken kan het een mooie bekroning zijn op een schitterende interlandcarrière, die regelmatig gekweld werd door blessureleed. Het maakt het des te knapper dat hij slechts 52 interlands nodig had om op 25 treffers te komen. Gudjohnsen, volgens velen de beste IJslandse voetballer ooit, maakte weliswaar 26 goals, maar speelde liefst 36 interlands meer dan Sigthórsson.

Met IJsland staat Sigthórsson tegelijkertijd voor de lastige klus om zich te kwalificeren voor het aankomende EK. Momenteel staat de ploeg derde in Poule H, waar Turkije met vijftien punten aan de leiding gaat. Vrijdag treft het de regerend wereldkampioen Frankrijk, dat drie punten meer heeft dan de IJslanders. Als Sigthórsson vrijdag scoort bewijst hij niet alleen zijn ploeg een goede dienst, maar gaat hij ook nog eens de geschiedenisboeken in als tweede speler die 26 treffers mocht noteren als international van Strákarnir okkar.

EK-kwalificatie

Stand Groep H EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
10
8
1
1
25-6
+19
25
2
Turkije
10
7
2
1
18-3
+15
23
3
IJsland
10
6
1
3
14-11
+3
19
4
Albanië
10
4
1
5
16-14
+2
13
5
Andorra
10
1
1
8
3-20
-17
4
6
Moldavië
10
1
0
9
4-26
-22
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer IJsland
Meer over IJsland
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Meer K. Sigþórsson
Meer over K. Sigþórsson
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.